شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

کاهش 50 درصدی مصرف آب در بخش کشاورزی با سوپرجاذب های دوستدار طبیعت


محققان کشور با استفاده از مواد زیست سازگار موفق به ساخت گرانول های خاک رس به عنوان سوپرجاذب شده اند که می تواند جایگزین مناسبی برای سیستم های تهویه مطبوع مرغداری ها و گلخانه ها باشد و استفاده از آن در بخش کشاورزی باعث کاهش 50 درصدی مصرف آب می شود.

مرتضی چابکی مجری این پروژه در گفت وگو با ای بی اس نیوزوی با اشاره به هدر رفت روزانه میلیون ها مترمکعب گاز در میادین نفت و گاز کشور گفت: به دلیل نبود روش های بهینه بهره برداری، بیشتر این انرژی خدادادی نه تنها از بین می رود، بلکه منجر به بسیاری از محیط زیست می شود. مشکلات حدود 17.4 میلیارد مترمکعب گاز در کشور از طریق “فلر” (شعله های میادین نفت و گاز کشور) شعله ور می شود و از این نظر ایران در رتبه سوم جهان قرار دارد.

وی با ادعای افزایش 18 درصدی انتشار گازهای گلخانه ای ایران از سال 1394 تاکنون، گفت: در این میان تنها چیزی که به آن رسیدگی نشده مالیات کربن است که به زودی جامعه جهانی مشکلات بزرگی را بر کشور تحمیل خواهد کرد.

به گفته این محقق، کشورهای دیگر از گاز فلر برای تولید سوخت، برق و مواد غذایی استفاده بهینه می کنند.

چابکی با بیان اینکه در حال حاضر اساس پالایشگاه های مدرن دنیا استفاده حداکثری بدون فلر یا فلر است، خاطرنشان کرد: این در حالی است که عموما احتراق این مشعل ها و گاز همراه آنها در ایران نمادی از باز بودن است. و روشنایی فلورهوس ها یعنی پالایشگاه. کار و بهره برداری و رونق کسب و کار او مد نظر بود.

وی از ارائه پروژه ای در این زمینه خبر داد و توضیح داد: در این طرح موفق به تولید سوپر جاذب بر اساس مواد اولیه زیست سازگار شدیم. این جاذب ها محصولاتی هستند که به کشور وارد می شوند و ما این محصول را با هدف صرفه جویی در مصرف آب و ذخیره آب زیرزمینی برای مصارف کشاورزی تولید کرده ایم.

مجری طرح از خاک رس و ترکیبی از 12 نوع گیاه از جمله گیاهانی مانند خار شتر، تخم شربتی، خاک شیر و کاه و همچنین تعدادی از مواد ایجاد کننده تخلخل نام برد. به عنوان مواد تشکیل دهنده این فوق جاذب واقعیت: این مواد را با گل خام مخلوط کرده و به مدت 21 روز در زیر پلاستیک استراحت می دهند تا آماده استفاده شوند. لجن نهایی برای تولید گلوله وارد دستگاه می شود.

چابکی خاطرنشان کرد: زمانی که ریشه گیاه در کنار این فوق جاذب قرار گیرد، آب به گیاه می رسد، بنابراین تا 60 روز نیازی به آبیاری زمین های زراعی نیست. این به معنای صرفه جویی 50 درصدی در مصرف آب کشاورزی است.

وی افزود: با جاری شدن آب روی این پد خاک رس، املاح به آب موجود در خاک رس اضافه می شود و این املاح به گیاه می رسد. بنابراین استفاده از این محصول در مزارع باعث کاهش مصرف کودهای شیمیایی می شود.

این محقق با بیان اینکه بیش از دو سوم آب مصرفی کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود، خاطرنشان کرد: با توجه به پدیده فرونشست در کشور، استفاده از این روش می تواند راهکاری کم هزینه برای رفع این پدیده باشد.

وی یکی از فواید این محصول را عاری از میکروب و آفت دانست و گفت: از آنجایی که این محصول در دمای 800 تا 1100 درجه پخته می شود، فاقد آفت و میکروب است.

چابکی کاهش دوره آبیاری را از دیگر مزایای این جاذب ها برشمرد و در این باره توضیح داد: با استفاده از این جاذب ها، دوره آبیاری انواع گیاهان ریشه دار از 3 به 1 تبدیل شده است. یعنی اگر در گذشته هر درخت زرشک هر 10 روز (هر ماه 3 بار) آبیاری می شد، با استفاده از این فوق جاذب هر دو ماه یکبار آبیاری می شود.

وی یکی دیگر از کاربردهای این ماده را در گلخانه ها و مرغداری ها ذکر کرد و گفت: پد سفالی تولید شده می تواند جایگزین پد سلولزی مورد استفاده در گلخانه ها و مرغداری ها و هر جا که هوای تازه لازم باشد، شود. زیرا سیستم های تهویه هوا در گلخانه ها قیمت بالایی دارند و سالانه بیش از 350 میلیون دلار ارز برای خرید این محصول از کشور خارج می شود.

چابکی ادامه داد: بالشتک سفالی تولید شده در این طرح اگرچه دارای آب شور و املاح بیشتری است، اما عملکرد و خنک شدن مداوم آن بهتر خواهد بود ضمن اینکه هوای تولید شده در آن با عطر و خاک رس مرطوب همراه است.

وی با اشاره به پتانسیل های کشور برای توسعه این محصول خاطرنشان کرد: پس از کمیاب شدن گازوئیل و سهمیه بندی گازوئیل، اکثر کوره های آجرپزی تعطیل شده اند و این کوره ها می توانند بستر مناسبی برای تولید محصولات باشند. گلوله های خاک رس و لنت های خاک رس.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *