اخبار اقتصادی روز

پیشنهاد ریاضت آبی برای مدیریت چالش بزرگ آبی کشور

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، صمد حسن زاده، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در پیامی به مناسبت افتتاح کارگاه «حکمداری آب های زیرزمینی» وضعیت آب را تشریح کرد. کشور. که منجر به شکل گیری یک چالش بزرگ در کشور شد.

وی در این پیام به تشریح پیشنهاد اتاق ایران برای مدیریت ابرچالش آب با ذکر الزامات آن پرداخت و از آمادگی اتاق ایران برای توسعه همکاری های مشترک در راستای تحقق اصلاح نظام تخصیص و تمرکز بر افزایش بهره وری آب خبر داد. .

متن کامل پیام رئیس مجلس شورای اسلامی در افتتاحیه کارگاه مدیریت آب های زیرزمینی به شرح زیر است.

حضور همه شما عزیزان جهت شرکت در کارگاه منطقه ای حکمرانی آب های زیرزمینی که با همکاری مرکز منطقه ای مدیریت آب شهری یونسکو و اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و کشاورزی ایران و با مشارکت برگزار می شود. کارشناسان بین المللی و کشوری، نمایندگان دستگاه های اجرایی، دانشگاه ها، انجمن های علمی، تشکل ها و سازمان های مردم نهاد حضور خواهند داشت.

بحران آب در ایران به یک چالش جدی تبدیل شده است که از آثار و پیامدهای آن می توان به کاهش بیش از 50 درصدی رواناب کشور در دهه 90 نسبت به دهه 60، تبدیل رودخانه های دائمی به رودخانه های موقت، خشک شدن دریاچه ها و … اشاره کرد. تالاب ها، کاهش مداوم سطح آب. بیش از 410 دشت در کشور زیرزمینی، ممنوعه و بحرانی شده و پدیده ریزگردها و فرونشست زمین را تشدید کرده و خسارات ناگوار اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی را برای کشور به همراه داشته است.

آب های زیرزمینی منابع آبی نسل های آینده است. حدود 55 درصد از کل برداشت آب کشور از منابع آب زیرزمینی تامین می شود. اما متاسفانه سیاست های ضعیف اتخاذ شده در 40 سال گذشته منجر به برداشت اضافی بیش از 143 میلیارد متر مکعب از این ذخایر ارزشمند بین نسلی شده است. این امر باعث پیدایش و تشدید پدیده نگران کننده فرونشست زمین شده است. به طوری که امروزه هیچ استانی از کشور از اثرات و آسیب های ناشی از این پدیده در امان نیست و بر اساس آخرین تحقیقات بین المللی، ایران دومین کشور جهان از نظر میزان فرونشست زمین است.

انتظار می رود چالش بزرگ آبی کشور ناشی از نگرش توسعه منطقه ای، تخصیص آب تنها با اهداف توسعه اقتصادی و بی توجهی به مسائل زیست محیطی، تکیه بر گسترش فعالیت های مادی، پایین بودن راندمان فیزیکی و اقتصادی آب در تمامی بخش های مصرفی، بی توجهی به ظرفیت ها باشد. . اکولوژی آب در برنامه ریزی توسعه و ناکافی بودن مشارکت بخش خصوصی و ذینفعان در سیاست، برنامه ریزی و سیستم مدیریت آب کشور.

آنچه در مورد وضعیت منابع آب ایران به اختصار ارائه شد، بیانگر آن است که موضوع آب و سیستم مدیریت منابع آب به یک معضل مزمن و پیچیده تبدیل شده است که حل آن نیازمند اتخاذ تدابیر مؤثر و به موقع جدید و اصلاح عناصر اصلی است. از گذشته نزدیک می شود. هر چه اجرای اقدامات عمیق و گسترده ملی بیشتر به تعویق بیفتد، راه حل های موجود کمتر موثر بوده و مستلزم هزینه های اضافی خواهد بود.

پیشنهاد اتاق ایران برای مقابله با این ابر چالش، اجرای یک برنامه اقدام منسجم و مستمر در مدت حداکثر 10 سال با شعار ورزش های آبی بر اساس دو اصل مهم و در عین حال بازنگری در تخصیص وام. آب برای مصارف موجود با اولویت بندی تعادل بین آب های زیرزمینی و حقوق زیست محیطی و افزایش بهره وری.

اتاق ایران آمادگی توسعه همکاری های مشترک با وزارتخانه های کشاورزی و نیرو برای تحقق اصلاح نظام تخصیص و تمرکز بر افزایش بهره وری آب را دارد و امیدوار است با تقویت همکاری ها در قالب گام مهمی در این راستا برداشته شود. “توافقنامه افزایش بهره وری آب در کشاورزی”.

طرح تعادل بخشی، تغذیه مصنوعی و پخش سیلاب از سال 1393 در کشور آغاز شد و یکی از اهداف این طرح تعادل بخشی سفره های زیرزمینی واقع در دشت های ممنوعه و بحرانی بود.

پس از شکست این پروژه در سال 1392، پروژه دیگری با عنوان «احیاء و متعادل سازی آب های زیرزمینی کشور» راه اندازی شد؛ اما متاسفانه این طرح نیز نتوانست به اهداف تعیین شده دست یابد. بر اساس مطالعه انجام شده در اتاق ایران، مهم ترین عامل شکست ناآگاهی از مشارکت جامعه کاربران، وجود تضاد منافع، عدم سیاست گذاری است. انسجام، ضعف همکاری بین بخشی و عدم جامعیت در برنامه ریزی.

بررسی‌های انجام شده در اتاق ایران نشان می‌دهد مهم‌ترین اقدام برای رفع این بحران، تفویض بخشی از اختیارات و وظایف دستگاه‌های دولتی به سازمان‌های فعال دشت‌ها است.

خوشبختانه در برنامه هفتم توسعه توانمندی های قانونی مناسبی در این مورد پیش بینی شده است و امیدوارم با تحقق این امر شاهد فعال شدن مشارکت بهره برداران در مدیریت منابع آب زیرزمینی و بسترسازی برای خصوصی ها باشیم. مشارکت بخش در این حوزه

اتاق ایران به عنوان پارلمان بخش خصوصی و عضو شورای جهانی آب همواره تلاش کرده است با رویکرد حفظ منافع ملی، ثبات سرزمین و بهبود کسب و کار، مسئولیت اجتماعی و اجرایی خود را در حوزه آب انجام دهد. محیط؛ از جمله اقدامات اتاق ایران در این زمینه می توان به اجرای طرح ها و پروژه های تحقیقاتی متعدد، برگزاری کنگره ها و همایش ها، ترجمه و نگارش آثار و مقالات علمی و ارائه نظرات مشاوره ای در حوزه کشاورزی، آب اشاره کرد. و محیط زیست به نهادهای ذیربط.

اتاق ایران با استفاده از تمامی توانمندی های خود در کنار بهره برداران و دستگاه های اجرایی آماده حضور و مشارکت در تعادل بخشی آب های زیرزمینی و مدیریت این ابر چالش کشور است.

در پایان ضمن تشکر از زحمات برگزارکنندگان و همکاری و مشارکت اهالی دانش و صاحب نظر برای برگزاری هر چه بهتر این کارگاه، امیدوارم اشتراک دانش و تجربیات ملی و بین المللی امکان یافتن راهکارهای مناسب را فراهم کند. اصلاح چارچوب حاکمیت آب های زیرزمینی، بهبود روند مشارکت طلبکاران محلی در فرآیندهای تصمیم گیری و تقویت همکاری های بین وزارتی.

absnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *