مرادی با اشاره به اینکه منابع مالی اجرای این طرح به مبلغ تقریبی 400 میلیون دلار از محل منابع در اختیار شرکت صبا اروند تامین می شود، افزود: در اجرای طرح افزایش ظرفیت تولید میدان یادآوران، از نظر فنی تامین می شود. از تجربیات مدیریتی متخصصان شرکت مهندسی استفاده خواهد شد و توسعه نفت، پیمانکاران و مشاوران ایرانی، استفاده و کالاهای مورد نیاز حداکثر توسط سازندگان ایرانی ارائه می شود.
با آغاز به کار دولت یازدهم و در پی تاکید بر توسعه سریع میادین مشترک در بخش خشکی به ویژه میدان یادآوران در آبان ماه 1392 و همچنین انتقاد شرکت ملی نفت از عملکرد کارآفرین چینی در این زمینه. زمانی که 25 هزار بشکه در روز نفت در قالب تولید زودهنگام (از بهمن 1390) از این میدان مشترک تولید می شد، سینوپک قول داد تا بهمن 1392 حجم تولید را به 50 هزار بشکه در روز برساند.
همچنین در فاز اول توسعه میدان یادآوران پیش بینی می شود تولید این میدان به 85 هزار بشکه در روز برسد که از 15 هزار بشکه به 100 هزار بشکه در روز رسیده و به 180 هزار بشکه در روز رسیده است. حوزه یادآوران، پرونده ای عملا از سال 1394 بسته شده و تاکنون تصمیم جدی گرفته نشده است.
این وعده تنها در پایان اسفند 1392 محقق شد، عبدالرضا حاجی حسین نژاد، مدیرعامل وقت شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران (متن) گفت که احتمال دارد تا پایان سال 1392 تولید نفت به 50 هزار بشکه در روز برسد. با تأخیر چند هفته ای، ظرفیت تولید این میدان مشترک از اردیبهشت 1392 به 50 هزار بشکه در روز رسید که وعده داده شد تولید 85 هزار بشکه از آذرماه 1393 محقق شود، اما این وعده به موقع عملی نشد.
یادآوران و یک میدان نفتی دیگر در مرز ایران و عراق از جمله پروژه های بزرگ هستند. یادآوران دارای 3.1 میلیارد بشکه ذخایر نفتی است که این میدان را به یکی از بزرگترین میادین توسعه نیافته جهان تبدیل کرده است. میزان ذخایر نفتی میدان آزادگان شمالی نیز 5.7 میلیارد بشکه برآورد شده است.
وی با اشاره به آغاز طرح توسعه و افزایش ظرفیت تولید میدان مشترک یادآوران پس از شش سال توقف، گفت: با پیگیری های مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن) و حمایت های جدی صورت گرفته است. مدیرعامل و اعضای هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران، پس از حدود شش سال توقف فعالیتهای عمرانی، در نیمه اول سال 1402 عملیات اجرایی طرح افزایش تولید از میدان یادآوران آغاز میشود.
مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران گفت: با توجه به مشترک بودن این میدان و توقف فعالیت های عمرانی طرف ایرانی و فعالیت سریع در کشور همسایه، از سرگیری فعالیت های توسعه امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. گفت: هم اکنون فرآیند ارزیابی کیفی پیشنهادهای مین زدایی، راهسازی دسترسی و محدوده چاه و پکیج های حفاری چاه در حال انجام است و با تکمیل این طرح و حفر 24 حلقه چاه، ظرفیت تولید در این منطقه مشترک به میزان تقریبی 42 هزار حلقه افزایش می یابد. بشکه در روز
سرانجام در 14 اسفند 1393 مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران از تولید آزمایشی نفت این میدان مشترک با هدف اطمینان از پایداری تولید نفت این میدان خبر داد. در آن زمان اعلام شد که تولید نفت 21 روز از 28 روز در میدان نفتی یادآوران آغاز شده است. پس از اتمام استارت آپ ها، یک دوره آزمایشی تولید 21 تا 28 روزه انجام می شود که طی آن باید 21 روز تولید بدون دردسر از میدان یادآوران انجام شود تا فاز اول این پروژه انجام شود. آماده. برای شروع کامل برداشت روزانه 85000 بشکه نفت.
برداشت از میدان نفتی یادآوران که یکی از میادین مشترک ایران با عراق است، پس از حدود شش سال توقف فعالیت های عمرانی، از نیمه اول سال 1402 با شروع اجرای طرح افزایش تولید آغاز می شود.
با وجود نگرش ضعیف چینی ها در توسعه فاز اول میدان یادآوران، پس از آغاز تولید فاز اول این میدان با ظرفیت 85 هزار بشکه، چینی ها با ورود به فاز دوم، حرکتی را برای دستیابی به فاز دوم آغاز کردند. اولین رقبای نفتی خود در دوران پساتحریم و اراده آنها برای توسعه فاز دوم میدان نفتی یادآوران اعلام شد. برنامه ایران برای دستیابی به تولید روزانه 550 هزار بشکه از غرب کارون منوط به اجرای فازهای دوم آزادگان و یادآوران است. دو مرحله ای که با وجود بی نظمی های قبلی چینی ها به همان شرکای سابق سپرده شد.
میدان نفتی یادآوران در 10 کیلومتری جنوب شرقی میدان آزادگان و حدود 70 کیلومتری جنوب غربی اهواز، شمال خرمشهر، در محدوده جغرافیایی کوشک و حسینیه قرار دارد و در منطقه مرزی عراق قرار دارد و با میدان عراق مشترک است. از سندباد این میدان نفتی در دو میدان کوشک و حسینیه در حال کار است و طرح توسعه آن در سال 1394 به پایان رسید و در فاز اول این پروژه ظرفیت تولید نفت کشور را 85 هزار بشکه در روز افزایش میدهد و برنامهریزی و مذاکرات برای توسعه آن انجام میشود. فاز دوم این میدان برای رسیدن به ظرفیت 210 هزار بشکه در حال انجام است.
اگرچه بحث با سینوپک چین برای توسعه فاز دوم میدان یادآوران چند سالی است که ادامه دارد و در سال 2017 این شرکت که بزرگترین پالایشگاه نفت چین است، مبلغ 3 میلیارد دلار به شرکت ملی نفت ایران پیشنهاد کرد. توسعه مشترک میدان نفتی یادآوران اما به نظر می رسد بدون حضور چینی ها پروژه توسعه میدان نفتی یادآوران آغاز شود.
به گزارش ای بی اس نیوز، تیرماه 1382 خبر کشف میدان نفتی یادآوران اعلام شد و طرح توسعه این میدان در سه فاز تعریف شد. پیش بینی می شود تولید در فاز اول طرح توسعه میدان نفتی یادآوران به سقف 85 هزار بشکه در روز، در فاز دوم سقف تولید به 180 هزار بشکه و در فاز سوم رسیدن به سقف تولید 300 هزار بشکه برسد. نفت در روز برنامه ریزی شده بود. چینی ها پروژه توسعه فاز یک میدان یادآوران را در آگوست 2007 آغاز کردند و در حالی که انتظار می رفت فاز اول آن در 17 جولای 2012 (59 ماه) به طور کامل به بهره برداری برسد، این اتفاق نیفتاد.
این در حالی است که دولت سیزدهم از ابتدا تعیین تکلیف فاز دوم یادآوران را جزم کرد، همانطور که مجتبی مرادی مجری طرح توسعه میدان نفتی یادآوران اخیرا اعلام کرده است که انتظار می رود مشترک میدان یادآوران با یک وام 400 میلیون دلاری و ظرفیت تولید آن 42 هزار بشکه خواهد بود.
انتهای پیام