یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

پایان معافیت های مالیاتی، تهدید سرمایه و اشتغال 700 هزار نفر در مناطق آزاد

مدیرعامل شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد ضمن گلایه از عدم اجرای معافیت های مالیاتی در مناطق آزاد و تهدید اشتغال و سرمایه در این مناطق گفت: طبق قانون، مناطق آزاد نسل اول، که شامل کیش، قشم و چابهار می شود، دیگر از معافیت مالیاتی برخوردار نیستند و در مناطق آزاد نسل دوم یعنی انزلی، ارس و اروند معافیت مالیاتی حداکثر تا دو سال و در ماکو به مدت تقریبی 10 سال اجرا می شود. . در حالی که اگر معافیت ها نبود این حجم سرمایه گذاری و اشتغال زایی برای حدود 700 هزار نفر در مناطق آزاد ایجاد نمی شد.

به گزارش ای بی اس نیوز، محمدصادق مبرهن نیاکان در نشست خبری اظهار کرد: مناطق آزاد ایجاد شد تا علاوه بر مزایا و معافیت های قانونی، به برکت کاهش بروکراسی اداری و چابکی نهادهای دولتی در ارائه خدمات، شاهد توسعه باشیم. سرمایه گذاری و فعالیت های زیربنایی در مناطق آزاد اما امروز برعکس است و ما دو وظیفه داریم: ; یعنی نهادهای استانی، شهری و کشوری که به دنبال نظارت و اخذ عوارض و وضع قوانین خود هستند. از سوی دیگر نمایندگان دولت که مرجع مدیریت هر منطقه آزاد است، متولی منطقه محسوب می شوند.

وی گفت: دیدگاه وزارت اقتصاد در ماده 140 قانون مالیات های مستقیم بر این اصل است که معافیت های مالیاتی 20 سال از شروع بهره برداری منطقه بر این اساس خواهد بود و بر این اساس معافیت مالیاتی مناطق آزاد حذف می‌شود، یعنی ماده ۱۳ قانون مناطق آزاد لغو می‌شود. طبق این قانون، مناطق آزاد نسل اول که شامل کیش، قشم و چابهار می شود، دیگر از معافیت مالیاتی برخوردار نخواهند شد، یعنی نیازی به جذب سرمایه گذار جدید نیست که برای مناطق آزاد نسل دوم حائز اهمیت است. یعنی انزلی و ارس و اروند حداکثر تا دو سال دیگه و ماکو حدود 10 سال معاف از مالیات.

مبرهن این امر را با هدف جلب حضور سرمایه گذاران و رونق فضای کسب و کار عنوان کرد و افزود: وزارت اقتصاد در ارزیابی های خود مدعی شده است که در سال گذشته باید 15 هزار میلیارد تومان در مناطق آزاد جمع آوری می شد. در حالی که مدعی پرداخت 50 درصد به سازمان های عملیاتی برای اجرای طرح های توسعه هستند. سوال اینجاست که اگر سرمایه گذاری نشود وزارت اقتصاد جدا از منطقه آزاد مالیات می گیرد. مالیات از چه منبعی پرداخت می شود؟

به گفته وی، منطقه آزاد چابهار هنوز بیمارستان اختصاصی ندارد و منطقه آزاد هر چه دارد صرف عمران و آبادانی کرده است، اما با توجه به حجم بالای معوقات و الحاق شهرستان در منطقه، شاهد هستیم که سازمان از انجام وظایف خود عقب مانده است.

مدیرعامل شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد گفت: یک دهه از عدم برخورداری مناطق آزاد از معافیت مالیاتی قانون نحوه اداره مناطق آزاد می گذرد. پس از تسلیم اظهارنامه مالیاتی، ماده 11 قانون مشابه این را داریم. بدين ترتيب در حالي كه امكان قانوني ماده 11 براي احتساب شركتهاي مشمول معافيت قانوني مناطق توسط سازمانهاي عامل وجود داشت و همچنان وجود دارد. با توجه به عدم فعالیت سازمان های عامل مناطق آزاد در آن زمان، سازمان امور مالیاتی به جای توجه به متن قانون مناطق آزاد، به قانون خود استناد کرد و در پاسخ به عدم اقدام سازمان ها، به گسترش داخلی پرداخت. قوانین مربوط به محدوده مناطق و خواستار دخالت فعالان اقتصادی در مناطق آزاد شده است.

به گفته این مقام مسئول، تقریباً تمامی قوانین مالیات های مستقیم، مالیات املاک، نقل و انتقالات در مناطق آزاد مخدوش و متاثر از قوانین داخلی بوده و مالیات حقوق و دستمزد بر اساس رای دادگاه اخذ می شود. در مورد وصول مالیات بر ارزش افزوده در سطح منطقه باید تصریح کرد که اکثر مناطق آزاد جهان مالیات بر ارزش افزوده ندارند، اما طبق اطلاعات غلط ارائه شده به شورای نگهبان، نمایندگان مجلس و دولت. ، این معافیت قانونی برای مناطق براساس تاکتیک های رانت خواری است. مناطق آزاد آزاد شامل وصول مالیات بر ارزش افزوده بود.

مبرهن تصریح کرد: وزیر اقتصاد و دارایی در جلسات کاری و حتی در حاشیه نهادهای زیرمجموعه خود به نفع گسترش دامنه عمل مناطق آزاد، نحوه مدیریت مناطق آزاد در چارچوب قانون را نشان می دهد اما تابع قانون است. موسسات با پیشنهادات قانونی که دولت در قالب آیین نامه ای که به کشور ابلاغ می شود به مجلس ارائه می کند یا برخلاف دستور وزیر عمل می کند.

وی در خصوص تسری قانون جدید مالیات بر ارزش افزوده به منطقه آزاد گفت: بر اساس قانون امور گمرکی، واردات به قلمرو گمرکی یعنی سرزمین اصلی و کشور انجام می شود، در حالی که طبق ماده 14 قانون نحوه واردات. از نظر اداره مناطق آزاد، این مناطق خارج از محدوده گمرکی هستند، علیرغم اینکه در ماده یک و در تعاریف قانون مالیات بر ارزش افزوده، واردات به مناطق آزاد نیز وارداتی محسوب می شد. بنابراین، تولیدکنندگان مناطق آزاد باید دو بار مالیات بر ارزش افزوده پرداخت کنند، یکی برای مواد اولیه وارداتی و دومی برای محصول نهایی. همچنین اساساً در سطح جهانی موضوع اخذ مالیات بر ارزش افزوده از فعالان اقتصادی در مناطق آزاد مطرح نیست. در مقابل، در سال‌های اخیر در کشورهای عربی پنج درصد مالیات بر ارزش افزوده دریافت می‌کنند و از شرکت‌ها و مشاغل کوچک مالیات دریافت نمی‌کنند.

به گفته مدیر عامل شورای هماهنگی و همکاری فعالان اقتصادی مناطق آزاد، طراحان اعمال مالیات در مناطق آزاد از مدل آزمایش شده در چین استفاده کرده اند، در حالی که تنها میزان معافیت را در چین محاسبه کرده اند و ارزیابی نکرده اند. خدمات دولت چین به همین دلیل تخمین می زنند که سال گذشته باید 15 مالیات همات از مناطق آزاد دریافت می کردند. این در حالی است که بدون این معافیت ها این حجم سرمایه گذاری و اشتغال زایی در مناطق آزاد برای حدود 700 هزار نفر ایجاد نمی شد.

وی گفت: مغایرت لایحه جدید پیشنهادی این است که مناطق آزاد دیگر نیازی به معافیت مالیاتی ندارند و به سطح سرمایه گذاری خود رسیده اند. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که برای مثال آیا جزیره کیش با توجه به روند رو به رشد سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت هایی مانند برق و آب سالم نیازی به سرمایه گذاری جدید ندارد؟ آیا دولت و سازمان های عملیاتی می توانند در زیرساخت ها سرمایه گذاری کنند؟

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *