اعتباری بالغ بر 500 میلیارد تومان برای تامین امنیت فرودگاه
وی در راستای جلوگیری از آسیب به اموال عمومی در حوزه فرودگاهی گفت: اکنون هزینه نگهداری و نگهداری اموال فرودگاهی بسیار بالاست و از سوی دیگر روند فروش آن طولانی است. این مشکل پول زیادی را در اختیار فرودگاه ها قرار می دهد و به مرور زمان به این املاک آسیب می زند. بر این اساس پیشنهاد می شود با واگذاری قانونی برخی از این املاک مانند صندلی به سایر ارگان های دولتی این مشکل به شکل صحیح حل شود که مورد استقبال نیز قرار گرفت.
به گزارش ای بی اس نیوز، حمیدرضا سیدی در همایش کارکنان و مدیران فرودگاه های کشور که امروز در هتل ترانزیتی فرودگاه بین المللی مهرآباد آغاز شد، در چهار محور عملیات زمستانی هفتمین برنامه توسعه و امنیت فرودگاه با محوریت قرار گرفت. در مورد امنیت سایبری و رعایت قوانین حسابداری عمومی و مقررات مالی و کسب و کار این شرکت در مورد پروژه ها و خریدهای امسال صحبت کرد.
بیش از 200 پروژه فرودگاهی در کشور فعال است
وی خطاب به مدیران فرودگاهی با تاکید بر نظارت بر جذب کامل اعتبارات تخصیص یافته به پروژه ها، افزود: اگر بتوان پروژه ای را برای سال 1402 تعریف کرد، مدیران فرودگاه ها باید از امروز نسبت به اخذ مجوز از هیئت مدیره، مجوزها و فرآیند اجرای آن اقدام کنند.
به گزارش شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران، در این همایش علی قاسم زاده -عضو هیئت مدیره و رئیس عملیات فرودگاهی شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران – با اشاره به لزوم داشتن روحیه جهادی در اجرا. از پروژه های عمرانی، گفت: بهسازی باند 29 سمت چپ فرودگاه مهرآباد پروژه ای بود که در مدت زمان بسیار کمتر از حد انتظار به صورت 24 ساعته به بهره برداری رسید و این پروژه می تواند الگوی خوبی برای تمامی پروژه های فرودگاهی باشد.
سیدی همچنین از اعتبار 500 میلیارد تومانی برای ایمن سازی فرودگاه خبر داد.
سیدی افزود: پروژه ساخت ترمینال 100 هزار متری فرودگاه بین المللی مهرآباد در راستای تکریم مردم و جامعه فرودگاهی است و این پروژه در دو فاز اجرا می شود.
دقت و نظارت بیشتر مدیران فرودگاه و ستاد در حسابرسی مالی
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران گفت: در حال حاضر 200 پروژه عمرانی و تجهیزاتی در فرودگاه های سراسر کشور در حال اجراست و به جز دو پروژه، امروز پروژه ای نداریم که تکمیل نشده باشد و در همه فرودگاه ها از سقز و گناباد به سمت فرودگاه تردد بین المللی بالای مهرآباد پروژه هایی در حال اجراست. ما به دنبال پروژه های غیر ضروری بدون توجیه اقتصادی کافی نیستیم و بر اجرای پروژه های لازم برای ارائه خدمات تمرکز می کنیم.
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها همچنین از احداث مرکز پشتیبانی مرکز کنترل فضای کشور برای پیگیری تهیه نقشه ها برای رسیدن به مرحله مناقصه یاد کرد.
انتهای پیام
وی خواستار جلوگیری از تکرار برخی مشکلاتی شد که قبلا در حوزه حسابرسی مالی شناسایی شده بود و توجه به وی را تسریع در کار دانست. وی همچنین جزئیات قرارداد بیمه تکمیلی کارکنان را بیان کرد و از حذف واسطه ها در این حوزه خبر داد.
مدیرعامل شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران از اعتبار 500 میلیارد تومانی برای ایمن سازی فرودگاه خبر داد و گفت: پروژه ساخت ترمینال 100 هزار مترمربعی در فرودگاه بین المللی مهرآباد در راستای تکریم مردم و جامعه فرودگاهی است و این پروژه باعث می شود. در دو فاز اجرا شود.
مدیر عملیات فرودگاهی شرکت فرودگاه ها با بیان اینکه زمین در محل پروژه نباید برای مدت طولانی در اختیار پیمانکار باشد، گفت: فرودگاه ها با همکاری کمیته های ایمنی موانع احتمالی را برطرف کنند. باعث فرسایش پروژه قبل از شروع پروژه و ورود پیمانکار شود.
ابراهیم مرادی -عضو هیئت مدیره شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران و مدیر فرودگاه بین المللی مهرآباد- نیز در این همایش خواستار بررسی هزینه های پارکینگ فرودگاهی شد و گفت: به طوری که یکی از درآمدهای غیرهوایی فرودگاه از محل پارکینگ های فرودگاهی تامین می شود. ، از سال 2014 این نرخ تغییری نکرده است و نیاز به بررسی و به روز رسانی این نرخ پایین است. در همین راستا از مدیریت و همکاران معاونت برنامه ریزی، نظارت و امور اقتصادی شرکت فرودگاه ها خواهشمندم در رفع این مشکل همکاری و کمک کنند.
همچنین حسن امجدی -عضو هیات مدیره و معاون توسعه مدیریت و منابع شرکت فرودگاه ها و ناوبری هوایی ایران – خواستار دقت و نظارت بیشتر بر مدیران فرودگاه ها شد. حسابرسی مالی گفت: اگر حسابرسی مالی توسط مدیران ستادی و فرودگاهی جدیتر گرفته شود، بیشتر مشکلات مالی و حقوقی در این حوزه حل میشود.
پروژه بند چپ مهرآباد 29 باید الگویی از پروژه ها باشد
بررسی نرخ پارکینگ فرودگاه
وی با تاکید بر تسریع در پروژه های مدیران فرودگاهی گفت: تحت هیچ شرایطی منتظر مدیری از ستاد فرودگاه نباشند تا آنها را به محل پروژه بفرستد و مشکلات آنها را حل کند، بلکه مدیران فرودگاه باید به صورت روزانه بر پروژه ها نظارت کنند. اساس