اخبار اقتصادی روز

گام های شتابان دولت سیزدهم در صنعت نفت به سمت شفافیت

absnews

وزارت نفت در راس شفافیت مجوزهای تجاری

جواد اوجی وزیر نفت دولت سیزدهم در جلسه رای اعتماد خود به شورای اسلامی وعده این موضوع را داد و برنامه ریزی برای اجرایی شدن آن از ابتدای کار وی انجام شد. این موضوع در سند تحول دولت سیزدهم نیز مورد توجه قرار گرفته و مقام معظم رهبری نیز بارها این موضوع را به عنوان یکی از دغدغه های اصلی خود مطرح کرده اند.

با پیگیری روند فعلی، انتظار می رود در آینده شفافیت بیشتری در داخل وزارت نفت ایجاد شود. سوالی که می تواند تاثیرات خوبی برای اقتصاد کشور در بزرگترین بنگاه اقتصادی کشور داشته باشد.

این امر باعث شد که به تمامی درخواست‌های مجوز کسب در وزارت نفت پاسخ داده شود و این وزارتخانه در رأس همه وزارتخانه‌های دولت سیزدهم برای صدور مجوز قرار گیرد.

شرکت ملی صنایع پتروشیمی، شرکت نفت و گاز پارس، شرکت انتقال گاز ایران، شرکت پتروشیمی خلیج فارس، شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد، شرکت پالایش گاز پارسیان، شرکت مهندسی و توسعه نفت، صندوق های بازنشستگی، پس انداز و رفاه کارکنان صنعت نفت، پژوهشگاه سازمان های صنعت نفت، منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس و منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی از برترین سازمان های پاسخگو هستند.

این موضوع به شفافیت روابط مالی می افزاید و راه را برای اصلاحات بیشتر اقتصادی در روابط مالی شرکت ملی نفت با سایر شرکت ها و اصلاح ساختار بودجه کل کشور در بدنه دولت هموار می کند.

صنعت نفت رهبری سازمان های واکنش کشور را بر عهده دارد

شرکت ملی نفت ایران در روابط مالی گذشته 14.5 درصد از محل صادرات نفت یا تحویل نفت خام و میعانات گازی به پالایشگاه های داخلی را در اختیار می گرفت که چندان شفاف نبود، اما در روش جدید و در رابطه مالی بازنگری شده، ملی ایران اندازه عملکرد شرکت نفت که جدا از تولید در میادین نفت و گاز است، به تولید هر میدان به ازای هر واحد تولید نفت و گاز کمک خواهد کرد.

وزارت نفت بر اساس الزام قانونی بند «س» تبصره 1 قانون بودجه 1401، پیشنهاد اصلاح روابط مالی دولت و شرکت ملی نفت را به هیأت وزیران ارائه کرده است که به تصویب رسیده است. و تصویب شد. در شانزدهمین جلسه این هیئت.

شفافیت دستگاه‌های دولتی یکی از موضوعاتی است که در سال‌های اخیر با جدیت دنبال شده است، موضوعی حیاتی و ضروری برای بهبود شرایط شرکت‌ها و صدور مجوز، دسترسی آزاد به اطلاعات و سایر موارد مرتبط.

به گزارش گروه کسب و کار خبرگزاری آنا به نقل از شانا، وزارت نفت دولت سیزدهم اقدامات اساسی را برای شفاف سازی فعالیت ها و فرآیندهای خود انجام داده است. از تکمیل و راه اندازی سامانه مجوزها تا اصلاح روابط مالی با دولت تا پاسخگویی و دسترسی آزاد به اطلاعات، این فعالیت ها در دوره یک ساله دولت سیزدهم با جدیت دنبال شده است.

دسترسی آزاد به اطلاعات و پاسخگویی یکی از ارکان اصلی شفافیت در استانداردهای جهانی محسوب می شود که با اجرای قانون دسترسی آزاد به اطلاعات، وزارت نفت از تعهد خود برای دسترسی آزاد به اطلاعات و پاسخگویی استفاده کرد.

به این ترتیب وزارت نفت دولت سیزدهم در راس وزارتخانه های شفاف این محور قرار دارد. این در حالی است که بر اساس فهرست منتشر شده از سوی شورای بهبود و مقررات زدایی محیط کسب و کار، اسامی نهادهایی که در اجرای قانون تسهیل در صدور پروانه کسب سهل انگاری و تاخیر داشته اند درج شده است و بر این اساس علیرغم مهلت قانونی، هنوز مؤسساتی هستند که اقدامی انجام داده اند، مجوز پیوستن به پرتال ملی را دریافت نکرده اند.

بر اساس گزارش منتشر شده از سوی دبیرخانه کمیسیون دسترسی آزاد به اطلاعات، از مجموع 1829 دستگاه فعال در سامانه دسترسی آزاد به اطلاعات، 445 دستگاه و سازمان به تمامی (100 درصد) مطالبات شهروندان پاسخ دادند.

اصلاح روابط مالی از آن جهت حائز اهمیت است که باعث ایجاد شفافیت در دخل و خرج شرکت ملی نفت ایران می شود. از سال 1398 تا 1401 شورای اسلامی وزیران به طور مستمر دولت و وزارت نفت را موظف به اصلاح رابطه مالی در قانون دارایی کرد که متاسفانه در دولت قبل انجام نشد و در نهایت در دولت سیزدهم اجرایی شد. .

راه نرم شفافیت با اصلاح روابط مالی وزارت نفت و دولت

لازم به یادآوری است که از ابتدای راه اندازی سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، میانگین زمان پاسخگویی وزارت نفت و 38 شرکت زیرمجموعه آن همواره کمتر از 10 روز بوده و وزارت نفت نیز 8444 مورد را برای عموم منتشر کرده است. اسناد و مدارک موجود در این سامانه تاکنون به منظور شفاف سازی عملکرد آن که در جایگاه عالی ترین دستگاه های اجرایی کشور قرار دارد.

وزارت نفت به منظور شفاف سازی در صدور پروانه کسب، تمامی شرکت های تابعه و وابسته خود را ملزم به رعایت سامانه مربوطه و پاسخگویی به متقاضیان از نخستین روزهای قانونی شدن این فرآیند کرد.

وزارت نفت نیز با پیوستن به پنجره خدمات هوشمند دولت، دسترسی مردم به خدمات خود را تسهیل کرده و با تکمیل و توسعه سامانه شفافیت، این وزارتخانه گام هایی در جهت تسهیل شفافیت در فعالیت ها و روند خود برای جامعه برداشته است.

در بین دستگاه های دارای سریع ترین زمان پاسخگویی، 26 دستگاه و موسسه بیش از 10 درخواست دارند و با توجه به تعداد پاسخ ها و سریع ترین زمان پاسخگویی، جزو بهترین دستگاه های این گزارش هستند و حدود نیمی از آنها متعلق به شرکت های زیرمجموعه وزارت نفت

وزارت اقتصاد و دارایی در آماری که از میزان همکاری نهادها در صدور پروانه کسب ارائه کرده است، اعلام کرده است که سازمان های حفاظت محیط زیست، صدا و سیما و وزارت نفت بیشترین همکاری را در شفاف سازی صدور پروانه بازرگانی داشته اند.

با روی کار آمدن دولت سیزدهم این موضوع در اولویت قرار گرفت. چرا که توجه بیشتر به شفافیت باعث ارتقای کشور در شاخص هایی مانند مبارزه با فساد می شود و می تواند آثار خوبی در صحنه بین المللی داشته باشد و نتیجه آن برای کشور قطعا افزایش سرمایه گذاری های اقتصادی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *