هشدار در مورد “وام نوسازی”
سخنگوی انجمن صنفی مرمتگران فرهنگ و هنر گفت: اختصاص تسهیلات بانکی برای نگهداری، مرمت و نوسازی بناهای تاریخی کار بسیار خوبی است که اجرای آن باید مشروط و ضابطه مند باشد زیرا امکان انحراف از آن وجود دارد. و می تواند بهانه ای برای تخریب و نوسازی و تبدیل شدن به آثار تاریخی باشد.
داود اسدالله وش – کارشناس ارشد مرمت آثار فرهنگی و تاریخی – در گفت وگو با ای بی اس نیوز، درباره مصوبه شورای پول و اعتبار برای اختصاص تسهیلات بانکی برای حفظ، مرمت و مرمت بناهای تاریخی از 200 تا 360 میلیون تومان، گفت: گفت: تسهیلات بانکی برای مرمت در صورتی که در صورت تسلط و هدفمندی مزیت محسوب می شود، در غیر این صورت با توجه به هزینه های مرمت، مصالح و تخصص، مبلغ آن چندان جذاب به نظر نمی رسد. فرض کنید یک عمارت پهلوی اول در اختیار دارید که دارای ارزش تاریخی است و به عنوان مالک مشتاق حفظ این بنا هستید، قطعا با این نرخ تسهیلات بانکی و کارمزد کارشناسی، مصالح و نیروی کار امکان مرمت وجود ندارد. این اما مطمئناً مشوق خوبی برای مالکان علاقمند به حفظ و نگهداری بناهای ارزشمند و تاریخی خواهد بود تا عملیات مرمت و حفاظت را آغاز کنند، ممکن است مالک مبلغی برای مرمت این خانه داشته باشد که برای آن این تسهیلات تخصیص داده شود. برای این امر کمک مالی خواهد شد.
وی در عین حال تاکید کرد که اجرای این طرح باید ضابطه مند و مشروط باشد. زیرا امکان انحراف از آن وجود دارد و این می تواند مانع از «امکانات نوسازی مسکن» شود.
این کارشناس مرمت افزود: در صورتی که در کنار این تاسیسات مصوب آیین نامه ای تنظیم شود که محتوای آن، سازوکار اجرای طرح و ساختار و ضوابط میزان مداخله برای مرمت و نوسازی بناها و بناهای تاریخی ارزشمند را مشخص کند. مطمئناً نتایج بهتری خواهد گرفت وگرنه صرف پرداخت وام و تسهیلات بانکی بدون سابقه نمی تواند تأثیر لازم را داشته باشد.
اسدالله وش گفت: نگرانی ها این است که در صورت عدم رعایت مقررات و عدم وجود سازوکار و ضوابط مشخص برای اجرای این پروژه، این وام بهانه ای برای تخریب و نوسازی بیشتر بناهای تاریخی باشد. و ارزش بناهای تاریخی بی ربط خواهد بود، این بهانه بیش از گذشته از بین می رود و مالکان به سادگی از پاکت ساختمان نگهداری می کنند، اما اگر مقررات و شکل اجرای آثار مشخص باشد، خیر. تنها بازار کار برای مرمتگران و کارشناسان مرمت ایجاد می شود، همچنین تعداد مداخلات در حین مرمت و نوسازی کنترل می شود و نتیجه نهایی کار مطمئن تر خواهد بود.
سخنگوی انجمن تخصصی مرمتگران فرهنگی و هنری در عین حال گفت: اگرچه ایده این کار خوب است اما امیدواریم در میزان وام بازنگری شود و اصلاحاتی انجام شود. چون با این قیمت بالا مقدارش اصلا مناسب نیست. به نظر می رسد مبلغ تعیین شده (از 200 تا 360 میلیون تومان) بیشتر به یارانه شباهت دارد، هرچند می تواند انگیزه ای برای تشویق جامعه به حفظ بناها و جلوگیری از تخریب بیشتر باشد. از آنجایی که اکثر افرادی که در این خانه ها زندگی می کنند توان اقتصادی برای نگهداری، مرمت یا بازسازی ساختمان را ندارند، خانه هایی را در منطقه 12 تهران می شناسیم که یک خانه دارای دو یا چند مالک است، اما آنها این خانه ها را ندارند. ظرفیت نگهداری و مرمت این خانه، شاید این مبلغ باید به این مالکان کمک کند تا حداقل از این ساختمان ها نگهداری کنند، در غیر این صورت این پول برای تامین هزینه مصالح و تخصص کافی نخواهد بود، اما در مجموع ایده خوبی است که باعث ایجاد انگیزه برای علاقه مندان می شود. یا به ظرفیت پذیرایی آنها ارزش افزوده شود.
«وام نوسازی» به تصویب معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرکل حفاظت و احیای بناها، بافتها و فضاهای تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تحت عنوان «تجهیزات مرمت و احیا» نوسازی واحدهای مسکونی در بافتهای تاریخی تا سقف 360 میلیون تومان در تهران و برای سایر شهرستانها با ارقام 200 میلیون تومان تصویب و به بانکها ابلاغ شد. بر اساس این مصوبه که در تاریخ 24 خردادماه به تمامی بانکهای کشور ابلاغ شد. امسال تسهیلات مرمت و نوسازی واحدهای مسکونی و ابنیه در بافتهای تاریخی به ترتیب در سقفهای 360، 320، 280، 240 و 200 میلیون تومان در شهرهای تهران، شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت، مراکز استانها و … شهرها و شهرک ها با نرخ مصوب هیئت ارز و اعتبار و حداکثر مدت بازپرداخت پنج ساله تعیین می شوند.
انتهای پیام