پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

وسعت مراتع کشور 84.8 میلیون هکتار است

ترهام بهزاد مدیرکل دفتر امور مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ به موضوع تاثیر بارندگی بر تولید علوفه، میزان پوشش گیاهی و برنامه هفتم پرداخت. در مورد مراتع احیا، بهسازی و مدیریت مراتع.

وسعت مراتع و منابع طبیعی کشور چقدر است؟
بهزاد: مراتع کشور به دلیل کارکردهای گوناگون از اهمیت بالایی برخوردار است. مراتع از نظر پایداری بیولوژیکی و زمین از ارزش بالایی برخوردار است، بنابراین مسئولان باید توجه ویژه ای داشته باشند.

طبق آمار، از مجموع 164.8 میلیون هکتار منابع طبیعی کشور، 134.4 میلیون هکتار منابع طبیعی وجود دارد که 32.6 میلیون هکتار آن بیابان، 17 میلیون هکتار جنگل و 84.8 میلیون هکتار معادل بیش از 63 درصد است. از منابع طبیعی مناطق منابع مرتع را تشکیل می دهند.

از مجموع 63 درصد مناطق منابع طبیعی، 7.2 میلیون هکتار مراتع متراکم وجود دارد که بیش از 50 درصد پوشش گیاهی را تشکیل می دهد و 21.4 میلیون هکتار مراتع نیمه متراکم که بین 25 تا 50 درصد پوشش گیاهی را تشکیل می دهد. زندگی گیاهی. همچنین 56.2 میلیون هکتار مراتع کم تراکم و فقیر وجود دارد که بین 25 تا 5 درصد پوشش گیاهی را تشکیل می دهد.

آیا محدودیتی برای استفاده از منابع طبیعی وجود دارد؟

بهزاد: طبق ماده 2 قانون ملی شدن و حفاظت، مأموریت و وظیفه اولیه سازمان منابع طبیعی، بهره برداری بهینه و اصولی از منابع طبیعی است و بر اساس ماده 3 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع. مصوب 25 مرداد 1346، هرگونه سود برای بهره برداری از عرصه های منابع طبیعی باید در فرم طرح باشد.

بر اساس همین ماده قانونی و ماده 10 آیین نامه اجرایی مصوبه هیات وزیران نامه و شیوه نامه تهیه و به استانداری ها ارسال کردیم. از این رو 83 میلیون هکتار از منابع طبیعی را ممیزی کردیم و 21 هزار خانوار را شناسایی کردیم.

طبق آمار سال گذشته 4 میلیون و 700 هزار هکتار مرتع داشتیم و هر گونه کار مرمت و بهسازی باید همواره بر اساس طرح های مقرر در طرح مرتع که مصوب کمیته فنی استاندارد است انجام شود.

باران در مراتع چقدر علوفه تولید می کند؟

بهزاد: هر میلی متر افزایش یا کاهش بارندگی منجر به افزایش یا کاهش 0.8 کیلوگرمی تولید علوفه در مراتع کشور می شود.

در پایان اردیبهشت ماه هر سال بر اساس اعلام سازمان هواشناسی میانگین بارندگی نسبت به سال های گذشته اعلام می شود، اما به طور کلی و در شرایط عادی میزان تولید علوفه در مراتع 10.7 میلیون تن با 240 میلی متر بوده است. بارش ها طبق روال سال های گذشته در پایان اردیبهشت ماه گزارش های هواشناسی بررسی و با این آمار مقایسه می شود و میزان تولید علوفه و ظرفیت حمل مراتع اعلام می شود.

در صورت بارندگی نرمال و تولید 10.7 میلیون تن علوفه در مرتع در مدت 7 ماه، 38 میلیون واحد دام از نظر ظرفیت حمل قابل چرا است.

اگرچه ورود دام به مراتع منجر به خسارت می شود، اما اگر با توجه به ظرفیت باربری و ورود و خروج خاص معرفی شوند، نه تنها به مرتع آسیب وارد می کند، بلکه به بهبود پوشش گیاهی و ضریب پوشش مرتع نیز کمک می کند.

در برنامه هفتم مراتع کشور در چه سطحی احیا و مدیریت می شود؟

بهزاد: بر اساس برنامه ریزی در برنامه هفتم، 20 میلیون هکتار از مراتع در سطح کشور احیا، اصلاح و مدیریت می شود. به طوری که یک میلیون و 250 هزار هکتار فرآیندهای زیستی، یک میلیون و 250 هزار هکتار فرآیندهای بیومکانیکی، 500 هزار هکتار تبدیل دیم های کم بازده، 2450 هزار هکتار حفاظت و مابقی در قالب مدیریت چرا در مراتع است.

خبرنگار: آزاده محبی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

نماینده ایران، نایب‌رئیس دوم سازمان بهره‌وری آسیایی شد

در اجلاس شورای حکام سازمان بهره‌وری آسیایی (GBM)، رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران به عنوان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *