جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

چرا گرفتن قیمت تولیدکننده دشوار است؟

در این طرح تفاوت ذاتی کالاهای مشمول از نظر مدت زمان و فرآیند گردش، زمان نگهداری و غیره وجود دارد. مورد توجه قرار نمی گیرد و اساساً بین کالاهای مصرفی، مصرف بادوام و سرمایه مانند لوازم خانگی تفاوتی قائل نمی شود. . به عبارت دیگر فرآیند تولید و توزیع بدون در نظر گرفتن متغیرهایی از جمله شرایط زمانی و مکانی، تفاوت توزیع در استان های مختلف و … در نظر گرفته می شود.

از سوی دیگر این طرح در زمانی اجرا شد که میزان سرمایه گذاری در کشور به حداقل رسیده بود و آژیر قرمز در این زمینه به صدا درآمد. بر اساس گزارش مرکز پژوهش های مجلس، در سال های 1398 تا 1400 میزان استهلاک بیش از تشکیل سرمایه بوده و رشد موجودی سرمایه منفی گزارش شده است. از آنجایی که رشد اقتصادی کشور متاثر از رشد سرمایه‌گذاری‌ها است، هر عاملی که به عنوان تنبیه سرمایه‌گذاری و تولید شناخته شود، مانع دستیابی به اهداف رشد اقتصادی و رفاهی و در نهایت ناقض اهداف این طرح‌ها می‌شود.

نگرانی دیگر این است که اجرای این طرح فقط باید توسط تولیدکنندگان قانونمند و دارای گواهینامه پیگیری شود و باعث کاهش سهم بازار برندهای معتبر، رشد زیر واحدها، کاهش کیفیت محصول و افزایش کیفیت کالا و کالاهای قاچاق در بازار شود.

سیستم توزیع به عنوان شریان حیاتی برای انتقال کالا و خدمات به مصرف کنندگان در حال حاضر با مشکلاتی مانند قیمت گذاری، ساختارهای دوقطبی و به هم ریختگی واحدهای مدرن فعال در این بخش مواجه است. گزارش موسسه مطالعات و تحقیقات بازرگانی وزارت صمت نشان می دهد که سهم نظام توزیع از کل ارزش افزوده ایجاد شده در اقتصاد ایران در پایان دهه 90 معادل 20.9 درصد است و این بخش دارای نقش استراتژیک در اقتصاد به دلیل این سهم و ایجاد اشتغال است. پیشنهاد این مرکز مطالعاتی برای اصلاح و توسعه نظام توزیع، ساماندهی و مدیریت شبکه توزیع از چهار مجرای مراجع صدور مجوز توزیع، سیاست بازار و نظام نظارتی شامل مراجع متولی، جلوگیری از پراکندگی قیمت کالا و سیستم قیمت گذاری حاکم بر بازار کالا .

آنچه بیش از همه مسئولان وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) را به اجرای چنین طرحی برانگیخت، گران فروشی در سطح عرضه بود. علاوه بر تورم که در سال های اخیر به طور پیوسته افزایش یافته است، گران فروشی مشکل دیگری است که نه تولیدکننده بلکه واسطه های غیرضروری و زائد در چرخه توزیع به نفع آن است. افزایش واسطه‌ها بین تولیدکننده و مصرف‌کننده، مشکلات در سیستم توزیع و سوء استفاده‌های خاص، قیمت نهایی کالاها را افزایش می‌دهد و این مازاد عرضه، تورم را تشدید می‌کند.

به گزارش ای بی اس نیوز، در یادداشت علی چاغروند آمده است: سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به تازگی طرحی را اجرا کرده است که به موجب آن به جای قیمت مصرف کننده، قیمت تولیدکننده روی کالا درج می شود. به گفته مجریان، این طرح با اهدافی چون شفاف سازی فرآیند قیمت گذاری و نظام توزیع، مدیریت تخفیف های جذاب در فروشگاه ها و مبارزه با گرانی ها اجرا شد. بر اساس این طرح، تولیدکننده موظف است علاوه بر سود قانونی خود به اضافه مالیات بر ارزش افزوده کالا، قیمت تمام شده کالا را نیز قید کند و فروشگاه ها و واحدهای تجاری نیز بهای مصرف کننده را درج کنند.

از دیدگاه تولیدکننده و سرمایه گذار، پروژه درج قیمت محصول قبل از هر گونه تحقق و عواقبی به عنوان عاملی بی ثبات کننده و خطرناک شناخته می شود. نتایج آخرین پایش ملی فضای کسب و کار ایران در پاییز 1400 نشان می دهد که فعالان اقتصادی همچنان طبق معمول سه عامل غیرقابل پیش بینی بودن و تغییر قیمت مواد اولیه و محصولات، سیاست های بی ثبات، قوانین و … هستند. مقررات حاکم بر کسب و کار و مشکلات تامین مالی بانک ها ناسازگارترین اجزای فضای کسب و کار کشور محسوب می شوند. این دستورالعمل ها و دستورالعمل ها به عنوان یک عامل پیش بینی نشده در فرآیند تولید و کسب و کار شناسایی می شوند. بنابراین دور از انتظار نیست که با اجرای چنین طرح هایی، فضای کسب و کار متزلزل تر شود و نقش این مولفه در پیگیری های بعدی اهمیت بیشتری پیدا کند.

