اخبار اقتصادی روز

کاهش قیمت نقدینگی/ بحران سود 36 درصدی اوراق و هشدار تداوم افت بازار سهام

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، یکی از بلاتکلیفی هایی که به نظر می رسد این روزها وضعیت بازار سرمایه را تحت تاثیر قرار داده، افزایش نرخ بازدهی اوراق در بازار دوم است. میانگین سقف نرخ ارز به 36.4 درصد رسید و سپس در 8 ژوئن به کانال 34 درصد بازگشت. شاید مهم ترین اثر این افزایش ها، مثبت بودن نرخ سود واقعی بدون ریسک برای اولین بار در این سال ها باشد.

عرضه قوی اوراق قرضه از سوی کارآفرینان غیردولتی و ضعف شدید در سمت تقاضا

برخی کارشناسان معتقدند در هفته های اخیر با بازگشایی اوراق تخصیص یافته به کارآفرینان در پایان سال گذشته، دارندگان این اوراق به منظور تامین نقدینگی لازم اقدام به فروش انبوه این اوراق در بازار دوم فرابورس کرده اند. در غیاب نهاد قدرتمندی مانند بانک مرکزی به عنوان خریدار در بازار اوراق دولتیقیمت این اوراق کاهش یافته است که متعاقباً به معنای افزایش متوسط ​​بازدهی تا سررسید یا YTM است.

دلبری کارشناس بازار سرمایه در همین راستا به اوراق دولتی بدون فعال بازار نگاه کرد و گفت: هیچ یک از اشخاص حقوقی قادر به امضای قرارداد بازخرید نیستند، بنابراین این موضوع ریسکی تلقی می شود که باعث کاهش نقدینگی اوراق می شود.

مکانیسم تجارت ثانویه اخزا

اسناد خزانه اسلامی دارای ویژگی های منحصر به فردی است. سررسید این دسته از اوراق قرضه بین یک تا سه سال است. اکثر این اوراق دارای سررسید 4، 13، 26 و 52 هفته ای هستند. بازپرداخت این اوراق در سررسید توسط خزانه داری کل کشور تضمین می شود و درجه اهمیت آن در رده بدهی های ممتاز دولت و برابر با پرداخت حقوق کارکنان دولت است. این اوراق مزیت میان مدتی ندارند و بازدهی که به افراد تعلق می گیرد از مابه التفاوت قیمت خرید و قیمت اسمی در سررسید حاصل می شود. قیمت اسمی این اوراق معادل 1.000.000 ریال می باشد. البته این اوراق شامل معاملات ثانویه است و هر چه سررسید آنها نزدیکتر باشد قیمت آنها به قیمت اسمی نزدیکتر خواهد بود. تنها ریسکی که برای اسناد خزانه اسلامی متصور است، ریسک ناشی از تغییرات و نوسانات قیمتی است.

اوراق خزانه اسلامی سود دوره ای ندارد و بازدهی آن از مابه التفاوت قیمت خرید و سررسید به دست می آید. برای محاسبه بازدهی اوراق خزانه اسلامی می توان از رابطه زیر استفاده کرد. در این رابطه، F برابر با قیمت در سررسید، P برابر با قیمت فعلی، T برابر با تعداد روزهای سال (365) و N برابر با تعداد روزها است. باقی مانده تا بلوغ این بازده عموماً مطلوب تر از نرخ سود بانکی است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اخبار بورس اوراق بهادار،

مکانیسم افزایش نرخ بازده نقدی همزمان با کاهش شدید تقاضا

همانطور که اشاره کردیم کمبود تقاضا و عدم فروش اوراق بهادار منتشر شده یکی از چالش های بزرگ امروز در حوزه پولی و مالی است. این امر باعث کاهش قیمت این اوراق و یا به عبارتی افزایش سود یا بازده آنها شد.

این اتفاق هم در بازار اولیه این اوراق و هم در بازار ثانویه به دلیل عدم تقاضا برای آنها و این امر باعث کاهش قیمت این اوراق و افزایش بازدهی آنها شد.

در زیر نمودار مربوط به تحول نرخ بازده تا سررسید و ارزش انتشار اوراق بدهی را قبل از مشاهده مشاهده خواهید کرد.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اخبار بورس اوراق بهادار،

روند معکوس شاخص کل سهام و نرخ بهره

لازم به ذکر است که افزایش نرخ بازدهی این اوراق یکی از عواملی است که بر سایر بازارهای موازی مانند بورس اثر منفی می گذارد و از جذابیت این بازارها می کاهد. آن طور که بسیاری از کارشناسان می گویند یکی از دلایل اصلی ریزش این روزهای بازار سرمایه افزایش نرخ سود اوراق است.

علاوه بر این، یکی دیگر از تاییدات گفته های فوق، رشد شاخص کل ناشی از کاهش نرخ سود این اوراق است که هفته گذشته در بورس شاهد آن بودیم و شاخص کل کاهش متوسط ​​نرخ سود را به دنبال داشت. اوراق قرضه از حداکثر 37 درصد به حدود 33 درصد. او توانست شمع های صعودی را ثبت کند.

رشد بی سابقه نرخ بهره اوراق قرضه و نبض رکود عمیق بازار

اما به طور کلی نگاهی به روند معاملات در بازار بدهی نشان می دهد که نرخ سود این اوراق در هفته های اخیر به طور میانگین به 36 درصد رسیده است (البته در برخی از این تعهدات بازدهی بالاتری را شاهد هستیم). اتفاقی که در سال های اخیر شاهدش نبودیم و رکوردی غیرمنتظره به ثبت رسید که شاید حکایت از تپش های عمیق این رکورد در حوزه مالی کشور داشته باشد.

افزایش بازده اوراق قرضه طبیعتاً تأثیرات مغلوبی بر اقتصاد خواهد داشت و ممکن است بسیاری از سرمایه گذاران را از مشارکت در فعالیت های تولیدی منصرف کند. به نظر می رسد که روسای قبلی بانک های مرکزی حاضر به انجام کاری برای مهار تورم غیرمتعارفی که از سال 2016 بیداد می کند، نبودند.

در عین حال، به نظر می رسد حفظ تورم بالای 40 درصد و عزم متولیان سیاست پولی برای رساندن این نرخ به کانال 30 درصدی، بانک مرکزی را به پذیرش ریسک ورود به رکود و همچنین کاهش رکود سوق داده است. جذابیت بازاری مانند این مثل بازار سرمایه

تشدید برداشت پول از بازار سهام با افزایش شدید نرخ سود اوراق

همانطور که در نمودار زیر مشخص است، ارزش تجمعی ورود یا خروج سهامداران حقیقی از سهام و وجوه قابل معامله از ابتدای سال جاری نشان می دهد که تا اواسط خرداد حدود 6 میلیارد تومان پول واقعی از بازار خارج شده است. بورس sotck

در همین مدت تقریباً 4 میلیارد تومان پول واقعی وارد صندوق های قابل معامله شد.

و این در حالی است که نرخ بازده اوراق قرضه در اواسط ژوئن به 36 درصد رسید.

این نمودار به وضوح نشان می دهد که با افزایش شدید نرخ سود اوراق از ابتدای سال، میزان خروج پول از بازار سهام نیز تشدید شده است.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، اخبار بورس اوراق بهادار،

دلیل عدم حضور خریدار مستقل در سمت خریدار اوراق پیمانکار چیست؟

اما برخی کارشناسان معتقدند سیاست گذاران پولی و مالی کشور می توانند جذابیت بازارهای موازی را علاوه بر سیاست های مغلوبی که برای کنترل تورم دنبال می کنند، حفظ کنند.

به گفته کارشناسان پولی و بانکی، بانک مرکزی یا هر نهاد تصمیم‌گیر دیگری می‌تواند با حضور فعال در بازار اوراق قرضه به‌عنوان بازارساز، شوک سیگنالی بازارهای موازی (مانند بورس) را جذب کند و از ارسال شوک‌های منفی به این بازارها جلوگیری کند. . بازارها به ویژه بازار ثانویه سهام از این امر جلوگیری می کنند.

در واقع نظر این کارشناسان بر این اساس است که بانک مرکزی همانند بازار بین بانکی حضور فعال داشته و کریدوری برای نرخ سود در این بازار ایجاد می کند، در بازار ثانویه اوراق به عنوان بازارساز. . . باید حضور موثر داشته باشد و اجازه افزایش نرخ بازده اوراق قرضه بالاتر از سقف مشخص را نداشته باشند.

به عبارت دیگر، بانک مرکزی یا خزانه‌داری کل کشور می‌تواند با تزریق پول به بازار این اوراق سازوکاری طراحی کند که نرخ سود آنها از سقف مشخصی فراتر نرود تا زمانی که جذابیت اوراق بهادار باشد. فروش به نوعی تضمین شده است و از طرفی وضعیت بورس کمی باثبات خواهد شد.

عرضه 254 میلیارد تومانی اوراق جدید دولت در یک سال

به گزارش ای بی اس نیوز، دولت بر اساس قانون بودجه امسال 254 میلیارد تومان منابع از محل فروش اوراق مالی اسلامی را در نظر گرفته است که باید طی سال جاری برای ایجاد تعادل در بودجه خود تامین کند. پیش بینی می شود برگزاری مزایده اوراق مالی همانطور که از خرداد ماه آغاز شد به تدریج تا هفته های پایانی سال ادامه داشته باشد و طی ده ماه تا پایان سال شاهد عرضه ماهیانه 25 هزار میلیارد تومانی باشیم. اوراق قرضه مالی از جمله اوراق قرضه

شایان ذکر است که طبق روند سال های اخیر حدود 60 تا 70 درصد این اوراق توسط بانک ها و حدود 30 تا 40 درصد توسط صندوق های بورسی خریداری می شود. اما مشکلی که این روزها با آن مواجه هستیم، عدم فروش اوراق منتشر شده از سوی وزارت اقتصاد و خزانه داری کل کشور است، به طوری که تا اینجا تنها حدود 10 درصد اوراق منتشر شده فروخته شده است.

absnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *