چالش عدم ضمانت اجرایی مصوبات
شورای عالی فضای مجازی باید در جایگاه تنظیم کننده فضای مجازی باشد و چارچوبی برای مدیریت فضای مجازی در نهادهای مختلف مانند قوه قضائیه، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات و گرایش بدون جهت گیری سیاسی و مجلس به عنوان مقام ملی کشور مرجع مقننه موظف است کلیه قوانین حوزه فضای مجازی را که در چارچوب تعیین شده توسط شورا انجام شود، تصویب کند. اما نه تنها شورا در این موضوع ضعیف بود و نشد، بلکه گاهی شاهد موازی کاری نهادهای دیگر از جمله وزارت ارتباطات با شورا بودیم.
با توجه به آنچه گفته شد، علیرغم مشکلات ساختاری موجود در شورای عالی فضای مجازی، امکان تغییر کارآمدی این نهاد با تغییر دبیر آن وجود ندارد و لازم است دبیر آینده این شورا چالش های فوق را مطرح کند. در دستور کار خود برای ایجاد کارایی است.
ناتوانی در ایفای نقش مناسب در توسعه و استفاده از فناوری های جدید
انتهای پیام
با وجود اینکه شورا صلاحیت فیلترینگ را دارد، اما در مورد فیلترهای تلگرام، واتس اپ و اینستاگرام، تصمیم گیری و دستور فیلترینگ توسط شورای عالی امنیت ملی یا حکم قضایی از دادسرا و به صورت مجازی تشکیل شده است. هیئت مدیره هیچ نقشی در این مورد نداشت. در صورتی که شورا در نقش تنظیم کننده مجبور باشد چارچوب های فیلترینگ را به ویژه برای پلتفرم های اجتماعی (مثلاً با توجه به تعداد کاربران یا درصد فعالیت های تجاری) با هدف جلوگیری از آسیب های جانبی تعیین کند. شرکت ها و اختلال در ارتباطات جمعی شهروندان؛ به خصوص پلتفرم هایی که کاربران بیشتری دارند و اگر دادستانی پرونده ای را کیفری می داند، تصمیم گیری در مورد آن باید در شورا و با نظر فنی وزارت ارتباطات بررسی و تصویب شود.
چالش مصوبات هیئت نظارت و زیرمجموعه های آن
یکی از مهمترین شروط ایجاد شورای عالی فضای مجازی «اثر قانونی داشتن کلیه مصوبات شورای عالی فضای مجازی» در تمامی موارد مربوط است. اما از آنجایی که تنها نهاد قانونگذاری در کشور شورای اسلامی است، هر مصوبه منفی یا مثبت شورای عالی فضای مجازی که الزام قانونی داشته باشد (نه همه مصوبات) تا زمانی که به تصویب نرسد تبدیل به قانون و تبعات آن نخواهد شد. و به تصویب مجلس رسید.
علاوه بر این، شورا باید در حوزه G2B اختیاراتی داشته باشد، خدمات G2B رابطه ای بین کسب و کار و دولت است، جایی که سازمان های دولتی در سطوح مختلف خدمات یا اطلاعات را از طریق پورتال های دولتی یا با کمک سایر فناوری اطلاعات به یک نهاد تجاری ارائه می کنند. راه حل ها و جهت گیری های اقتصادی مناسب را با آنها در میان بگذارید. اما عملاً در حوزه اقتصاد و سرمایه گذاری محدود است. همچنین هر چه موارد ذکر شده، هیئت مدیره گاه جایگاه خود را به نقش رگولاتوری تنزل داده و به دخالت در امور رگولاتوری منجر شده است. مداخلات شورای عالی فضای مجازی در حوزه نظارتی باید در سطح هماهنگی کلان باشد. در مورد اعضای شورای عالی فضای مجازی که شامل دولت، صدا و سیما، ناجا و نهادهای امنیتی و… می شود، کار شورای عالی فضای مجازی قابل تنظیم نیست؛ برعکس، این شورا با توجه به جایگاه خود و اعضایش باید رگولاتورها را برای استفاده حداکثری و آزادانه از فضای مجازی در قالب منافع و نیازهای شهروندان هماهنگ کند.
سرعت پیشرفت روزافزون فناوریهای نوظهور و نوظهور بهقدری بالاست که حتی نهادهای سیاستگذاری و نظارتی در کشورهایی که این فناوری ظهور میکند با چالش همگامسازی به موقع و ضروری با آنها برای تدوین قوانین و مقررات مواجه هستند. شورای عالی فضای مجازی نیز از این قاعده مستثنی نیست، اما برخی موضوعات با وجود اینکه مدت زیادی از معرفی و تفاهم آن در سطح کشور می گذرد، هنوز چارچوب مدونی برای آنها در داخل شورا ایجاد نکرده است تا مجلس تصویب کند. قوانین مربوطه فناوری 5G، هوش مصنوعی، حقوق مالکیت معنوی و مالکیت و استفاده از دادههای عمومی و شخصی، پهپادهای تجاری و غیره. بخشی از. پیشنهاد می شود دبیر بعدی هیئت، فناوری های مذکور از جمله 5G را در دستور کار خود قرار دهد. همچنین تدوین سیاستهای کلان توسط هیئت مدیره در برخی موارد پس از فعالسازی بخش خصوصی در این حوزه، گاه چالشهای حقوقی و تجاری را برای آنها به وجود آورده است. ایجاد یک تیم نظارت و ارزیابی همچنین می تواند هماهنگی بیشتری با پیشرفت های فناوری برای هیئت مدیره ایجاد کند.
