در بازار مسکن و بر اساس اطلاعات به دست آمده از سامانه ثبت معاملات ملکی کشور، میانگین قیمت خرید و فروش یک مترمربع زیربنای واحد مسکونی معامله شده در شهر تهران در شهریور ماه 1301 نسبت به ماه قبل 1.1 درصد و در مقایسه با در ماه مشابه سال گذشته نیز 36.3 درصد افزایش داشته است.
رشد پایه پولی در دوازده ماه منتهی به شهریور 1401 به 33.1 درصد رسید. لازم به ذکر است که پایه پولی در پایان شهریور 1401 (معادل 6907.3 تریلیون ریال) نسبت به پایان سال 1400 رشد 14.4 داشته است. درصد، که نسبت به رشد متغیر مذکور در دوره مشابه سال قبل (13.1 درصد) 1.3 واحد درصد بوده است.
بازنگری شاخص تورم ماهانه قیمت کالاها و خدمات مصرفی توسط گروههای ویژه «کالاها» و «خدمات» در شهریورماه نشان میدهد که تورم ماهانه گروه ویژه «کالاها» با ۰.۵ واحد افزایش نسبت به سال قبل به ۱.۹ درصد رسید. ماه گذشته. از سوی دیگر، تورم ماهانه گروه ویژه «خمت» در همین زمان به روند کاهشی خود ادامه داد و با 0.3 واحد درصد کاهش نسبت به ماه گذشته به 3.9 درصد رسید.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بانک مرکزی در جریان ارائه گزارشی از تحلیل تحولات و اقدامات کلان اقتصادی بانک مرکزی در شهریور 1401 اعلام کرد: در سال های اخیر مطابق با اجرای رویکرد جدید پولی. مدیریت سیاست و انتظارات، بانک مرکزی با ارائه به موقع اطلاعات و جمع آوری گزارش ها، تحولات کلان اقتصادی و اقدامات انجام شده را در دستور کار روز قرار داد. این امر به منظور شکلگیری صحیح انتظارات فعالان اقتصادی و ایجاد شرایط بهتر برای دستیابی بانک مرکزی به اهداف حفظ ارزش پول ملی (کنترل تورم) و حمایت از رشد اقتصادی انجام شد.
در بازار سهام، شاخص کل بورس در آخرین روز شهریورماه نسبت به آخرین روز ماه قبل 4.9 درصد کاهش داشت. لازم به ذکر است سیاست گذار پولی در صورت لزوم با رصد مستمر تحولات قیمت دارایی ها و توجه به پیامدهای آن بر تحول سطح انتظارات تورمی، اقدامات سیاستی مناسب را در دستور کار قرار خواهد داد.
در حوزه تجارت خارجی نیز بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی گمرک ایران، طی نیمه اول سال 1401 ارزش صادرات گمرکی معادل 24.3 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1400 حدود 13.3 درصد افزایش را تایید می کند. ارزش واردات گمرکی نیز در این زمان معادل 26.0 میلیارد دلار اعلام شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود 13.2 درصد افزایش نشان می دهد.
همچنین نرخ رشد نقدینگی نسبت به سال قبل در شهریور 1401 معادل 5/37 درصد بوده است. لازم به توضیح است که تقریباً 2.5 واحد درصد از رشد نقدینگی در دوازده ماه منتهی به شهریور 1401 مربوط به الحاق خلاصه اطلاعات دفتر کل دارایی ها و بدهی های بانک مهر اختیار به دفتر دارایی ها و بدهی های بانک سپه بوده است. خلاصه اطلاعات (به دلیل ادغام بانک های ارتش در بانک سپه) و فاقد آثار پولی می باشد. به عبارت دیگر، اگر اثرات پوشش آماری مذکور را تصحیح کنیم، رشد نقدینگی در پایان شهریور 1401 نسبت به پایان شهریور 1400 معادل 0/35 درصد خواهد بود.
بررسی روند توسعه تورم ماهانه گروه کالایی به تفکیک «محصولات خوراکی» و «غیرخوراکی» موید افزایش تورم ماهانه خوراکی ها در شهریور ماه 1401 نسبت به ماه قبل است. در حالی که شاخص قیمت خوراکی ها و آشامیدنی ها (با ضریب اهمیت 25.5 درصد) نسبت به مردادماه 1.3 واحد درصد افزایش یافت و تورم ماهانه 2.1 درصد را به ثبت رساند، سهمی معادل 0.8 درصد از تورم ماهانه شاخص کل (2.6 درصد). در شهریور ماه سال جاری
حجم وجوه نقد در پایان شهریور 1401 (معادل 55949.3 میلیارد ریال) نسبت به پایان سال 1400 معادل 15.8 درصد افزایش نشان می دهد که نسبت به رشد متغیر مذکور در مدت مشابه 1.2 واحد درصد کاهش نشان می دهد. سال قبل (17.0 درصد).
absnews
سیر تحول شاخص خدمات نیز حاکی از آن است که افزایش تورم ماهانه برای این گروه عمدتاً متاثر از تحول شاخصهای خدمات در گروههای «مسکن و ساختمان» و «بهداشت و مراقبت» بوده است. در نتیجه سهم این دو گروه از تورم ماهانه خدمات شهریور ماه سال جاری (3.9 درصد) به ترتیب 3.0 و 0.3 واحد درصد بوده است.
