نحوه توزیع آرد و نان یارانه ای نباید بر قدرت خرید مردم تاثیر منفی بگذارد.
یک محقق اقتصادی گفت: در بحث یارانه آرد و نان، گران شدن محصولات به ویژه کالاهای اساسی و پرداخت نقدی مردم برای خرید آن راه حلی نیست، زیرا پس از مدتی اگر این پرداخت ثابت بماند، قدرت خرید مردم بالا می رود. نزول کردن. کاهش تورم بالا .
به گزارش ای بی اس نیوز، برنامه سفره اقتصاد خبر با موضوع توزیع یارانه آرد و نان برگزار شد. حسن حسن خانی – پژوهشگر اقتصادی – در این برنامه در پاسخ به این سوال که نحوه پرداخت یارانه آرد و نان چگونه است، گفت: ابتدا باید همه حوزه های محصولات هدف به ویژه محصولات اساسی را قابل قبول کنیم. سیاسی شدن کالاهایی که از نظر اقتصادی کالاهای ضروری مردم محسوب می شوند به این معناست که زنجیره تولید، توزیع و مصرف این کالاها باید شفاف شود. اگر قرار است به مردم یارانه داده شود باید هدفمند شود، اگر قرار است یارانه به شبکه تولید و توزیع تا آخرین حلقه اختصاص یابد باید کاملا هدفمند شود.
وی ادامه داد: آزمایش افزایش قیمت و پرداخت نقدی مردم در سال 1388 در کشور اجرا شد که با هدفمندی یارانه ها 45 هزار و 500 تومان به مردم اختصاص دادند و یک سری محصولات گرانتر را پس دادند. اما نوسانات نرخ ارز در کشور تحریم شده ما فاصله بسیاری از کالاهای قابل مبادله را با کالاهای خارج از مرزها قابل توجه کرده است. کیسه ای آرد که با احتساب یارانه اینجا 40 هزار تومان بود، خارج از مرزها 600 هزار تومان شد و بی تفاوتی در این زمینه خسارت وارد کرده است.
این پژوهشگر اقتصادی خاطرنشان کرد: گران شدن کالاها به ویژه کالاهای اساسی و پرداخت پول نقد به مردم برای خرید آنها راه حلی نیست، زیرا پس از مدتی اگر این پرداخت ثابت بماند، در صورت تورم بالا، قدرت خرید مردم کاهش می یابد. مشکل ما میزان پرداختی به مردم نیست بلکه حفظ قدرت خرید آنهاست. اگر یارانه به زنجیره پرداخت شود و دولت اقتصادی روی کار بتواند زنجیره را شفاف کند، می توان با پرداخت یارانه به زنجیره، نرخ را پایین نگه داشت.
حسن خانی با بیان اینکه شش گلوگاه سیاسی در زنجیره آرد و نان داریم، گفت: تصمیم کشاورز برای کاشت گندم بر اساس قیمت خرید تضمینی گندم در سال قبل یا واردات گندم نسبت به خرید تضمینی که اتفاق می افتد را در نظر بگیرید. تا زمان خرید یا واردات گندم و تحویل به آسانسور تا تحویل از سیلو به شرکت تولید آرد و تا تحویل از شرکت تولید آرد به نانوا و تا زمانی که به نان تبدیل شود به کشاورز پرداخت می شود. و به دست مردم می رسد. .
وی با بیان اینکه طرح نان برای شفاف سازی این شش گلوگاه از انتهای زنجیره آغاز شد، گفت: اگر بخواهیم دایره تولید و تحویل نان به مردم را شفاف کنیم، انتهای کانال جایی است که مردم معاملات را ثبت می کنند و طرح هوشمند یارانه آرد، با دقت نسبی شفاف تعداد تراکنش های ما در روز را نشان می دهد. شما اکنون تقریبا 20 میلیون تراکنش دارید، یعنی تقریبا 30 درصد از حجم شبکه پرداخت به این طرح وابسته است. بخش مهمی از قانون پایانه های فروشگاهی و نظام مودیان، همین هوشمندسازی یارانه نان است.
مشکل اصلی کشور در سال های اخیر تورم است
این پژوهشگر اقتصادی با بیان اینکه مشکل اصلی کشورمان طی شش سال گذشته تورم است، گفت: اگر بتوانیم تورم را کنترل کنیم به نظر می رسد می توانیم رانت ها را مدیریت کنیم. راه کنترل تورم عدم پرداخت نقدی و افزایش قیمت اقلام به خصوص اقلام ضروری است که بارها در کشور اجرا کرده ایم. تورم مصرف کننده در کشور ما به مدت شش سال تقریبا بالای 40 درصد بوده است، محرک اصلی تورم، عامل مهمی در تورم است. قیمت مواد غذایی ضروری برای انسان، گوشت، نان، برنج، حبوبات و … علاوه بر این، تورم آرد و نان تا حد زیادی به تورم مواد غذایی و تورم کل کمک می کند.
حسنخانی تاکید کرد: در کشوری که شش سال تورم بالای 40 تا 50 درصد را تجربه کرده است، نمی توانیم با معیشت مردم بازی کنیم، نمی توانیم نرخ را آزاد کنیم و بعد پول بدهیم، بعد از دو سال این پول کاهش می یابد و به دنبال افرادی باشیم که حمایت کنند. آنها را ما به یک مکانیسم سیاسی متمرکز برای حمایت از مردم نیاز داریم. طرح های کالابرگ، نان و دروار طرح هایی هستند که انتظار می رود زنجیره معیشتی و مایحتاج اولیه مردم را پس از شش سال احیا کنند.
پرداخت های بلاعوض باید به حساب مردم واریز شود
محمدجواد کرمی کارشناس حوزه آرد و نان بر خلاف این نظر بود. وی در پاسخ به این سوال که آیا یارانه نان و آرد باید به زنجیره پرداخت شود یا به صورت مستقیم به مردم، اظهار داشت: در شرایط فعلی تولیدکنندگان با این طرح کاملا مخالف هستیم و نظر ما این است که پرداخت به نظر مردم پرداخت شود. ، زیرا شرایطی که برای تولیدکنندگان نان به وجود آمده سخت شده است. و این دستگاه هایی که هر روز در واحدهای ما نصب می شود و کنترلی که هر روز انجام می شود، ما مخالف کنترل نیستیم، اما می بینید که نانوایان هر روز سهمیه کمتری می گیرند، هر روز با اتحادیه تماس می گیرند.
اصغر پابرجا، کارشناس حوزه آرد و نان نیز گفت: ما مخالف این طرح برای اعطای یارانه به نانوایان هستیم، دلیل آن هم این است که فکر می کنیم در صورت اعطای این یارانه به نانوایان، هزینه آن برای دولت بسیار سنگین است. جمعیت، حداقل 30٪. مصرف گندم، آرد و نان کاهش می یابد و دولت می تواند با صرفه جویی در هزینه این یارانه را کاهش دهد. در حالی که امروز نانوا به دلیل چند کیسه آردی که از دولت دریافت می کند، تحت فشار زیادی است که به گفته وزیر اقتصاد 15 درصد بر قیمت تمام شده نان تأثیر دارد و حتی قیمت را پایین آورده است. کیفیت نان
وی ادامه داد: اگر می خواهیم نان مرغوب داشته باشیم، اگر می خواهیم پیشرفت کنیم و رقابت ایجاد کنیم باید به سمت اعطای یارانه به خود جمعیت ها و مدیریت خود یارانه ها برویم. در این صورت قول می دهم مصرف آرد و نان 30 درصد کاهش پیدا کند.
پاسخ دهید چگونه می توان این موضوع را در مجلس مطرح کرد و چه انتظاراتی برآورده می شود؟ وی گفت: اکنون هزینه های دولت صرف این یارانه ها می شود که در حد خود استفاده نمی شود. آن هم در شرایطی که هر سه طرف، نانوا، دولت و مصرف کننده ناراضی هستند. چرا باید این وضعیت را ادامه دهیم؟ نمایندگان مجلس آینده باید به فکر کاهش این هزینه ها باشند، به ویژه با اعطای یارانه به خود شهروندان.
دولت قیمت گندم را حذف می کند
محمد بازرگان – کارشناس ارشد اقتصاد کشاورزی – نیز در این برنامه گفت: اگر دولت بخواهد یارانه ای بپردازد باید به مصرف کننده نهایی پرداخت کند. مشکل ما این است که دولت می خواهد با اقتصاد دستوری با حفظ قیمت واقعی تولید و سرکوب قیمت مدیریت کند که بیشترین آسیب را در حوزه مدیریت اجتماعی تشکیل می دهد. در رأس زنجیره تولید گندم، دولت با قیمت اجباری و با تابلوی نمایش قیمتی که تعیین کرده قیمت گندم را سرکوب می کند و اجازه ارائه قیمت واقعی گندم را نمی دهد.
وی ادامه داد: هزینه تولید گندم کشاورز در سال گذشته برای هر کیلو گندم ۱۶ هزار و ۱۴۲ تومان بوده است. اما دولت آن را 15 هزار تومان اعلام کرد که به معنای سرکوب قیمت واقعی گندم است. زمانی که دولت قیمت گندم را ۱۵ هزار تومان اعلام کرد، قیمت کلی آن نزدیک به ۲۰ و قیمت خرده فروشی ۱۰۰۰ تومان بود. زیرا در این تعیین قیمت، قیمت جهانی، نرخ ارز و مبادله کالا در منطقه، هزینه نهایی تولید دخیل است و بر این اساس باید قیمت خرید تضمینی گندم تعیین شود.
محمدصادق افرا، کارشناس اقتصادی نیز گفت: نان با توجه به اینکه سبد غذایی اقشار متوسط و پایین جامعه است، باید خط قرمز محسوب شود. در عین حال صددرصد مخالف پرداخت نقدی کمک هزینه و تکرار همان تجربه سال های گذشته هستم. زیرا هیچکس نمی تواند تضمین کند که این پرداخت نقدی با نرخ تورم فعلی شرکت ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام