یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی شورای اسلامی با اشاره به بی توجهی مسئولان به احیای نژاد مرغ آرین ایرانی گفت: زمانی که مرغ اصل و نسب آرین مورد اقبال مردم قرار گیرد، تولید آن خود به خود افزایش می یابد. اما مشکل دیگر این است که انگلیس حاضر نیست طعمه خود را در ایران رها کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، در کشور ما مرغ به عنوان یکی از اصلی ترین عناصر تامین کننده پروتئین در سبد کالای خانگی شناخته می شود، از این رو با توجه به وضعیت تحریم ها و تاثیر بالای مواد غذایی مردم بر سلامت جامعه، اهمیت خودکفایی کامل در تولید محصولات استراتژیک مانند مرغ بیش از گذشته مشهود است.
ایران یکی از معدود کشورهای دارای «خط مرغ» به نام «آرین» است که شاید منبع تولید گوشت مرغ در کشور باشد، اما مرغداران عموماً از این نژاد استفاده نمی کنند. “حیوانات خطی” به جمعیت خالصی از حیوانات خاص (گاو و طیور) اطلاق می شود که متعلق به یک نژاد خاص با ویژگی های ژنتیکی کاملاً مشخص است و فقط با جفت گیری با حیوانات خالص از همان نژاد قادر به تولید حیواناتی مشابه خود هستند.
اگرچه تنها درصد کمی از مرغداران در ایران از نژاد آرین برای پرورش جوجه های گوشتی استفاده می کنند. اما به عقیده بسیاری از کارشناسان، این نژاد در پدافند غیرعامل کشور جایگاه بسیار ویژه ای دارد و وجود آن به عنوان یک مزیت بالقوه در تامین نیاز مرغداری های کشور با جوجه های اجدادی، مانع از فشار تحریم ها توسط شرکت های خارجی شده است. در مورد صنعت مرغ ایران
بی اعتنایی کامل برخی مسئولان به مصالح کشور
از سوی دیگر، با توجه به اینکه بیش از 3 سال از دستور مقام معظم رهبری مبنی بر احیای مرغ خونی آرین می گذرد و همچنین لزوم حفظ، ترویج و تثبیت مرغ آرین، اقدام موثری در این زمینه صورت نگرفته است. به عبارت دیگر می توان گفت که اقدامات دولت در این زمینه ثمربخش نبوده است.
در همین راستا علی اکبر علیزاده برمی نماینده مردم سمنان و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای اسلامی در گفت و گو با ای بی اس نیوز درباره اهمیت احیای مرغ لاین آرین گفت: در این نژاد مرغ. تمامی خصوصیات و صفات ژنتیکی لازم برای بخش طیور جمع آوری شده است.
تغییر ذائقه مردم از مرغ لاین آرین به مرغ بزرگ انگلیسی
وی درباره تاریخچه مرغ لاین توضیح داد: اگرچه در سال های ابتدایی انقلاب دهه 60 تولید مرغ خطی در ایران غیرممکن بود، اما توانستیم جوجه آرین را در کشور تولید کنیم به گونه ای که تا اواسط دهه 70 شمسی. بدون نیاز به کل بازار واردات مرغ تحت کنترل لاین مرغ بود. اما در سال 1355 با تغییر دولت و ورود مرغ سر انگلیسی و آمریکایی به سبد غذایی کشور، ذائقه مردم از مرغ اصل و نسب آریان به مرغ کله گنده تغییر کرد.
نماینده مردم سمنان در شورای اسلامی با ابراز نارضایتی از تغییر ذائقه مردم به مرغ لاین گفت: بهترین مرغ مرغ طبیعی است که وزن آن بین 1200 تا 1400 گرم باشد و در عین حال حداقل مواد افزودنی را مصرف کند. اما متأسفانه به مرور زمان و استفاده از تبلیغات و مطبوعات و … ذائقه مردم به سمت مرغ بزرگ یا مرغ کله انگلیسی کشیده شده است.
چرا مرغداران جوجه نسب پرورش نمی دهند؟
این نماینده کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس با بیان اینکه در حال حاضر مرغداران کشور به دلایلی مانند تفاوت ضریب تبدیل مرغ تمایلی به استفاده از جوجه های نژاد آریایی ندارند، تصریح کرد: ضریب تبدیل به معنای خوراکی است که به مرغ ها داده می شود. این امکان وجود دارد که مرغ در مدت زمان مشخصی به وزن خاصی برسد. ضریب تبدیل مرغ ایرانی 1.8-2 کیلوگرم و مرغ انگلیسی 1.5-1.6 کیلوگرم است بنابراین اختلاف 300 گرمی برای مرغداران بزرگ مقدار مهمی است.
مرغ خط را به خاطر خودخواهی مسئولان نادیده بگیرید
وی گفت: بر اساس منطق منفعت طلبانه برخی مسئولان، هر گونه هزینه ای برای مرغ لاین ایرانی صرفاً غیرضروری نیست؛ بلکه هزینه اضافی محسوب می شود. به همین دلیل برخی اصلاحات با هدف کاهش هزینه خطوط تولید مرغ برای مرغداران نادیده گرفته شده است.
ورود حیوانات وحشی به مرکز مرغ آرین لاین!
علیزاده با تشریح وضعیت بسیار اسفناک مرکز مرغداری آریایی بابلکنار بیان کرد: علاوه بر فرسودگی ساختمان های این مرکز طی 8 تا 10 سال گذشته، حتی حیوانات وحشی نیز در برخی نقاط آن دیده می شود. بیماری های مختلف مرغ باید کاملا قرنطینه شوند.
به گفته این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای اسلامی، تغییرات و گشایش هایی در راستای احیای مرغ اصل و نسب ایرانی در حال انجام است. اما همانطور که از سال 1376 تا 1400 تخریب آن زمان برد، بازگشت آن نیز زمان بر است. اما این موضوع با تلاش ملی برای خرید مرغ آرین ایرانی شتاب بیشتری می گیرد.
نقش استفاده از جوجه های بزرگ در کاهش رشد قد در افراد
این نماینده مجلس با بیان اینکه موضوع استفاده از مرغ اصل و نسب آرین باید کم کم با کارهای فرهنگی و تبلیغاتی به دغدغه عمومی تبدیل شود، گفت: مردم بدانند که خوردن مرغ سنگین برای مردم بیماری زا است.
علیزاده با اشاره به اینکه به طور کلی هیچ بازاری را نمی توان با زور و سرکوب سامان داد، گفت: وقتی مرغ اصل و نسب آرین مورد اقبال مردم قرار گیرد، خود به خود تولید آن افزایش می یابد. اما مشکل دیگر این است که انگلیس حاضر نیست طعمه خود را در ایران رها کند.
این عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی شورای اسلامی در پایان گفت: بازگشت ذائقه مردم کشور مستلزم این باور جامعه است که غذاهای ایرانی در مقایسه با غذاهای خارجی و خارجی بسیار سالم تر است. مصرف محصولات وارداتی مرغ و به طور کلی غذاهای خارجی در سال های اخیر که باعث کاهش سلامت جامعه، کاهش رشد قد و حتی نرخ باروری زنان شده است.
انتهای پیام