به گزارش ای بی اس نیوز، ابراهیم رئیسی اخیرا با تاکید بر عزم ایران برای گسترش همکاری ها و ارتقای سطح روابط با عراق در همه زمینه ها اعلام کرد که تهران به دنبال توسعه مبادلات با بغداد در زمینه های مختلف تجاری و انرژی و برگزاری منظم نشست های مشترک است. کمیسیون همکاری دو کشور می توانند نقش موثری در دستیابی به این هدف داشته باشند.
عراق یکی از همراهان همیشگی ایران در حوزه انرژی بوده است، اما اخیراً بر این همکاری ها تاکید ویژه ای شده است و با تشکیل کارگروه مشترک نفت، دو کشور تمایل جدی به افزایش تعامل دارند که به گفته کارشناسان، می تواند منجر به تحولات مثبت در زمینه انرژی شود. .
این کارشناس گفت: اولین تاکید باید بر این باشد که اگر میخواهیم کار موثری انجام دهیم، دولت ایران و بخش ایرانی گروه ضربت، میدان را به روی همه شرکتهای توانمند باز کنند. بسیاری از بنگاه های توانمند در ایران وجود دارند که در دهه گذشته به دلیل فضای انحصاری بازار ایران نتوانسته اند پیشرفت خوبی داشته باشند، از دولت عراق بخواهید تعهد جدی برای بازپرداخت داشته باشد، این موضوع ظرفیت بسیار خوبی برای ایرانیان است. شرکت هایی در این کشور فعال شوند.
وی با تاکید بر اینکه از سوی دیگر در طرف عراقی ظرفیتهایی وجود دارد و این کشور دارای میادین نفتی فراوانی است و در تلاش برای توسعه میادین گازی است و برای توسعه نیاز به همکاری و سرمایهگذاری زیادی دارد، گفت: عراق از ظرفیتهای ویژهای برخوردار است. سازوکار و به وضوح تسلیم شده است، زیرا بیشتر میادین آن به شرکت های بزرگ واگذار شده است، بنابراین طرف مذاکره برای اینکه بتواند خدمات فنی و مهندسی ارائه کند، شرکت ملی نفت عراق نیست، بلکه شرکت های بزرگی هستند که در آنجا کار می کنند.
به گفته وی، امسال حجم صادرات گاز به عراق نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش یافته است و بدهی معوقه ای به دولت عراق نداریم.
به شرکت های توانمند ایرانی توجه کنید
وی با تاکید بر اینکه این شرکت ها بین المللی هستند و ابتدا تحریم ها را رعایت می کنند و سپس در لیست تامین کنندگان شامل مشاوران، پیمانکاران، شرکت های خدماتی و مهندسی و تولیدکنندگان در لیست مجاز شرکت های بین المللی قرار می گیرند، گفت: شاید بتوانیم بپرسیم. عراق مدل همکاری در برخی از میادین خود یا برخی از میادین خود را تغییر دهد و روش جدیدی را ایجاد کند و تمرکز بیشتری بر پروژه های EPC و پرداخت هزینه های خود و طرف قرارداد ما دولت عراق یا شرکت ملی نفت باشد. از عراق
عراق تمام معوقات گازی خود را پرداخت کرده است
فرصتی برای ایران و عراق
تشکیل کارگروه مشترک نفت
تاکنون دیدارهای زیادی بین اعضای ایرانی و عراقی این کارگروه برگزار شده و در این دیدارها برخی موضوعات مشترک از جمله میادین نفتی مشترک دو کشور مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است.
این موضوع مورد استقبال طرف عراقی قرار گرفت و مقرر شد جلسات کمیته های اقتصادی دو کشور فعال و نتایج این جلسات به کمیته عالی دو کشور منتقل شود. روز گذشته، وزارت نفت ایران و عراق موافقت خود را با تشکیل کارگروه مشترک نفتی اعلام کردند. این کارگروه که به عنوان کارگروه مادر با رویکرد بحث و تبادل نظر روزافزون در مورد موارد رایج در حوزه انرژی در دو کشور همسایه تشکیل شد، از کمک چندین کارگروه تخصصی از جمله در حوزه انرژی بهره مند است. حوزه های مشترک، آموزش و غیره
موضوعی که در سال های اخیر مورد انتقاد قرار گرفته، عدم پرداخت بدهی های عراق به ایران بود، اما همانطور که جواد اوجی – وزیر نفت اعلام کرد، سال گذشته و امسال همه مطالبات معوقه و تقریباً همه مطالبات مربوط به وصول بدهی به ویژه گاز را دریافت کرده ایم. ادعای صادرات به عراق به روز است. سال گذشته حدود 1 میلیارد یورو و امسال 1.6 میلیارد یورو دریافت کردیم.
اسلامی یکی دیگر از موضوعات مطرح شده در حوزه های مشترک را فکر کردن به سازوکارهای دیگر دانست، عموماً عراق انتظار دارد سرمایه گذاران به آن کشور بروند و در قالب سرمایه گذاری از تمام قراردادهای خود صرف نظر کنند و گفت: در ایران سرمایه آماده داریم. ما نمی خواهیم در آنجا سرمایه گذاری کنیم، اما این ظرفیت برای شرکت های ایرانی وجود دارد که می توانند وارد بازار عراق شوند و به آنها فرصت سرمایه گذاری بدهند و شرکت های خصوصی و دولتی مسئولیت نحوه تامین مالی این سرمایه گذاری را بر عهده خواهند داشت.
وی با بیان اینکه اگر گروه ضربت روی این موضوع کار کند و این راه باز باشد، ظرفیت بسیار خوبی ایجاد می شود، گفت: البته تاکید اکید بر این است که اساساً وزارت نفت ایران یا بخش ایرانی کارگروه نباید. وی با تاکید بر اینکه شرکت خاصی در عراق معرفی شود، گفت: همیشه شاهد بوده ایم که در مذاکرات بین المللی و کارهایی که وزارت نفت و نیرو انجام می دهد معمولا چند شرکت را معرفی می کنند که اکثرا خصوصی هستند. .
انتهای پیام
امیرمحمد اسلامی – کارشناس حوزه انرژی – در این باره به ای بی اس نیوز گفت: به نظر می رسد دو کشور عزم جدی برای توسعه روابط خود دارند. مشکلات کنونی بحث صادرات برق و گاز از ایران به این کشور است که اغلب در دریافت پول با مشکل مواجه می شد، البته گاهی ثبات عرضه از سوی ما وجود نداشت. مثلاً تابستان نمی توانست برق بدهد و زمستان گاز بدهد و برق هم قطع شد، اینها چیزهایی است که باید حل شود.
وی با بیان اینکه در حالی که فضا محدود نیست و به دولت عراق توصیه می شود در قالب خدمات، مهندسی و قراردادهای فرعی قابلیت ها را تعریف کند و پول را به موقع برگرداند، فرصت خوبی ایجاد می شود، گفت: اگر ایران دست را رها کند. شرکت ها و تسهیل ورود آنها به عراق و درخواست ضمانت و تعهد از عراق، می توان گام های خوبی در این زمینه برداشت و اکنون برنامه ریزی های مناسبی برای توسعه صنعت نفت عراق وجود دارد.