چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

تخصیص سهام به بازماندگان چه شد؟


در روزهای پایانی سال گذشته و همچنین ابتدای سال جاری اخبار ضد و نقیضی مبنی بر اختصاص سهام عدالت به بازماندگان منتشر شد که بر بلاتکلیفی این ماجرا افزود.

به گزارش ای بی اس نیوز، با آزادسازی سهام در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۸ و متاثر شدن قیمت قابل توجه این سهام از وضعیت بازار سرمایه در آن مقطع، بحث درج یا نشدن سهام داغ شده است. در حالی که طبق آمار حدود 49 میلیون نفر مشمول سهام عدالت هستند، هنوز هم صدای اعتراض برخی از مردم به گوش می رسد که چرا با وجود اینکه جزء دهک ها هستند، در این سهام قرار نمی گیرند.

20 میلیون سهم باقی مانده چه سابقه ای داشت؟

به هر حال دولت دوازدهم زمانی به کار خود پایان داد که اعلام شد پرونده ثبت سهام بسته شده و امکان پذیرش پرونده جدید وجود ندارد. با این حال برخی نمایندگان مجلس همچنان وعده اختصاص بخشی از عدالت به بازماندگان را دادند و آمارهای مختلفی از سوی بازماندگان ارائه شد و در نهایت زمزمه یک جامعه آماری 20 میلیونی نیز به گوش رسید. شنیده شد

در همین راستا اعلام شد که سال ها قبل که مراحل ثبت سهام انجام می شد، افرادی بودند که برای آنها سهام صادر می شد اما اداره مربوطه دعوت نامه را به موقع به این افراد تحویل نداد. به گفته علی اکبر حیدری، سخنگوی انجمن صنفی شرکت های سرمایه گذاری استان سهام عدالت، جمعیت افرادی که کارت دریافت کرده اند بین یک میلیون و 800 هزار تا 2 میلیون نفر است و مجموع افرادی که کارت و دعوت نامه دریافت کرده اند، اما به آن مراجعه نکرده اند. مراحل قانونی نیز نزدیک به دو میلیون نفر وجود دارد. بنابراین تعداد افرادی که دعوت نامه دریافت کرده اند و کسانی که دعوت نامه دریافت کرده اند اما دریافت نکرده اند چهار میلیون نفر است.

حیدری درباره گروه دوم بازماندگان نیز توضیح داد: گروه دوم افرادی هستند که از سوی وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی دولت قبل به عنوان شش دهک پایین درآمدی جامعه شناخته شده و سهمی دریافت نکرده اند. این افراد شامل ذی نفعان نهادهای حمایتی از جمله کمیته امداد و بهزیستی، روستائیان، کارگران کارخانه، کارگران تحت پوشش تامین اجتماعی، کارگران فصلی و ساختمانی و… هستند. تعداد گروه دوم تقریباً 16 میلیون نفر است. بنابراین، اگر در نظر بگیریم که 16 میلیون نفر از نظر مراجع دولتی جزو شش دهک پایین جامعه بودند، اما سهام دریافت نکردند و چهار میلیون نفر در مرحله شناسایی بودند اما سهام دریافت نکردند، مجموع بازماندگان حق دریافت چنین سهامی را دارند. 20 میلیون نفر خواهد بود.

راهکار مجلس برای تعیین تکلیف بازماندگان

در نهایت در لایحه مالی سال 1401 نمایندگان شورای اسلامی راهکاری را برای تعیین تکلیف مابقی سهام اجتماعی در سال 1401 مشخص کردند که بر اساس مصوبه مجلس، دولت مکلف شد باقیمانده سهام متعلق به سهام عدالت را تسلیم کند. بنگاههای دولتی یا عمومی در بنگاههای قابل واگذاری در هر بازار موضوع گروههای (1) و (2) بند (2) قانون اجرای سیاستهای کلی ماده چهل و چهارم (44) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تصویب شد. در تاریخ 4 خرداد 1386 و اصلاحات و الحاقات بعدی آن در خصوص واگذاری سهام عدالت به سایر مشمولان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره)، مشمولان سازمان اجتماعی کشور و کلیه افرادی که سهام دریافت نکرده اند.

پس از آن محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس اعلام کرد که برآورد این است که حدود 20 میلیون نفر در کشور سهام ندارند و ما این طرح را در کمیسیون اقتصادی تصویب کردیم. پذیرفته شده و لذا واجدین شرایط امسال سهام دریافت خواهند کرد.

سه میلیون و 500 هزار بازمانده شناسایی شدند

سرانجام خردادماه سال گذشته بود که رئیس سازمان خصوصی سازی در پوشش کمیته امداد و بهزیستی باقی مانده سهام را شناسایی کرد. اطلاع داد و اضافه کرد: حدود سه میلیون و 500 هزار نفر باقیمانده انصاف احصا شده است که این فاراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی و همچنین سه دهم ایثارگران است. بر این اساس در آذرماه همان سال با تصویب هیأت وزیران میزان سهامی که به این افراد تعلق می گیرد و اسامی شرکت هایی که سهام خود را به بازماندگان تخصیص می دهند تعیین و تعیین شد. هر 10 میلیون تومان باقیمانده به اقدامات اختصاص خواهد یافت. در این تصویب نامه اسامی شرکت هایی که قرار بود سهام آنها به بازماندگان تخصیص یابد نیز مشخص شد که از این میان بخشی از سهام بانک تجارت، بانک صادرات، بانک ملت، کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و صنایع پتروشیمی است. خلیج فارس

چالش لغو شد!

اما در اواخر دی ماه 1401 بود که رئیس سازمان خصوصی سازی ب ای بی اس نیوز اعلام کرد: در مجموع دو ایراد برای تحویل سهام عدالت به بازماندگان وجود داشت، اول اینکه مرجع تصویب باید شورای عالی سیاسی اصل 44 باشد نه هیئت وزیران. ثانیاً سهام باید به طور غیر مستقیم به ذینفعان داده شود نه مستقیم. البته هر دو ایراد پاسخ داده شده و وکیل در حال پیگیری است. امیدوارم در کمیسیون مجلس قبول شود و در پایان سال اجازه تحویل بدهیم.

در حالی که سید احسان خاندوزی وزیر اقتصاد و دارایی در نیمه دوم اسفند سال گذشته اعلامیه با تصویب شورای عالی اجرای سیاست های اصل 44، هموطنان تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی که فاقد سهام اجتماعی (حدود 3.5 میلیون نفر) هستند در روزهای آینده صاحب سهام می شوند. در روزهای پایانی سال مذکور، تخصیص سهام عدالت لغو شد. ما نجات یافتگان بودیم.

قربان زاده علت موضوع مذکور را اینگونه بیان کرد: امروز با واگذاری هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس، فولاد مبارکه اصفهان و مس ملی ایران به بازماندگان سهام موافقت نشده و از این رو تخصیص اقدامات به بازماندگان منتفی شد. تخصیص سهام به بازماندگان وظیفه بودجه سال جاری بوده است و در حال حاضر مشخص نیست در بودجه سال آینده چه تصمیمی در این خصوص اتخاذ خواهد شد. اما امسال به دلیل مخالفت معاون حقوقی ریاست جمهوری با سبد این پرونده به نتیجه نرسید.

با این حال معاون اول رئیس جمهور در تاریخ 15 فروردین ماه سال جاری از تخصیص سهام عدالت به هر یک از مشمولان به ارزش حداکثر 100 میلیون ریال خبر داد و اعلام شد که این سهام از محل اقدامات دولت در بازرگانی ملت تخصیص می یابد. و بانک های صادراتی پیدا خواهد کرد

در حالی که به نظر می رسید تخصیص سهام به بازماندگان قطعی شده است، تنها دو روز پس از انتشار خبر مذکور، رئیس سازمان خصوصی سازی درخواست لغو تصویب واگذاری سهام به بازماندگان را رد کرد. مطلع. قربان زاده دلیل این درخواست را توضیح داد: حدود سه میلیون و 500 هزار نفر سهامدار شناسایی شده اند که 35 هزار میلیارد تومان منابع نیاز دارد، این در حالی است که طبق تصویب نامه هیأت وزیران دو درصد از سهام بانک ملت 3 در نظر گرفته شده است. درصد از سهام بانک تجارت و 2.7 درصد از سهام بانک صادرات، باید گفت منابع پیش بینی شده کفاف منابع لازم را نمی دهد.

مجلس باز هم دولت را موظف کرد

اما نمایندگان شورای اسلامی در جریان بررسی بودجه سال جاری، دولت را وادار به واگذاری سهام به کلیه بازماندگان واجد شرایط جهت دریافت این سهام از محل مقرر در قانون مالی سال 1402 کردند. جلسه علنی در جریان رسیدگی به بند هزینه‌ای لایحه بودجه 1402 کل کشور، بند 6 تبصره 2 این لایحه را به شرح زیر اضافه کرد. تایید شده:

با توجه به واگذاری سهام به کلیه بازماندگان مشمول این سهام، وزارت امور اقتصاد و دارایی هر سه ماه یکبار گزارش اعمال این بند را به کمیسیون های اقتصادی و اجتماعی شورای اسلامی ارسال خواهد کرد.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *