چرا کارخانه ها قادر به بازپرداخت پرداختی های صندوق نیستند؟
مدیر نظارت و وصول بدهی های صندوق توسعه ملی با بیان اینکه بیش از 80 درصد بدهی ها مربوط به چهار نیروگاه است گفت: این چهار نیروگاه شامل نیروگاه سیکل ترکیبی کهنوج، نیروگاه سیکل ترکیبی کرمانیان، تولید برق خوزستان است. مپنا و گستر. مربا انرژی.
تصمیم گرفته شده، وزیر آن را اعلام نکرده است
وی در توضیح سایر نیروگاه ها نیز توضیح داد: قرارداد سایر نیروگاه ها یا بیع متقابل است یا دوره خرید تضمینی آنها شروع نشده و یا توانایی بازپرداخت اقساط با نرخ امروز را دارند. البته در مورد نیروگاه های کوچک یا باید در نرخ خرید تضمینی بازنگری شود و یا اجازه فروش به صنایع داده شود. این نیروگاه ها نمی توانند به قیمتی که وزارت نیرو از آنها برق می خرد، مبالغی را از صندوق بازپرداخت کنند.
وی ادامه داد: تاکنون 3.5 میلیارد دلار به این پروژه ها پرداخت شده است و نزدیک به 1.30 میلیارد دلار اعتبار دارد که از این مبلغ حدود 60 میلیون دلار از سوی صندوق جذب شده است. به عبارت دیگر، NPL نیروگاه ها بالغ بر 970 میلیون دلار است.
محمدی در ادامه دلیل تاخیر در بازپرداخت مطالبات صندوق را توضیح داد: بانک مرکزی طی نامهای اعلام کرد که سانترالها از نرخ ارز بازار دوم یا مصرف ثانویه استفاده میکنند در حالی که مرکزیها قادر به بازپرداخت سررسیدهای صندوق در این مدت نیستند. نرخ. بر این اساس از آنجایی که مطالبات صندوق سررسید بود، صندوق متوجه شد نیروگاه ها قادر به بازپرداخت مطالبات نیستند. دلیل آن هم افزایش نرخ ارز است اما نرخ خرید برق نیروگاهی و مدت خرید تضمینی توسط وزارت نیرو تعدیل نشده است. در این راستا جلسات زیادی با بانک مرکزی، وزارت نیرو و سایر نهادهای ذیربط دولت های گذشته و فعلی صورت گرفته است.
انتهای پیام
مدیر نظارت و وصول بدهی های صندوق توسعه ملی ادامه داد: در جلسات مذکور بدهی چند نیروگاهی که قراردادشان قدیمی است و 80 درصد بدهی متعلق به آنهاست و به نرخی که وزارت نیرو می خرد، بازپرداخت شود. برق از آنها (برق هر کیلووات ساعت حدود 80 تومان) ) توانایی بازپرداخت اقساط صندوق را ندارند، چندین مدل پیش بینی شده است. مثلاً به این نیروگاه ها اجازه صادرات داده شود یا وزارت نیرو اقساط صندوق را از محل صادرات برق پرداخت کند یا نرخ بازپرداخت آنها تعدیل شود یا وزارت نیرو اجازه فروش نیروگاه ها را بدهد. به خود صنعت برق برای مدتی و اقساط از صندوق پرداخت می شود نمونه موفق این مدل نیروگاه کاسپین است که برق خود را به صنایع می فروشد و می تواند از صندوق پرداخت کند.
رضا محمدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اساسنامه صندوق توسعه ملی، اظهار کرد: صندوق توسعه ملی از سال 1392 تاکنون 46 پروژه نیروگاهی را به مبلغ 4.6 میلیارد ریال بر اساس اساسنامه و مقررات شرایط تامین مالی کرده است. برای اعطای تسهیلات ارزی . در این میان، 17 نیروگاه سیکل ترکیبی، چهار نیروگاه تجدیدپذیر (بادی، برق آبی و خورشیدی) و 25 نیروگاه تولید همزمان در مقیاس کوچک وجود دارد.
مسئول پایش و بازپرداخت بدهی های صندوق توسعه ملی در خصوص درخواست این صندوق از نیروگاه ها توضیح داد و گفت: قرار بود مدل جدید بازپرداخت تسهیلات نیروگاهی توسط وزیر نیرو اعلام شود، انرژی اعلام شد اما نشد. اتفاق بیفتد در این مدت فقط صندوق توسعه ملی متضرر شد.
محمدی در پایان اعلام کرد: صندوق توسعه ملی با تمدید بیش از 30 بار بازپرداخت 20 نیروگاه موافقت کرده است که نشان می دهد صندوق از نیروگاه ها حمایت کرده تا با مشکل مواجه نشوند. در دوره جدید صندوق با وجود اینکه نیروگاه ها نسبت به بازپرداخت اقساط اقدام نکرده اند، صندوق با استفاده از مدل های جدید تامین مالی اقدام و از نیروگاه ها حمایت می کند.
مسئول نظارت و وصول بدهی های صندوق توسعه ملی در پاسخ به این سوال که آیا حساب نیروگاه به دلیل عدم پرداخت بدهی های صندوق بسته شده است یا خیر، گفت: تمامی این پروژه ها ضمانت بانک های عامل است. با توجه به وضعیت صندوق در واقع بانک ها ضمانت پرداخت اقساط صندوق را داده اند. تاکنون حساب پاوربانک بسته نشده است اما از سوی صندوق به بانک ها اطلاع داده شده است. زیرا آنها طرف حساب وجوه بانک ها هستند.
محمدی با اشاره به اینکه موافقت نامه فروش برق به صنایع توسط نیروگاه ها پذیرفته شده است، گفت: این پیشنهاد در جلسه شورای امنیت ملی و معاونت زیربنایی معاونت اول رئیس جمهور ارائه و نهایی شد. در این جلسه نمایندگانی از وزارت نیرو، سازمان برنامه و بودجه، صندوق توسعه ملی و اتحادیه برق حضور داشتند و با وجود اینکه این پیشنهاد پذیرفته شد، وزیر نیرو که قرار بود به عنوان کارگزار این موضوع را ابلاغ کند. ، هنوز ارتباطی برقرار نکرده است. چون وزارت نیرو برق خود را با همان تعرفه پایین از نیروگاه ها می خرد و مشکلی هم ندارد، نیروگاه هم خودش برق تولید می کند و در این بین فقط صندوق توسعه ملی متضرر شده است.