به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، بازار طلا و ارز طی روزهای اخیر با نوسانات شدید قیمتی همراه بوده و شاهد رکوردهای جدید قیمتی طلا و ارز در بازارهای غیررسمی هستیم. اما همه می دانیم که ریشه این نوسانات اخبار سیاسی است و قطعا با آرام شدن فضای سیاسی شاهد کاهش تورم حباب و کاهش قیمت ها خواهیم بود.
پس از حمله رژیم صهیونیستی به کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سوریه، قیمت ارز در بازار آزاد غیررسمی افزایش یافت. جدای از افزایش قیمت ارز، قیمت جهانی طلا نیز در روزهای اخیر افزایش یافته و باعث شده تا قیمت طلا و سکه رکوردهای جدیدی را ثبت کنند.
اما نکته مهم اینجاست که با افزایش تنش های سیاسی و تشدید نوسانات ارزی، تقاضا برای خرید ارز و طلا نیز در بازار افزایش یافته است. البته این مورد تنها به زمان حال محدود نمی شود و در گذشته بارها شاهد بودیم که با تشدید التهاب ها و افزایش قیمت ها، بازار پر از خریداران شد و به محض شروع کاهش قیمت ها همه فروشنده شدند.
این بار خرید هیجانی در بازار طلا و ارز با قیمتهای بالاتر باعث شده است که تقریباً همه کارشناسان اقتصادی این هشدار را به مردم تکرار کنند: «عواطف را غرق نکنید و زمانی که بازارها آرام است خرید خود را انجام دهید.
در روزهای اخیر تفاوت خرید و فروش سکه و حباب بیش از 100 درصدی برخی سکه ها باعث شده تا کارشناسان اقتصادی نسبت به پرهیز از رفتارهای هیجانی در بازار هشدار دهند. مشکل مهم امروز، امتناع بازیگران اصلی بازار از خرید با قیمت های بالا است. مشاهدات نشان می دهد که برخلاف تقاضای شدید مردم، تجار از خرید طلا و سکه اجتناب می کنند. بررسی ها از بازار ارز و طلای تهران حکایت از افزایش حجم تقاضا دارد اما تجار رسمی و صاحبان شرکت های تجاری جزو این متقاضیان نیستند.
فعالان بازار تاکید می کنند که اکنون زمان خرید نیست و نباید گرفتار هیجان و بازی دلالان شد، زیرا حباب قیمت بسیار بالاست و هر لحظه خطر سقوط و زیان سنگین وجود دارد. امروزه عمده فروشان و معامله گران طلا و سکه حاضر به خرید با قیمت روز نیستند.
قاسم کریمی، عضو کمیسیون کلان اقتصاد اتاق بازرگانی ایران گفت: بی شک حوادث و درگیری های منطقه ای اقتصاد ما را که وابسته به دلار است، تحت تاثیر قرار می دهد و نمی توان آن را غیرحساس دانست، اما این نوسانات مانند اتفاقات گذشته اتفاق افتاد. سال گذشته در ایران و منطقه که اتفاق افتاد کاملا موقت و احساسی است.
وی با اشاره به اینکه سال گذشته اتفاقات مشابه و بزرگ تری مانند طوفان الاقصی، حمله تروریستی کرمان و تنش های منطقه ای رخ داد اما بر خلاف شایعات از دلار 80 تا 100 هزار تومانی خبری نبود، گفت: آخرین در سال با همه اتفاقات ملی و بین المللی شاهد افزایش حدود 20 درصدی نرخ غیررسمی ارز بودیم که نشان دهنده ثبات نسبی ارز است و در واقع در آن زمان بسیاری از مردم و رسانه ها جهش ارز را پیش بینی می کردند. و دلار بالای 80 هزار تومان که خوشبختانه این اتفاق نیفتاد و سال گذشته با افزایش حداقلی قیمت ارز همراه بودیم.
رئیس اتاق بازرگانی ارومیه با تاکید بر اینکه نوسانات اخیر مانند نوسانات قبلی موقتی و گذرا است و نباید با ایجاد دلالان مردم و فعالان اقتصادی را گمراه کرد، ادامه داد: حمله به کنسولگری ایران در دمشق می تواند باعث شود. تنش های پولی نوسانات برای مدتی محدود، اما این موج احساسی به هیچ وجه طولانی مدت نیست و در واقع مانند یک التهاب گذرا در روزهای آینده از بین خواهد رفت.
کریمی با تاکید بر اینکه هیچ چیز جدیدی در متغیرهای بنیادی اقتصاد کشور وجود ندارد که بتواند باعث افزایش نرخ ارز شود، تاکید کرد: بدون شک بانک مرکزی با کنترل کافی بر بازار می تواند این نوسانات را به خوبی مدیریت کند و مانند سال گذشته، پس از التهابات اخیر. به خصوص که فروش نفت ما به دوران قبل از تحریم ها بازگشته و قیمت جهانی نفت با توجه به تحولات جهانی در حال افزایش است.
آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی نیز در این خصوص تاکید می کند: «بانک مرکزی قطعاً در روزهای آینده به درستی به موضوع افزایش قیمت ارز رسیدگی خواهد کرد، زیرا هیچ اتفاق اساسی در اقتصاد کشور رخ نداده است. به دلیل اینکه بانک مرکزی به تخصیص به موقع ارز از بخشهای مختلف از جمله ارز مورد نیاز برای واردات کالا و غیره بر حسب نیاز ادامه میدهد و مشکلی از نظر منابع وجود ندارد. بانک مرکزی در افزایش نرخ ارز دخالتی نداشته و دخیل نیست، بنابراین مردم و فعالان. اقتصاددانان باید به این موضوع توجه کنند و از زمینه سازی برای کسانی که به امید سودهای بادآورده به دنبال ایجاد تنش در اقتصاد کشور هستند، جلوگیری کنند. و با احساسات نرخ ارز را بالا ببریم.”
به گزارش ای بی اس نیوز، بانک مرکزی بارها اعلام کرده است که ذخایر ارزی کشور در وضعیت خوبی قرار دارد و بر اساس آمار و ارقام اعلام شده، با تکیه بر ذخایر ارزی خوب، عرضه ارز برای واردات کشور در سال گذشته رشد بیشتر و سریعتری داشته است. در سال و امسال عرضه ارز برای واردات از مرز 75 میلیارد دلار گذشت که نسبت به سال 1401 10 درصد افزایش داشته است.
بانک مرکزی بارها تاکید کرده است که تمام نیازهای ارزی کشور را از طریق مرکز مبادلات تامین می کند و فعالان اقتصادی و مردم نگران این موضوع نباشند. در صرافی بیشتر نیازهای ارزی و رسمی متقاضیان با دلار ۴۳ هزار تومانی تامین می شود. همچنین مایحتاج اولیه مورد نیاز مردم نیز به مبلغ 28 هزار و 500 تومان توسط بانک مرکزی تامین می شود.
با در نظر گرفتن وضعیت متغیرهای بنیادی اقتصاد کشور، فروش نفت، ذخایر ارزی بانک مرکزی، تجربه سال گذشته و اهداف بانک مرکزی، به نظر می رسد نوسانات نرخ ارز فعلی موقتی و صرفاً ناشی از آن باشد. از نظر عواطف و هیچ عامل اقتصادی اساسی ندارند. در چنین شرایطی شهروندان و فعالان اقتصادی نباید به تحلیل های غیرواقعی و نادرست توجه و تحت تاثیر قرار گیرند.
absnews