پهلوی دوم در آن روز جزئیات ایده خود را به سیاستمداران و خبرنگاران رسانه ها گفت: «ما خواهیم داشت، اما همه در زیر یک پرچم، زیر یک فلسفه و با یک سازمان بسیار منظم، باید منافع این کشور را در حال حاضر و آینده حفظ کنید. “
هانتینگتون معتقد بود که “تنها راه ثبات سیاسی در کشورهای در حال توسعه ایجاد یک حزب دولتی منضبط است” و پسر پادشاه که به تدریج شکوه تاج و تخت پدرش و نفوذ بر ساختار سیاسی و اجتماعی کشور را درک کرد، آغاز به کار کرد. ظهور بدون ترس از هژمونی استبدادی و فکری و سیاسی.
او در اسفند 1353 پایان حیات ایران نوین و حزب مردم، یعنی دو حزب تشکیل شده توسط دولت را اعلام کرد و از ادغام احزاب درون حزب رستاخیز ایران و جایگزینی آن سخن گفت. از همه این احزاب در 1 مارس 1974.
در پی تشدید اختلافات سیاسی محمدرضا شاه و اسدالله علم، حزب میلیون به کار خود پایان داد و پرچم خود را برای مدتی از دربار پس گرفت و در هاله ای از ابهام فرو رفت.
محمدرضا شاه در ۱۱ اسفند در کاخ نیاوران و در کنفرانس رادیو و تلویزیون نظر خود را بیان کرد. بر اساس این اطلاعیه، تشکلی با جناح های مختلف سیاسی تشکیل شد که کارگران پایگاه اصلی آن بودند و در کنار آنها کشاورزان، اساتید دانشگاه، فرهنگیان و … بودند.
جعفر شریف امامی، نخست وزیر وقت و رئیس مجلس سنا گفت: «قیامت خواهد بود». هوشنگ نهاوندی، رئیس دانشگاه تهران و رئیس گروه مطالعات انقلابی شاه و ملت نیز از آمادگی خود و شریف امامی خبر داد.
حزب ایرانیان نیز توسط فضل الله صدر در سال 1349 تأسیس شد و در جرگه احزاب اقلیت قرار گرفت.
با ترور حسنعلی منصور در 31 بهمن 1343 توسط محمد بخارایی از اعضای جمعیت فدائیان اسلام پیش از مجلس شورای ملی، امیرعباس هویدا دبیرکل این حزب شد.
ساعاتی پس از سخنرانی شاه و تشکیل حزب، عبدالله ریاضی، رئیس مجلس شورای ملی، همه ایرانیان، اعم از حزبی و غیر حزبی را به همراهی در رستاخیز ایران فراخواند و همبستگی خود را اعلام کرد.
این حزب در سال 1342 در بیست و یکمین دوره انتخابات مجلس شورای ملی شرکت کرد و موفق شد با پیروزی در انتخابات و ورود حسنعلی منصور و تعداد قابل توجهی از اعضای حزب به مجلس، اکثریت مجلس بیست و یکم را به دست آورد و معرفی کند. ایران موثرترین و تشکیلاتی ترین حزب است.
محمدرضا پهلوی، رسالتی برای وطنم، ص. 173
absnews
با تقویت قدرت محمدرضا شاه در نظام سیاسی و اجتماعی کشور و افزایش درآمدهای نفتی و جلب حمایت نظامی و سیاسی آمریکا، دیدگاه او نسبت به حزب و نظام تک حزبی به تدریج تغییر کرد. او تا پاییز 1353 به چند حزبی و چند حزبی در ایران اعتقاد داشت و از زمستان همان سال سرود تک حزبی را زیر نظر مستقیم شاه خواند.
محسن پزشکیپور قبل از ایجاد این دو حزب در سال 1330 حزب پان ایرانیست را با تعداد اندکی از شخصیت های سیاسی و دانشگاهی علاقه مند تأسیس کرده بود.
اسدالله علم، وزیر دربار پهلوی پس از تأسیس حزب، در خاطرات خود در روز پنجشنبه 26 فروردین 1354 می نویسد: «باز هم صحبت از حزب جدید شد. گفتم نخست وزیر هم خیلی سرش شلوغ است. گفتند چرا؟ گفتم پایان حزب ایران نوین اکثریت قاطع مردم ایران و شاید از جهات دیگر چه کسی میداند را با خود برده است. او گفت که البته او فرد باهوشی است و من مطمئن هستم که می داند که هرگز نمی تواند غذا بخورد. اما حتی یک هزارم هم می توانست برای خودش فانتزی داشته باشد.