نظارت بر مصوبات شورا و زیرمجموعه های آن موضوعی نیست که مستقیماً به ساختار داخلی شورا مربوط باشد، بلکه این نکته بسیار مهم را باید در نظر گرفت که هر نهادی که دارای قدرت باشد نیاز به نظارت نهاد مستقل دیگری نیز دارد. یقیناً هیئت مدیره نیاز به تقویت ضمانت اجرایی مصوبات خود دارد، اما باید نظارت کامل بر فرآیندها و مصوبات آن باشد و در صورت شکایت از واحدها یا آیین نامه های آن، مرجع رسیدگی به آن ها وجود داشته باشد. در حال حاضر این وظیفه دیوان عدالت اداری است، اما با توجه به اینکه چندی پیش مجلس پیشنهادی را با توجه به عدم صلاحیت دیوان ارائه کرد. باید در اولویت قرار گیرد که در صورت رد صلاحیت شورای عالی فضای مجازی و کمیسیون های مرکز ملی فضای مجازی از جمله کمیسیون عالی تنظیم مقررات، در صورت رد صلاحیت شورای عالی، کدام نهاد مستقل این مسئولیت را بر عهده بگیرد. شورای فضای مجازی و رد شکایت از دیوان.
مشکل دیگری که جایگاه رهبری شورای عالی را به شدت تضعیف می کند و آن را از وظیفه اصلی خود یعنی حاکمیت فضای مجازی دور می کند، این است که در برخی موارد عملاً نقش بسیار ضعیفی در تصمیم گیری های مهم ایفا می کند و قدرت سایر نهادها باعث می شود. در جایگاه پست شورا، بنده است و یکی از مهمترین مصادیق این مشکل را می توان فیلترینگ نام برد. البته این نکته از آنجا حائز اهمیت است که علیرغم وجود ابزارهای مختلف حکمرانی در فضای مجازی، فیلترینگ به ابزار حاکمیتی غالب و غالب در مدیریت فضای مجازی از جمله شبکه های اجتماعی خارجی تبدیل شده است. آیا فیلترینگ باید در دسته آخر و پس از استفاده از سایر ابزارهای خط مشی استفاده شود یا خیر
به گفته برخی کارشناسان، با وجود مشکلات ساختاری موجود در شورای عالی فضای مجازی، تغییر کارآمدی این نهاد صرفاً با تغییر دبیر آن امکان پذیر نیست و لازم است دبیر آینده این شورا مشکلات موجود را برطرف کند. . چالش ها به منظور ایجاد کارایی
هر اتفاقی که در چند ماه اخیر در کشور رخ داد، تحلیلهای سیاسی خاص و اینکه چه کسی دبیر بعدی شورا خواهد بود، مهم این است که پس از گذشت بیش از یک دهه از تشکیل شورای عالی فضای مجازی، باید به این مهم پاسخ دهیم. وی در پاسخ به این سوال که آیا این شورا عملکرد خوبی داشته و توانسته در اهداف خود موثر باشد یا خیر؟ به نظر میرسد در داخل شورا ضعفهای ساختاری وجود دارد که ریشه برخی ناکارآمدیها در عملکرد آن است و تا زمانی که این مشکلات برطرف نشود، صرفاً با تغییر افراد جامعه نمیتوان شاهد کارایی تغییرات در حوزه فضای مجازی بود. این تابلو؛ این موارد در مقاله ای به قلم پویا ذکری اصفهانی از گروه تحلیل علمی تفم که در اختیار ای بی اس نیوز قرار گرفته است، آمده است که در این گزارش می خوانید.
ناتوانی در تثبیت موقعیت حاکمیتی
به گزارش ای بی اس نیوز، در تاریخ 9 بهمن 1401، ابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورای عالی فضای مجازی از سمت خود در این شورا استعفا کرد و بر اساس شنیده ها، استعفای وی مورد قبول رئیس جمهور قرار گرفت و به زودی فرد جدیدی به عنوان هیئت مدیره منصوب می شود. منشی با مشاوره اعضا و تایید رئیس.فضای مجازی عالی برای تعیین.
به عنوان مثال، ممنوعیت استفاده از پیام رسان های خارجی در مکاتبات اداری رسمی و محدودیت در فعالیت سرویس های اجرایی پایه خارجی، دو نمونه از مواردی است که ضمانت اجرا برای آنها وجود ندارد، زیرا هیچ مجازاتی برای خروج از آنها و تعیین مجازات وجود ندارد. این مجازات فقط در حوزه قضایی است، مجلس است. ضمناً اگر شورای عالی فضای مجازی بودجه لازم برای اجرای شبکه ملی اطلاعات را تصویب کرده باشد اما این مصوبه در قانون بودجه رسمیت نیافته باشد، در صورت عدم اجرای هیچ نهادی، نمی توان تخلف قانونی تلقی کرد. . با توجه به اینکه رئیس مجلس و رئیس کمیسیون فرهنگی به صورت رسمی از اعضای شورا هستند، ترجیحاً برای مصوبات اعم از نهادهای دولتی و شفاف تر، فرآیندی برای تصویب دائمی آنها و برای مصوبات پیچیده تر، دوره آزمایشی در نظر گرفته شود. در مقطعی از مجلس