چرا ما از زلزلههای بزرگ و خسارات خفیف در مناطق پرجمعیت درس نمیگیریم، سؤال اساسی است که محققان مطرح میکنند و خاطرنشان میکنند که اساسیترین راه برای کاهش آسیبهای ناشی از زلزلههای قوی، تقویت نظارت فنی واقعی بر اجرای صحیح است. ساخت و سازها و پاسخگوی جدی امضاکنندگان اسناد فنی و کنترلی هرگونه سازه آسیب دیده در اثر زلزله.
دکتر شهریار سلیمانی آزاد، زلزلهپژوه سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در گفتوگو با ای بی اس نیوزگفت: در جامعه علمی و فنی و بعضاً در میان برخی از مسئولان اجرایی کشور، اغلب پس از هر زلزله ویرانگر و سهمگین، همایش هایی بر اساس درس های گرفته شده از زلزله بم در ایران یا قهرمان مرعش در ترکیه یا… برگزار می شود. و کارشناسان مختلف در حال بررسی ابعاد مختلف آسیب های ناشی از این حوادث هستند.
وی افزود: در مواجهه با چنین حوادث طبیعی و در نتیجه اجتناب ناپذیر، اگر این امر منجر به شناسایی نقاط قوت و ضعف انسان شود، بدون شک بسیار ارزشمند است، مشروط بر اینکه از نتایج آن در طرح های عمرانی و بازیابی، بازسازی استفاده شود.
سلیمانی تاکید کرد: عقلانی است که انسان متفکر از اشتباهات گذشته درس بگیرد. در ایران، جامعه فنی بر اساس دادههای لرزهای که قبلاً آموخته و آزمایش شده بود، قوانین ساخت و ساز ایمن و اجباری را برای سازههای واقع در مناطق آسیبپذیر لرزهای ارائه کرد. اما با وجود این، چرا تلفات و خسارات ناشی از زلزله های حتی متوسط هنوز قابل توجه است؟ در حالی که در برخی از مناطق لرزه خیز و پرجمعیت، وقوع زمین لرزه ها، حتی بزرگ، خسارات و تلفات زیادی به همراه ندارد.
محقق زلزله سازمان زمین شناسی راه حلی موثر برای انسان های باهوش در کشورهای زلزله خیز مانند ژاپن ابداع کرده است تا کمتر در برابر زلزله های قوی آسیب پذیر باشند. حفظ فاصله ایمن از منابع خطر و اجرای صحیح طرح های مقرون به صرفه و مقاوم از طریق نظارت فنی متعهد وی با دانستن این موضوع تاکید کرد: به عنوان مثال در ژاپن علاوه بر واکنش های شدیدی مانند حراجی یا خودکشی ناشی از عدم موفقیت برخی از مسئولان بخش ساختمانی پس از تخریب سازه های مصوب خود در هنگام زمین لرزه، به دلیل تمرکز خسارت در زمین سازه های قدیمی که بر اساس ضوابط اولیه طراحی و ساخته شده اند به دقت مورد بررسی قرار گرفته و نواقص طرح های جدید اصلاح می گردد.
او اضافه کرد: پس چرا باید به جای تمرکز بیشتر بر درس های آموخته شده از زلزله های بزرگ و کاهش خسارت در مناطق پرجمعیت، بر درس های آموخته شده از آسیب های خود تأکید کنیم؟ …سالیان متمادی است که وقوع زلزله در مناطق متمرکز جمعیت ما همواره با آسیب های سازه ای و تلفات متعدد همراه بوده است. گواه آن عکس های به جا مانده از این زلزله های دهه های اخیر است که تنها تفاوت آنها در پیشرفت صنعت عکاسی است و بس..
وی گفت: عکسهای سیاه و سفید رنگی و سپس به مرور زمان دیجیتالی شدند، اما آسیبهای سازهای ناشی از زلزلههای دشت بیاض، طبس، رودبار، بم و اهر ورزقان بیشتر بود، اما کمتر نبود.
سلیمانی آزاد افزود: بارها تاکید کرده ام که با تقویت نظارت فنی واقعی، دایره منطقی طراحی و اجرای خوب ساخت و ساز اجرا می شود و این موضوع می تواند نقش اساسی در تضمین ساختمان ها در برابر خطرات زمین شناسی داشته باشد. مسئولان نیز با جدیت پیگیر و زیر سوال بردن طلبکاران و امضاکنندگان اسناد فنی و کنترلی هر سازه آسیب دیده در زلزله خواهند بود و در میان مدت به نتیجه منطقی برسند. انجام صحیح این امر گامی عملی برای توسعه پایدار در بخش ساخت و ساز و همچنین حق مردم به عنوان مخاطب اولیه خواهد بود.
انتهای پیام