همه چیز درباره نرخ سود بانکی جدید و الزامات سپرده
شرط سپرده جدید
اما نرخ سود سپرده های مدت دار بسته به ماندگاری سپرده و نرخ سود مصوب برای آن تغییر می کند، یعنی تمامی سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت در صورت باقی ماندن کمتر از سه ماه، تنها مشمول سود چهار درصدی می شوند. یعنی یک درصد کمتر از سود عادی سپرده های کوتاه مدت خواهد بود.
به گزارش ای بی اس نیوز، پیش از این آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار مربوط به تیرماه 1398 بود که در آن نرخ سود سپرده های سرمایه گذاری کوتاه مدت و بلندمدت بین 10 تا 18 درصد تعیین شده بود. اما این نرخ طی مصوبه هیات پول و اعتبار که دیشب اعلام شد از پنج درصد به ۲۲.۵ درصد اعلام شد.
نرخ سود بانکی بر اساس آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار از امروز افزایش یافت. بر این اساس انواع سپرده های کوتاه مدت و بلندمدت از 5 درصد تا 22.5 درصد سود دریافت می کنند و نرخ سود تسهیلات 23 درصد با افزایش 5 درصدی تعیین شده است.
نرخ سود سپرده های بلندمدت دو ساله تا دیشب 18 درصد بود که از امروز به 21.5 درصد افزایش یافت و به سپرده های بلندمدت سه ساله نیز بر اساس مصوبه جدید 22.5 درصد سود تعلق می گیرد. نشان می دهد که سیاست فشار نقدینگی به سمت سپرده های بلندمدت هدایت می شود.
البته رزولوشن دیشب تفاوت های زیادی با رزولوشن های قبلی دارد، یعنی حاوی دستورالعمل های دقیق برای مخازن و نصب است.
البته این ممنوعیت از چند سال گذشته وجود داشته است اما برخی بانک ها همواره از این روش برای اعطای وام به مردم استفاده می کنند و باید دید برای جلوگیری از این تخلف چه تصمیمی اتخاذ خواهد شد.
به سپرده های کوتاه مدت شش ماهه و انواع سپرده های بلند مدت سه تا شش ماهه سود 11 درصد تعلق می گیرد. سپرده های بلندمدت یک ساله، دو ساله و سه ساله در صورتی که بین 6 ماه تا یک سال باشد 16 درصد سود دریافت خواهند کرد.
رسیدگی، رد صلاحیت و برکناری مدیران بانکی از جمله تذکرات بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار در مصوبه اخیر برای بانکهایی که نرخ سود مصوب را رعایت نمیکنند.
به عنوان مثال، واریز وجه به حسابهای مختلف سپرده تحت عنوان سود مازاد ممنوع است، زیرا گاهی بانکها این کار را انجام میدهند تا توسط بانک مرکزی و بازرسان آن شناسایی و شارژ نشوند و از طرفی بتوانند سپردههای بیشتری را جذب کنند. .
سپردههای سرمایهگذاری کوتاهمدت عادی، سپردههای ماهانه بدون محدودیت زمانی برای واریز و برداشت هستند. نرخ سود این سپرده ها تا دیشب 10 درصد بود و تنها این نوع سپرده ها با افت نرخ مواجه شد و به نیم یا پنج درصد رسید.
سود وام بانکی 5 درصد افزایش یافت
افزایش 4.5 درصدی نرخ سود سپرده بلندمدت یک ساله از دیگر موارد مصوب شورای ارز و اعتبار است. یعنی از امروز 20.5 درصد سود به سپرده های بلندمدت یک ساله مردم پرداخت می شود که البته نباید برداشت شود.
اما برای تسهیلات بانکی یک نکته در این مصوبه ذکر شده است و آن اینکه دریافت وثیقه نقدی قبل یا بعد از اعطای تسهیلات یا مسدود کردن بخشی از تسهیلات اعطایی به هر نحوی توسط بانک ها ممنوع است. .
در یکی از این بخشنامه ها مقرر شده است که در صورت برداشت از حساب سپرده مدت دار قبل از موعد مقرر، یک درصد سود کسر می شود. یعنی به عنوان مثال اگر فردی سپرده کوتاه مدت یک ساله خود را قبل از سررسید برداشت کند، نرخ سود از 20.5 درصد به 19.05 درصد کاهش می یابد.
انتهای پیام
سایر بندهای مصوبه اخیر هیات پول و اعتبار مربوط به تخلفاتی است که طی چند سال گذشته برخی بانک ها در خصوص همین نرخ سود و عدم رعایت و دور زدن مصوبات قبلی مرتکب شده اند. لذا در این مصوبه تاکید شده است که بانک ها به هیچ وجه از این نرخ سود تخلف نکنند و در تبلیغات خود به غیر از مصوبه مذکور اشاره نکنند.
بدیهی است اگر در حال حاضر سپرده ای نزد بانک دارید که قبل از این اجرائیه مقید شده است، تا سررسید مشمول نرخ سود جدید نخواهد بود و این اجراییه می گوید که اگر مردم بخواهند در بانک سپرده گذاری کنند. نرخ سود جدید ابتدا باید حساب سپرده قبلی خود را باز کنند با قبول نرخ شکست سود، بسته و دوباره سپرده گذاری کنند.
نرخ سود سپرده های دو و سه ساله که ماندگاری آنها بین یک تا دو سال است 19.5 درصد و در نهایت نرخ سود سپرده بلندمدت سه ساله است. ماندگاری بیش از دو سال و کمتر از سه سال 20 خواهد بود. 5 درصد است.
البته نرخ سود تسهیلات بانکی که 18 درصد بود به 23 درصد افزایش یافته است، یعنی در صورت دریافت وام از بانک باید 5 درصد بیشتر از قبل سود به بانک بپردازید.
نرخ سود سپرده کوتاه مدت سه ماهه که در مصوبه دو سال اخیر شورای پول و اعتبار ۱۲ درصد تعیین شده بود، بدون تغییر باقی ماند و در آخرین جلسه شورای پول و اعتبار همین نرخ به تصویب رسید. با این حال، سود سپرده های کوتاه مدت شش ماهه از 14 درصد به 3 درصد به 17 درصد افزایش یافت.