هشدار درباره خروج سرمایه گذاران و فعالان صنعت کشتیرانی کشور
این فعال صنعت دریایی مطرح کرد؛

دبیرکل انجمن حمل و نقل دریایی و خدمات وابسته ایران نسبت به خروج سرمایه گذاران و برخی فعالان از صنعت دریایی کشور و فرار کارآفرینان هشدار داد.
مسعود پل مه، دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران در گفتگو با خبرنگار گروه اقتصادی خبرگزاری آنا، درباره مهم ترین چالش بخش خصوصی در حوزه کشتیرانی گفت: می توانم بگویم که یکی یکی از چالش های موجود در بخش خصوصی، نیروی انسانی است. از آنجایی که منابع انسانی برای ما یک فرصت هستند، از یک سو یک تهدید واقعی هستند. این بدان معناست که او از این چرخه بالقوه خارج شده است.
وی ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که در عرصه بین المللی به دلیل تحریم ها داریم، بسیاری از ارتباطات ما تحت تاثیر محدودیت های تحریمی قرار دارد. از جمله از طریق BIMCO (شورای بین المللی دریانوردی بالتیک، یک سازمان غیرانتفاعی و یکی از بزرگترین انجمن های دریایی بین المللی به نمایندگی از صاحبان کشتی). BIMCO بیان می کند که اعضای آن تقریباً 60 درصد از ظرفیت حمل و نقل تجاری جهان را تشکیل می دهند. و آنها در بیش از 130 کشور از جمله مدیران، کارگزاران و نمایندگان عضو دارند. ما نتوانستیم امکانات آموزشی را برای اعضای انجمن دریافت کنیم و اینترتانکو (مالک مستقل بین المللی نفتکش) نیز همین قانون است. اخیراً با FONASPA (انجمن علمی جهانی صنعت دریانوردی انگلستان) نیز مشکل آموزشی داشتیم که تحت تأثیر این مشکل قرار گرفت و البته از تمام ظرفیت های ممکن بین المللی برای رفع این موانع استفاده خواهیم کرد.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران درباره تهدیدات موجود برای بهره وری نیروی انسانی در حوزه دریایی و بندری گفت: می ترسم اگر نتوانیم نیروی انسانی خود را به علوم روز مجهز کنیم، نتوانیم علم را توسعه و منتشر کنیم. دانش و آسیب پذیری ما بیش از آن چیزی است که الان هست، اقتصاد کشور و جامعه جوانی را که تمایل زیادی به حضور در این عرصه فعالیت دارند، شکل می دهد و در نهایت آسیب می رساند.
پل مه درباره وضعیت ناپایدار آموزش منابع انسانی فراساحلی گفت: علاوه بر همه این مشکلات، حاکمیت حداکثری دولت در همه حوزه های آموزشی، فضای کسب و کار را دشوارتر کرده است. بیش از 90 درصد تجارت خارجی کشور از طریق دریا انجام می شود. کشتیرانی به عنوان پاشنه آشیل اقتصاد کشور شناخته می شود و تنها راه نجات کشور از تهدیدات تحریم بوده است. بنابراین با این وزن بسیار بالا در حوزه مدیریت دریایی و بندری دچار کسری آموزشی هستیم و این بخش از آموزش های موجود نیز با رویکردهای دولتی هدایت می شود.
وی در خصوص کیفیت موضوعات آموزشی دولتی گفت: واقعیت این است که ادارات مختلف دولتی با توجه به ایده ها و دیدگاه های دولتی خود موضوع آموزش را پیش می برند. ضمن اینکه فکر می کنیم آموزش های موجود آموزش های حداقلی هستند اما کاربردی نیستند. یعنی اگر فردی این آموزش ها را دنبال کند نمی تواند ظرفیت لازم برای مدیریت اجرایی در حوزه کسب و کار را کسب کند.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران با تاکید بر اهداف آموزشی سال 1402 خاطرنشان کرد: بر اساس این اصل یکی از اهداف ما این است که بتوانیم آموزش های عملی برای تبدیل افراد به کادرهای پیشرو در سال 1402 آماده کنیم علیرغم اینکه تعداد زیادی وجود دارد. مشکلات داخلی و خارجی به عنوان موانع، سعی می کنیم بتوانیم نگاه جهانی داشته باشیم و ایرانی عمل کنیم و الگویی با رویکرد و تجربیات بین المللی در کشور ایجاد کنیم. اگرچه ممکن است ارتباط آموزشی ما را به صورت رسمی رد کنند، اما ما می توانیم این قانون را در ایران اجرا کنیم.
پل مه درباره اهمیت نقش نیروی انسانی پیشکسوت و مجرب دریایی و بندری افزود: طبیعی است که با شکل گیری چنین امری امکان انتقال تجربیات به شکل های مختلف به نیروهای جوان کم تجربه به صورت آکادمیک و دانشگاهی را خواهیم داشت. این سرمایه عظیم در قالب جانبازان است و ارکان اصلی این عرصه فعالیت و مستندسازی و تقویت علم و دانش آنان را ارج می نهیم. متأسفانه این مهم تاکنون اتفاق نیفتاده است و اگر آنچه در تنه تجربیات و دانش بزرگان شما ایجاد شده است به دیگری سپرده شود، این شجره نامه اهمیتی ندارد، بهتر است.
وی نسبت به مهاجرت نخبگان این صنعت هشدار داد: از سوی دیگر مشکلات اقتصادی مردم را از ایران خارج می کند و این سوال یکی از خطراتی است که توجه جدی به این شکاف را می طلبد که اگر از آن کوتاه بیاید. از دیدگاه سیستم، تبدیل خواهد شد این به یک تهدید و آسیب بسیار جدی تبدیل می شود.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران با اشاره به چالش های موجود در آموزش نیروی انسانی با محوریت نیروی دریایی خاطرنشان کرد: باید به این نکته توجه کنیم که تا امروز آنچه به عنوان آموزش حتی در داخل انجمن وجود داشت، سبک سنتی داشت. . و سبکی که تصویر آن را تغییر داده ایم، اما در عین حال همان ریشه سنتی دارد و چشم اندازی دارد که منجر به گواهی صلاحیت برای ثبت کسب و کار می شود. اما تا امروز هیچ کس فکر نمی کرد پس از ثبت شرکت چه اتفاقی می افتد؟ آیا برای این دوره تمهیدی در چرخه کاری دیدیم یا خیر؟
پل مه درباره کیفیت برنامه های آموزشی نیروی انسانی در حوزه دریایی و بندری گفت: بسیاری از دوره های آموزشی موجود امروز دیدگاه تجاری اولیه ای در مورد کشتی ها ندارند. بیشتر فعالیت های متمرکز در دریا بر اساس فعالیت کانتینری است. در حالی که بیشترین حجم فعالیت بازرگانی دریایی ما فله خشک و فله مایع است و اساساً فعالیت در این زمینه مبتنی بر مدیریت شناورها است.
وی با اشاره به مشکلات و تهدیدات دلالی و چارترینگ دریانوردی در کشور، تاکید کرد: ضعف بسیار بزرگی در کشور در زمینه دلالی یا چارترینگ داریم و تا امروز نتوانسته ایم این مشکل را حل کنیم. شایسته کشور ماست
پل مه افزود: بر همین اساس وقتی می بینیم که ده ها میلیون و گاهی صدها میلیون تن کالا توسط کشتی های خارجی وارد کشور ما می شود و بیش از 95 درصد این کشتی ها توسط دلالان خارجی خریداری می شود و عملیات اجاره ای آنها منجر می شود. به قراردادهای یک طرفه، یعنی از این عملیات عظیم و ساده یک ریال و یک ریال عایدی نمیکنیم. در حالی که ما افراد بسیار شایسته ای در این زمینه داریم.
دبیرکل انجمن کشتیرانی و خدمات وابسته ایران گفت: اگرچه تعداد کمی از شرکتها در ایران هستند که با محوریت کشور خودمان چنین فعالیتهایی را انجام میدهند، اما لازم است شناورهای اجارهای را توسعه دهیم که اقلام زیادی در کشور بهویژه مایحتاج اولیه را تامین میکنند. که تحت عنوان مایحتاج اولیه مدیریت می شوند.
absnews