بر این اساس خلاصه ای از تحولات و اقدامات کلان اقتصادی بانک مرکزی برای دستیابی به اهداف و ماموریت های این بانک در شهریور 1401 به شرح زیر ارائه می شود.
2- اقدامات بانک مرکزی
در شهریور ماه 1401 بانک مرکزی به منظور مدیریت نقدینگی بازار بین بانکی ریالی در تعامل با بانک ها اقدامات اعتباری زیر را انجام داد:
1- تحولات کلان اقتصادی
تحلیل سیر تحول تورم ماهانه شاخص کل کالاها و خدمات مصرفی در سال جاری نشان می دهد که تورم ماهانه شاخص کل مصرف در شهریور ماه امسال با 0.2 واحد درصد افزایش نسبت به ماه قبل به 2.6 درصد رسیده است. (2.4 درصد).
در شهریور ماه 1401 متوسط نرخ بازدهی اسناد خزانه اسلامی با سررسید یک، دو و سه ساله به ترتیب با 0.05، 0.45 و 0.81 واحد درصد کاهش نسبت به ماه قبل به 21.56، 22.50 و 22.37 درصد رسید. ماه همچنین در این ماه منحنی بازده در تمامی سررسیدها (به استثنای سررسیدهای 18 تا 24 ماهه) نسبت به دو ماه گذشته در سطح پایین تری قرار دارد. کاهش نرخ بازدهی در شهریور ماه به دلایلی از جمله ثبات نرخ ارز و ثبات قیمت در بازارهای موازی، رکود حاکم بر بورس و تداوم روند نزولی در بورس رخ می دهد.شاخص کل، کمبود عرضه اسناد خزانه اسلامی و سررسید برخی از نمادهای این اوراق پیوندی که موجب تقویت تقاضا شده و نرخ بازدهی در سررسیدهای مختلف کاهش یافته است.
بر اساس اطلاعات سامانه مبادلات الکترونیکی، تحلیل توسعه بازار ارز حاکی از آن است که در شهریور ماه میانگین نرخ فروش دلار در بازار حواله حدود 268.5 هزار ریال بوده که نسبت به مردادماه 1.1 درصد افزایش نشان می دهد. . در بخش اسکناس نیز میانگین نرخ فروش دلار در این ماه حدود 283.4 هزار ریال بوده که نسبت به مردادماه 0.8 درصد کاهش داشته است. در بازار غیررسمی، میانگین نرخ دلار در شهریورماه نسبت به ماه قبل کاهش یافت.
بررسی تحولات بازار بین بانکی در شهریور ماه حاکی از کاهش نسبی حجم معاملات و کاهش وجوه در دسترس بانک ها و به تبع آن افزایش جزئی نرخ بازار بود که می توان علت آن را افزایش مزایده اوراق دولتی دانست. (از 74.6 تریلیون ریال در مرداد به 200.7 تریلیون ریال). ریال در شهریورماه) خاطرنشان کرد; اما باید توجه داشت که با وجود موارد ذکر شده، نرخ بازار بین بانکی همچنان در کریدور از پیش تعیین شده قرار دارد.
انجام عملیات بازار آزاد با موقعیت قرارداد بازخرید در چهار مزایده به ترتیب به ارزش های 670.0، 684.9، 685 و 681.7 تریلیون ریال به ارزش معاملاتی 2721.6 تریلیون ریال در قالب قرارداد بازخرید با سررسید 7 روز (باقی مانده) قرارداد بازخرید محل عملیات بازار آزاد) در پایان شهریور ماه برابر با 681 هزار میلیارد ریال بوده است.
استفاده بانک ها از اعتبار سیستماتیک با نرخ سقف کریدور برای رفع نیاز نقدینگی در 21 روز کاری، در مجموع 723.3 میلیارد ریال ارزش معاملاتی داشته است (تراز اعتبار سیستماتیک در پایان شهریور 1.9 میلیارد ریال).
مهرماه امسال طی پنج مرحله حراج و دو مرحله پذیره نویسی اوراق مالی اسلامی دولتی، مجموعاً 200.7 هزار میلیارد ریال توسط پایگاه معاملاتی بانک مرکزی فروخته شد که از این میزان 120.7 هزار میلیارد ریال طی پنج مرحله مزایده توسط بانک ها و غیره فروخته شد. سرمایه گذاران و مبلغ 80.0 هزار میلیارد ریال توسط سایر سرمایه گذاران در دو مرحله اشتراک خریداری شد.
تورم یکباره و یکساله شاخص کل بهای کالاها و خدمات مصرفی در شهریور ماه امسال نیز به ترتیب 44.9 و 39.6 درصد به ثبت رسید که به ترتیب 0.9 و 0.5 واحد درصد کاهش را نسبت به سال قبل نشان می دهد. تا مرداد ماه سال جاری