یکی دیگر از مشکلاتی که اجرای این طرح را با اما و اگرهای زیادی مواجه می کند، تغییر مداوم قیمت مواد اولیه است. همانطور که در گزارش پایش محیط کسب و کار نشان داده شده است، قیمت های ناپایدار و نوسانی کالاها از جمله بزرگترین چالش های تولید هستند. در این صورت و از آنجایی که به دلیل تغییر قیمت مواد اولیه و نهاده ها، قیمت کالا در مدت زمان کوتاهی می تواند چندین بار تغییر کند، تولیدکننده باید دائماً قیمت درج شده را تغییر دهد و از آنجایی که کالا در بازه های زمانی مختلف می تواند به بازار برسد، ناهماهنگی ها و اتلاف وقت و پول در این زمینه محتمل است.

اگرچه هرگونه شفافیت در فرآیند قیمت گذاری به نفع واقعی مصرف کننده و تولیدکننده است و می توان آن را در جهت کاهش قیمت نهایی برای مصرف کننده انجام داد، اما در صورت اجرای عجولانه می تواند منجر به بی نظمی در روند تولید و توزیع شود. مصرف کننده را گیج کند همچنین این گونه اقدامات مصداق بارز مداخله دولت در فرآیند قیمت‌گذاری و یادآوری سایر برنامه‌های دولتی و ارگانی در حوزه قیمت‌گذاری اجباری است که همواره نتیجه معکوس داشته است.

در بسیاری از موارد، هزینه های بالای چرخه توزیع، از جمله تدارکات، حمل و نقل، انبارداری، ذخیره سازی و غیره. عدم هماهنگی بین تولیدکننده و توزیع کننده و سوء استفاده هایی مانند احتکار و فعالیت شرکت های توزیع غیرمجاز باعث افزایش قیمت کالا برای مصرف کننده می شود. ضمن اینکه با استقرار سیستم توزیع استاندارد و کاهش هزینه ها در صنعت توزیع، علاوه بر حذف دلالان و واسطه های غیرضروری که قیمت کالاها را چندین برابر می کنند، قیمت تمام شده کالا برای مصرف کنندگان کاهش می یابد و بنگاه ها باعث تقویت تقاضا خواهند شد. همچنین با ظرفیت بالاتر کار می کنند.

کارشناسان معتقدند که پاشنه آشیل این طرح، گنجاندن قیمت تولیدکننده در بخش توزیع است و از آنجایی که سود معقول نظام توزیع در نظر گرفته نشده است، این بخش انگیزه لازم برای همکاری در اجرای طرح را ندارد. این طرح منجر به چالش ها، مقاومت ها و خلأهایی می شود و در نهایت تأثیر مستقیم آن بر تولید منجر به افت تولید، افزایش بیکاری و کاهش و کمبود کالا در مارلت می شود.

موضوع مهم دیگر رکود تورمی است که در اکثر بازارها شاهد آن هستیم. شرکت هایی با ظرفیت کم و در بسیاری از موارد با روش های رقابتی و قدرت چانه زنی در بخش توزیع، تقاضا را تقویت می کنند. بنابراین ابهامات و سردرگمی های ناشی از اجرای این طرح و کاهش فروش به دلیل مشکلات در فرآیند قیمت گذاری و توزیع ممکن است باعث کاهش آمار تولید شرکت ها و نقض اهداف این طرح و افزایش بیکاری و کاهش اجتماعی شود. رفاه.

یکی از اعضای اتاق بازرگانی ایران در یادداشتی با اشاره به طرح جدید سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، خاطرنشان کرد: برخی از کالاها در بازار داخلی به جای عرضه به قیمت باید قیمت تولیدکننده داشته باشند. قیمت مصرف کننده؛ به نظر می رسد این موضوع مشکلاتی را برای فعالان اقتصادی ایجاد کرده است.

absnews

شفافیت از طریق اصلاح نظام توزیع

تهدیدی جدید برای کسب و کار و تولید؟

نقش مذاکره بخش توزیع

بنابراین به نظر می رسد بیش از هر عامل دیگری و برای جلوگیری از افزایش قیمت کالاها در حلقه های توزیعی خود، سیستم توزیع در کشور باید آسیب شناسی، شفاف و البته مدرن باشد و نقش این شریان حیاتی در انتقال کالا از تولیدکننده تا مصرف کننده نباید باشد و ایجاد رونق و تحریک تقاضا نادیده گرفته شده است. از سوی دیگر باید دلالان و واسطه های غیر ضروری را حذف کرد. این امر همراه با کاهش هزینه های تولید و کاهش قیمت تمام شده برای تولیدکنندگان، در نهایت منجر به کاهش قیمت نهایی برای مصرف کننده می شود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *