جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

نوذر شفیعی: طالبان به دنبال مدیریت انتظارات با تشکیل دولت هستند

از سوی دیگر ، با توجه به ترکیب گروه های قومی در افغانستان ، بعید است که برخی از این اقوام به اقدامات مسلحانه علیه طالبان روی آورند. از سوی دیگر ، قابل ذکر است که در همان دوره طالبان بین دو جناح سیاسی ، یعنی حقانی و کویته شورا ، اکثریت قدرت به شبح رادیکال حقانی منتقل شد.
همچنین در گروه قومی پشتون ، بین غلجایی و درانی ، قدرت در دست غلجایی است که هیچ تجربه ای از حکومت ندارد. در حال حاضر رهبری متعلق به مردم دورانی و هیبت الله آخوندزاده است ، اما بدنه قدرت به تعداد زیادی به غزالجانی داده شده است که نشان می دهد در ترکیب فعلی اکثریت قدرت به این جناح نسبتاً تندرو منتقل شده است. حداقل تجربه سیاسی در افغانستان نشان داده است که هر جریان قدرتی که به خواسته های همه گروه ها و جریان های سیاسی در افغانستان توجه نکند ، بقا و حضورش در قدرت زیر سال خواهد رفت.

ای بی اس نیوز: واکنش جامعه افغانستان در قبال تشکیل کابینه توسط طالبان را چگونه می بینید؟
شکی نیست که گروه ها و افکار عمومی در افغانستان انتظار نداشتند طالبان کابینه انحصاری ایجاد کند. بنابراین ، این سناریو به احتمال زیاد برای جامعه مدنی در افغانستان در اعتراض به این شرایط و اعتراض و تظاهرات مسالمت آمیز است.

ای بی اس نیوز: تشکیل کابینه و معرفی لیست اعضای آن توسط طالبان تا چه اندازه با شعارها و وعده های اعلام شده از سوی این گروه مطابقت داشت؟
یکی از معیارهایی که از ابتدا توسط تحلیلگران روابط بین الملل و نهادهای بین المللی برای قضاوت صحیح و معتبر درباره طالبان تعیین شده است. نحوه تشکیل و سازماندهی شرکت توسط این گروه. به عبارت دیگر ، میزان حرکت طالبان به سوی تشکیل دولت فراگیر ، معیار دقیق گفتمان واقعی این گروه بود.

کیفیت تشکیل دولت فرصتی بود تا طالبان تغییرات سیاسی و ایدئولوژی خود را نشان دهند. این کیفیت دولت را می توان در چند مورد خاص اندازه گیری کرد. اول اینکه گروه چگونه به زنان افغان به عنوان نیمی از جمعیت کشور نگاه می کند؟ مسئله دیگر این است که او چقدر به احزاب و گروه های سیاسی اهمیت می دهد و در پایان روز افغانستان یک جامعه چند قومی و چند مذهبی است و طالبان ، اگر آنها واقعاً ادعا می کنند که گذشته را تغییر داده اند ، باید در این سه مورد ابعاد و آن را در کابینت قرار دهید.

این امر در حالی اتفاق نیفتاد که برخی منتظر تشکیل دولتی با حداقل فراگیری بودند و حتی این موضوع ، به گفته برخی منابع غربی ، باعث اختلاف در کادر حاکمیت طالبان شد ، به طوری که پذیرش و مشروعیت دولت جدید در سطح بین المللی به طور فزاینده ای زیر سوال رفته است.

طالبان که چند هفته پیش با کمترین مقاومت قدرت را در افغانستان به دست گرفتند ، سرانجام توانستند کابل را تصرف کنند تا جایگزین دولت مرکزی به رهبری اشرف غنی رئیس جمهور سابق شود.

ای بی اس نیوز: با توجه به تشکیل دولت غیرمتعهد در افغانستان ، گفته می شود که تشخیص طالبان از سوی جامعه بین المللی مشکل خواهد بود.
امروزه قدرت در افغانستان یک مونولوگ است و نمایندگان جریانات سیاسی و قومیت ها در ساختار قدرت اعلام شده توسط طالبان حضور ندارند. در هر صورت ، بخشی از جامعه سیاسی و قدرتهای منطقه ای و فرامنطقه ای انتظار تشکیل یک دولت جامع و فراگیر با حضور همه جریانات سیاسی در افغانستان را داشتند. بنابراین طبیعی است که تشکیل دولت توسط یک گروه و جریان سیاسی واحد نمی تواند منجر به رضایت و ثبات ساختاری در افغانستان شود.
س importantال مهم دیگر ، مسأله به رسمیت شناختن بین المللی است که شرط تشکیل دولت بر اساس قواعد حقوق بین الملل است. با توجه به ترکیب و انتصاب اعضای کابینه ، به نظر می رسد که سازمان ملل متحد حداقل در کوتاه مدت از معرفی این گروه به عنوان نماینده قانونی مردم افغانستان اجتناب خواهد کرد. در نتیجه ، کشورهایی که خود را بخشی از ساز و کار سازمان ملل می دانند ، به دلیل اقدام و رویکرد سازمان ملل متحد ، شناسایی طالبان را به تأخیر می اندازند.
البته ، برای کشوری مانند چین ، این می تواند به شکل دیگری اتفاق بیفتد. چین برای نظام سیاسی اهمیتی قائل نیست و به احتمال زیاد این کشور طالبان را زودتر از سایر کشورها به منظور پیشبرد اهداف سیاسی و استراتژیک خود در منطقه به رسمیت می شناسد.

با اعلام تشکیل کابینه موقت توسط طالبان ، تحولات در افغانستان وارد مرحله جدیدی شده است. این روند توسط اعضای کابینه موقت در اواسط سپتامبر اعلام شد و در پایان ماه گذشته به پایان رسید.

از همان آغاز ظهور مجدد طالبان ، استدلال می شد که این روند تغییرات عمیقی در گفتمان ایدئولوژیک و سیاسی داشته است. به عبارت دیگر ، طالبان دیگر گروه خشونت آمیز و انحصاری دهه 1990 نیستند. برای این گروه ، اولویت ثبات و امنیت کلی افغانستان با مشارکت همه جریانات افغان است. رهبران طالبان ، به ویژه ذبیح الله مجاهد سخنگوی این گروه ، بارها در کنفرانس های مطبوعاتی گفته اند که ایدئولوژی سیاسی طالبان انحصاری نخواهد بود و آنها یک دولت فراگیر تشکیل خواهند داد.

ای بی اس نیوز: آیا طالبان از خواسته های این تغییر و پیامدهای معرفی یک دولت بدون فراگیر کاملاً آگاه بودند؟
باید گفت که طالبان از واکنش های جامعه افغانستان و قدرت های بین المللی آگاه هستند و به همین دلیل است که رهبران آن به دنبال این هستند که با استراتژی های مختلف زمان را برای تحکیم پایگاه قدرت خود بخرند. آنها قبلاً اعلام کرده اند که کابینه موقت است و برخی از پست های کلیدی هنوز خالی هستند. همه این تلاشها صرفاً برای مدیریت انتظارات و کنترل وضعیت برای استقرار کامل دولت مورد نظر است.

در همین راستا ، در مصاحبه ای با نوذر شفیعی ، استاد روابط بین الملل و عضو سابق کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ، به موضوع پذیرش بین المللی طالبان پرداخته شد ؛

درباره محمدصادق مجدی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *