ممنوعیت رقابت تولید 3 شرکت دولتی و دولتی با شرکت های دانش بنیان
مدیرکل دبیرخانه شورای هدایت فناوری ها و تولیدات دانش بنیان گفت: تاکنون 21 مورد شکایت در خصوص رقابت بخش دولتی و دولتی با بخش خصوصی به دبیرخانه این شورا گزارش شده است.
مهدی کرامتی مدیرکل دبیرخانه فناوری های دانش بنیان و شورای راهبری تولید در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صداوسیما گفت: از 21 مورد شکایت در خصوص رقابت بین بخش دولتی و خصوصی، 5 مورد در انتظار تصمیم گیری است. اسناد تکمیل شده و 16 پرونده در دست بررسی است و مأموریت تعیین شده است.
وی افزود: 8 شکایت از میان پرونده های محوله رد شد که به معنای عدم پذیرش درخواست شرکت خصوصی در شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان است.
مدیرکل دبیرخانه شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان افزود: در حال حاضر 5 پرونده در حال رای گیری است. تاکنون 3 پرونده حکم قطعی را صادر کرده است.
کرامتی در تشریح تصمیمات این شورا گفت: در 2 مورد از این تصمیمات رای به محدودیت و توقف بخش دولتی و در 1 مورد نیز بین بخش خصوصی، دولت و مردم توافق شد. و بازار به بخش خصوصی واگذار شد.
وی خاطرنشان کرد: بر اساس بند ج ماده 10 جهش تولید دانش بنیان، اگر تولید دانش بنیان در بنگاه دانش بنیان و همزمان در یک دولت یا بخش عمومی یا گروه دولتی یا آن انجام شود. سهامداران عمومی هستند که این محصول را تولید می کنند. موضوع رقابت بین بخش دولتی و دولتی و بخش خصوصی در شورای راهبری فناوری ها و محصولات دانش بنیان در حال بررسی است. این بدان معناست که محصول و کسب و کار باید مبتنی بر دانش باشد و رقابت با بخش دولتی و بین بخش دولتی و بخش خصوصی باید مرتبط باشد.
مدیرکل دبیرخانه شورای راهبری فناوری ها و تولیدات دانش بنیان به تشریح این روند پرداخت و گفت: فرآیند بررسی شامل چند مرحله است. ابتدا شرکت خصوصی باید درخواست را تکمیل کند و توضیحاتی در مورد محصول، کسب و کار خود و رقیبش، ویژگی های بازار و اقدامات ضدرقابتی شرکت رقیب ارائه دهد. سپس کمیته بررسی مسابقه تشکیل می شود و از هر دو طرف دعوت می شود تا شکایات خود را ارائه دهند و سپس مستندات خود را ارائه کنند. در نهایت تصمیمی به تصویب هیأت مدیره می رسد و به اطلاع طرفین می رسد که لازم الاجرا می باشد.
کرامتی افزود: تضمین اجرای این موضوع در درجه اول یک توافق سیاسی در داخل دولت است. اما در مرحله دوم، دستگاه اجرایی موظف است ظرف مدت 20 روز نسبت به اجرای تصمیم اقدام و گزارش نظارتی را به صورت دوره ای در دبیرخانه هیأت مدیره دریافت و در صورت تخلف به کمیسیون رسیدگی به تخلفات اداری و سازمان رسیدگی به تخلفات ارجاع شود. نهاد نظارتی
وی در خصوص شرکت هایی که از رقابت با بخش خصوصی منع شده اند نیز گفت: یک سری شرکت های 100 درصد دولتی و دولتی داریم که مشمول این بند هستند. جدای از این، اگر ترکیبی از بنگاه های دولتی و دولتی 40 درصد سهام یک گروه را در اختیار داشته باشد یا 40 درصد اعضای هیئت مدیره را تعیین کند، آنها نیز مشمول این سؤال هستند.
این عضو شورای راهبری فناوری و تولید دانش بنیان در تشریح موارد ضدرقابتی گفت: اگر گروه خصوصی رقیب تولیدکننده یا توزیع کننده محصول باشد، از رویه ضدرقابتی صحبت می کنیم. علاوه بر این، اگر سازمان دولتی با مجوزها و دستورالعمل ها انحصار یا نزدیک به انحصار ایجاد کند، باز هم این اقدام ضد رقابتی محسوب می شود.
کرامتی گفت: در جایی که سهم دولت از بازار زیاد است، شورای حاکمیت دخالت می کند. در غیر این صورت اگر سهم دولت کم باشد دخالت هیئت مدیره لازم نیست. همچنین اگر حذف بخش دولتی منجر به ایجاد انحصار در بخش خصوصی شود و یا بخش خصوصی نتواند پاسخگوی نیازهای بازار باشد، تصمیم گیری با احتیاط انجام می شود.
وی در پایان گفت: بنابراین با توجه به شرایط مصوبه شورای راهبری، این امر ممکن است شامل توقف کامل تولید بخش دولتی، محدودیت تولید و توقف موقت تولید عمومی و بخش دولتی باشد.