ایران بین دو انقلاب، یرواند آبراهامیان، نشر نی، صفحه 542.
وی در پاسخ به خبرنگاران خارجی منتقد نظام تک حزبی گفت: آزادی اندیشه. آزادی اندیشه دموکراسی، دموکراسی. با پنج سال اعتصاب و راهپیمایی های خیابانی متوالی. دموکراسی؟ آزادی؟ این مشاغل به چه معناست؟ “ما هیچی نمی خواهیم.”
فرزند خلف غلامرضا، معروف به رضاشاه پهلوی جربازه، اگرچه آنچنان که باید و شاید وارث قاطعیت و خشونت بی حد و حصر پدرش نبود، اما به دلیل سوابق خانوادگی ناسالم و موقعیت منحصر به فرد تاج و تخت در کنار آشیانه مشاوران سیاستمداران آمریکایی. و مشاوران نظامی در قوه قضاییه و اجرایی به تدریج به نمونه عملی نظریه ساموئل هانتینگتون، استاد علوم سیاسی دانشگاه هاروارد تبدیل شدند.
این اولین بار است که این دستور را از امپراتور می شنوم. حتی میگفتند وقتی جناحهای قدرتمندی در این سازمان بزرگ وجود داشت، البته میتوانستند ائتلاف کنند و با اکثریت دولت تشکیل دهند».
محمدرضا شاه گفت: «کسی که وارد این تشکیلات سیاسی نشود و به این سه اصل که گفتم باور نداشته باشد، دو راه دارد یا اینکه فردی متعلق به یک سازمان غیرقانونی باشد، به اصطلاح توده ما. باز هم این به اصطلاح بی تابعیت ماست و با قدرت اثبات جایش یا در زندان ایران است یا اگر بخواهد فردا داوطلبانه بدون اخذ عوارض می تواند پاسپورتش را بگیرد چون نیست. ایرانی، غیرقانونی است و قانون مجازات او را تعیین کرده است، کسی که توده ای نباشد و بی تابعیت نباشد، اما به این جریان اعتقادی نداشته باشد، آزاد است، مشروط بر اینکه بگوید علنا و رسمی و آشکارا – که من با این جریان موافق نیستم، اما بی وطن نیستم. “ما با او کاری نداریم.”
خاستگاه استبداد
اسدالله علم وزیر دربار نیز پس از سال ها کناره گیری از فعالیت های سیاسی با حزب رستاخیز گفت و گو کرد.
او که از منتقدان سرسخت امیرعباس هویدا بود، در خاطرات خود می نویسد: «واقعاً شاهنشاه باید از هر جهت درست باشد. در حالی که جاه طلبی ها و گستاخی های حکومت و حزب اکثریت را شکست. بالاخره حزب ایران نوین با دعوت از همه احزاب اعم از جلو و عقب، کمونیست، غیرکمونیست، لیبرال و… در کنگره خود چه کار دارد؟ امپراتور آنقدر هوشیار است که قابل تصور نیست.»
با انحطاط حزب میلیون، مرکز مترقی ایران به عنوان مردمی در سال 1340 توسط برخی از فارغ التحصیلان دانشگاهی مانند حسنعلی منصور و امیرعباس هویدا، برخی از نمایندگان مجلس و وزرای دولت و بزرگان دبیرکل حسنعلی منصور تأسیس شد. . به دلیل نفوذ در دستگاه اجرایی روابط نزدیک با دربار و خود شاه به سرعت درجات را طی کرد و بعدها نام خود را به ایران نو تغییر داد.
به گزارش ای بی اس نیوز، امروز ۱۳ اسفند، چهل و هفتمین سالگرد تأسیس حزب رستاخیز در سال ۱۳۵۳ است.
در میان تشکل های سیاسی پس از حزب ایران نوین که دبیرکل مشترکی با حزب جدید داشت، حزب مردم، ایرانیان و پان ایرانیست ها از اولین کسانی بودند که به دعوت شاه لبیک سخنرانی کردند. فضل الله صدر دبیرکل حزب ایران اعلام کرد که ارگان روزنامه ایران سردبیری ایده های حزب رستاخیز در شماره بعدی را بر عهده خواهد داشت و محسن پزشکیپور دبیرکل حزب همه ایرانیان در مصاحبه ای اعلام کرد که شب اول که همه مردان و زنان حزب او به قیامت ایرانی پیوستند.
حزب مردم در اردیبهشت 1336 با دبیر کل اسدا علم و با حمایت و حضور شخصیت های علمی، سیاسی و حکومتی از جمله پروفسور یحیی عدل، دکتر پرویز ناتل خانلری، دکتر موسی عمید، دکتر حسن ستوده تهرانی و دکتر احمد فرهاد و حزب میلیون در سال 1337 با دبیرکلی منوچهر اقبال، نخست وزیر وقت، با حضور تعدادی دیگر از وزرا، نمایندگان مجلس، سپس کارمندان دولت و شخصیت های سیاسی از جمله محمود جم، ازالملک اردلان، حاج سید اسد تأسیس شد. موسوی، دکتر محمدعلی هدایتی، حسام دولت آبادی، محمد حجازی و دکتر شاهکار.
با اعلام تشکیل حزب رستاخیز و انتصاب امیرعباس هویدا، نخست وزیر وقت و رهبر حزب ایران نوین به مدت دو سال به عنوان دبیرکل، همه کسانی که قبلاً برنامه های مشابهی را در قالب هیئت های مختلف انجام داده بودند، طرف شدند. با شاه و اعلام انحلال احزاب خود و اعلام پایبندی به قیامت.
رفیع، جلال. اطلاعات دهه 80 ج اول. õ 296. 1 مارس 1974. انتشارات اطلاعات
ساموئل هانتینگتون، مبدع نظریه برخورد تمدن ها، سپس پهلوی پسر، نظریه ایجاد احزاب دولتی را مطرح کرد و مورد پسند محمدرضا شاه پهلوی قرار گرفت. او نیز مانند این نظریهپرداز آمریکایی معتقد بود که «تنها راه ثبات سیاسی در کشورهای در حال توسعه، ایجاد یک دولت حزبی منضبط است». سایه این تفکر به سرعت چتر خود را بر فراز نظام چند حزبی گشود و نظام تک حزبی را با رهبری حزب رستاخیز ایران در عرصه سیاسی ایران یکی کرد.
محمدرضا در روز تأسیس حزب گفت: «همه باید به حزب بپیوندند و تکلیف خود را روشن کنند. در غیر این صورت ایران را ترک کنید. اگر نخواهند بروند، جایشان در زندان است و دولت اعلام کرده است که برای هر ایرانی که نمیخواهد به حزب بپیوندد، گذرنامه صادر و به خارج از کشور ارسال میشود.»
صحیفه امام، جلد 3، ص 70-76
ایران بین دو انقلاب، یرواند آبراهامیان، نشر نی، ص541.
اما خیلی زود کار به جایی رسید که شرکت در این حزب سیاسی اجباری شد.
به همین منظور در اواسط دهه 1330 با تشکیل نظام حزبی به عنوان مدیریت ناملموس حکومت موافقت کرد و در سال های 1336 و 1337 نظام دو حزبی و دو حزب مردم و میلیون ها در کشور شکل گرفت. ، تاسیس شده اند.
منابع:
حزب رستاخیز – موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
صفحات اطلاعیه روزنامه ها مملو از اعلامیه های وصیت کارکنان یک سازمان و کارگران و مدیران همان کارخانه بود که «با افتخار» عضویت خود را در حزب شاهنشاهی مهر اعلام کردند. از اتاق های بازرگانی و انجمن ها گرفته تا ادارات آموزش و پرورش و بانک ها و اتحادیه ها و حتی قهوه خانه ها و رستوران ها و کارمندان وزارتخانه های امور خارجه و علوم و اطلاعات و بهداشت و…
محمدرضا پهلوی، پاسخ به تاریخ، ص. 208
محمدرضا شاه در کتاب «پاسخ به تاریخ» می نویسد: «ما معتقدیم که همه ایرانیان باید متحد باشند و در یک مسیر برای رسیدن به اهداف ملی که سعادت و سعادت فردی ما را تضمین می کند حرکت کنند، باید تمام تلاش خود را بکار گرفت. راه پیشرفت کشور تلاش همدیگر را خنثی نکنید در نظام چند حزبی فرصت تفرقه و تفرقه زیاد است هر گروه از یک حزب برای قدرت و تصرف با گروهی دیگر می جنگد. هر گروهی میخواهد حرفهای خودش را روی صندلی بگذارد و به همین دلیل اختلافهایی به وجود میآید: «تا زمانی که در حزب رستاخیز خبری از جنگ گروهی نیست».
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز