اوج امید به شکوفایی اقتصاد ایران
اتاق بازرگانی ایران در اسفند ماه سال گذشته عدد شامخ (شاخص مدیران خرید) را اعلام کرد و بر این اساس بیشترین عدد شامخ در 42 ماه گذشته به ثبت رسید.
به گزارش ای بی اس نیوز، شماخ با نظرخواهی از بنگاه های اقتصادی و شرایط کاری آنها به دست می آید و در بازه صفر تا 100 ارزیابی می شود و هر چه عدد شماخ بالای 50 باشد یعنی رفتن به سمت رونق اقتصاد و هرچه پایین تر باشد به معنای خطر رکود است.
فعالیت های تجاری در اسفند ماه سال گذشته مطابق روال اسفند سال های گذشته افزایش یافت و در این ماه 5 مولفه برتر بالای 50 گزارش شد. یکی از نکات برجسته شماخ در اسفند این است که شاخص فعالیت های تجاری با شیب نسبتا زیادی افزایش یافته است. دومین مقدار حداکثری خود را در سری 42 دوره شماخ به ثبت رساند.
همچنین در اسفند ماه 1401، شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان به بالاترین میزان در 10 ماه گذشته رسید. اما شدت افزایش شاخص نسبت به اسفند سال های گذشته کمتر بوده است. در این میان، شاخص موجودی مواد اولیه یا کالاهای خریداری شده بیشترین افزایش را در 12 ماه گذشته به ثبت رساند. این در حالی است که در عین حال شاخص قیمت خرید مواد اولیه و ملزومات مورد نیاز نسبت به ماه قبل به شدت افزایش یافت و به بالاترین حد خود در ۱۰ ماه اخیر از خرداد ماه رسید.
نکته دیگر اینکه در اسفند ماه سال 1390، شاخص موجودی کالاهای تمام شده در انبار یا کار در حال انجام و ناتمام برای سومین ماه متوالی افت کرد و رکورد کمترین ارزش 30 ماهه (از مهر 1398) را شکست. یکی از دلایل آن افزایش روش شرکت ها به دلیل افزایش تورم مورد انتظار شرکت است که در شاخص فروش کالا یا خدمات نیز نمود پیدا می کند. به گزارش شماخ، شاخص فروش کالا یا خدمات پس از خروج از رکود 7 ماهه برای دومین ماه متوالی افزایش یافت و بیشترین نرخ افزایش را در سری زمانی 42 ماهه به ثبت رساند.
شاخص مدیران خرید (عدم تعدیل فصلی) برای کل اقتصاد ایران در اسفندماه 56.79 محاسبه شد و شاخص کل بالاترین ارزش خود را در 42 ماه از ابتدای اجرای برنامه به ثبت رساند. در این ماه تمامی مولفه های اصلی بالای 50 گزارش شده است. به نظر می رسد رکود شدید ماه های قبل و انتظارات تورمی ماه های آینده باعث رونق بیشتر فعالیت ها در اسفند 1401 نسبت به سال های قبل شده است.
شاخص میزان فعالیت تجاری در اسفندماه (60.81) با شیب تند افزایش یافت و دومین ارزش خود را در سری 42 دوره به ثبت رساند. فعالیت در هر سه بخش با افزایش همراه بود و بخش صنعت و خدمات و همچنین کشاورزی رشد بیشتری نسبت به بخش ساخت و ساز ثبت کردند.
شاخص میزان سفارشهای جدید مشتریان در اسفندماه (97/54) به بالاترین میزان در 10 ماه گذشته از خرداد رسید، هرچند شدت افزایش شاخص نسبت به اسفند ماه سالهای گذشته کمتر بود. در میان بخشهای عمده، بخش صنعت بیشترین افزایش تقاضا را در بین سایر بخشها داشته است.
شاخص ذخایر مواد اولیه یا کالاهای خریداری شده در اسفند ماه (54.14) بیشترین افزایش را در 12 ماه گذشته از اسفند 1400 داشته است. طبق روال اسفند ماه هر سال، به موازات افزایش تقاضای مشتریان، موجودی مواد اولیه نیز افزایش یافته است. نیز افزایش می یابد.
شاخص قیمت خرید مواد اولیه و ملزومات در ماه مارس (87.61) نسبت به ماه قبل با شدت بیشتری رشد کرد و به بالاترین سطح خود در 10 ماه گذشته از ژوئن رسید. قیمت تمام شده نهاده ها با سرعت بالایی به رشد خود ادامه داد و فشار بر قیمت نهاده ها باعث شد که شاخص بهای فروش کالاها و خدمات تولیدی (94/69) بالاترین نرخ افزایش قیمت ها را در 10 ماه گذشته ثبت کند. نرخ افزایش قیمت در هر سه بخش بالا بوده و بخش خدمات و کشاورزی بیشترین نرخ افزایش قیمت فروش را به خود اختصاص داده است.
شاخص موجودی کالاهای تمام شده در انبار یا کار در حال انجام و ناتمام (45.18) برای سومین ماه متوالی به ریزش خود ادامه داد و به پایین ترین سطح خود در 30 ماه گذشته از مهر 99 رسید.
شاخص فروش کالا یا خدمات در ماه مارس (61.18) برای دومین ماه متوالی پس از خروج از رکود 7 ماهه افزایش یافت و بیشترین نرخ افزایش را در سری زمانی 42 ماهه خود به ثبت رساند. طبق استانداردهای دوره ای، همه ساله در اسفند ماه، شرکت ها با افزایش فروش مواجه می شوند. اگرچه بخشی از شدت افزایش فروش ناشی از کاهش شدید فعالیت در ماههای گذشته است، اما از سوی دیگر، عدم قطعیت مورد انتظار ناشی از شرایط تورمی در ماههای آینده موجب افزایش تقاضا و فروش شده است.
انتهای پیام