زمستان 1401 علاوه بر اینکه مردم نقاط مختلف کشور را با سردی خود غافلگیر کرد و بار دیگر طعم زمستان واقعی را برای برخی مشترکان یادآور شد، در برخی مناطق روستایی و شهرهای سردسیر قبوض نجومی گاز نیز خبرساز شد و اکنون بین مجلس و شرکت ملی گاز در حال رفت و آمد برای حل مشکل و رفع آن هستند.
به گزارش ای بی اس نیوز، از اواسط زمستان امسال بود که صدای انتقاد مردم از قیمت قبوض گاز در سراسر کشور و گزارش ها حاکی از عدم تطابق قبوض صادر شده در برخی مناطق روستایی با درآمد مردم بود. همانطور که صدای اعتراض مردم به مجلس رسیده و کمیسیون انرژی مجلس نیز قول پیگیری این موضوع را داده است.
این سوال در اذهان عمومی ایجاد شده است که در قیمت گذاری قبوض گاز نسبت به سال های گذشته چه تغییری کرده است که منجر به تغییرات قابل توجهی در قبوض صادر شده شده است؟ در همان زمان، عمده انتقادات متوجه شورای اسلامی شد که در قانون مالی سال 1401، دولت موظف به ایجاد سیستم قیمت گذاری پلکانی گاز بود.
رئیس جمهور به سرعت وارد این موضوع شد و دستور کاهش 70 درصدی قبوض بنزین مشترکان را صادر کرد. بهمن ماه امسال بود که مدیر امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اعلام کرد که به دلیل چند میلیون رقمی شدن برخی قبوض گاز، رئیس جمهور دستور افزایش 70 درصدی قبوض گاز از 25 آذر تا 24 اسفند را صادر کرد. امسال به مردم پرداخت می شود، بخشوده و تخفیف داده می شود.
پس از ابلاغ این دستور، چند هفته ای شکایات و شکایات از قبوض نجومی گاز به پایان رسید و با بررسی لایحه مالی سالانه در مجلس، کمیسیون انرژی مجلس نیز این فرصت را پیدا کرد تا ابعاد این موضوع را بررسی و نظارت کند. اجرای قطعنامه آن در مورد تعرفه گاز. آنها این کار را نکردند، اما با تداوم این وضعیت، در جریان بررسی بودجه 1402 بود که رئیس مجلس به کمیسیون انرژی مجلس دستور داد که به این موضوع ورود کند و علت را ریشه یابی کند. برای صدور اسکناس های نجومی در مناطق خاص.
در جلسه علنی شورای اسلامی، محمدباقر قالیباف خطاب به رئیس کمیسیون انرژی مجلس گفت: چند تن از نمایندگان به وی مراجعه کرده و اعلام کردند که قبوض برق و گاز با قیمت های بسیار غیرمنطقی برای خانواده ها در مناطق و روستاهای محروم صادر شده است. هیچ منطقی پشت آن نیست.
رئیس شورای اسلامی با سپردن پیگیری این موضوع به کمیسیون انرژی مجلس گفت: به من اطلاع دادند که برای برخی خانواده ها قبوض 7 میلیون تومانی صادر شده است در حالی که مجموع درآمد این خانواده به 7 نرسیده است. میلیون تومان است و اگر چیزی نخورند این مبلغ را هم نمی توانند بپردازند.
زمستان امسال شرایطی پیش آمد که ارقام درج شده در قبوض گاز صادر شده بسیار بالا بود و نتیجه این شد که رئیس جمهور به گروه متولی دستور داد تا 70 درصد در این قبوض تخفیف اعمال کنند، اما مراجع ذی صلاح این تخفیف را اعمال کردند. قبض هر ماه را با همان قبض همان ماه سال گذشته مقایسه کردند و این میزان کاهش را روی مازاد مصرف اعمال کردند که با دستور رئیس جمهور مغایرت دارد و مشکل مردم را حل نمی کند.با ابلاغ این دستور، بار دیگر این اتهام در مجلس مطرح شد که اگر نمایندگان به دنبال افزایش قیمت با درخواست از دولت برای اعمال سیستم پلکانی در تعرفه گاز باشند، چه؟ یا در تدوین آیین نامه اجرایی این مصوبه قانونی خطایی رخ داده است؟ احمد مرادی، عضو کمیسیون انرژی شورای اسلامی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اینکه مجلس چنین مجوزی را به دولت نداده است، اظهار کرد: مجلس شورای اسلامی این مجوز را به دولت نداده است. به نظر می رسد وزارت نیرو برای خود آیین نامه ای تعیین کرده و بر این اساس در برخی جاها به صورت خودسرانه اقدام به افزایش قیمت کرده که خلاف قانون است.
این عضو کمیسیون انرژی شورای اسلامی همچنین قول داد کمیسیون انرژی این موضوع را به طور کامل بررسی کند تا آنچه به صلاح مردم است محقق شود.
ملک شریعتی نیاسر به عنوان سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس نیز در گفت وگو با ای بی اس نیوز، به نقش سیاست گذاری مجلس در این زمینه اشاره کرد. وظیفه مجلس تعیین سطح الگوی مصرف و عدم اعطای یارانه برای هزینه های بالاتر از الگو و اعطای یارانه بیشتر برای مخارج زیر الگو است. تعرفه برای خانوارهای محروم باید صفر باشد. این سیاست مجلس است و ما از آن دفاع می کنیم. اما دولت هنگام تدوین آیین نامه اجرایی باید همه جوانب را به درستی در نظر گرفته و میزان الگوی مصرف را به درستی تعیین می کرد.
نماینده مردم تهران در شورای اسلامی نیز قول پیگیری این پرونده را کمیسیون انرژی داده است.
اما همانطور که پایش ای بی اس نیوز نشان میدهد در تعیین تعرفه به مدت 15 سال شرایط جغرافیایی و اقلیمی در نظر گرفته شده است، به طوری که 12 سطح مصرف در سه اقلیم در سالهای مختلف تبیین و اصلاح شده است. از سوی دیگر، تعرفه بدون یارانه (تعرفه صادراتی) مصوب مجلس نیز عدد بسیار بالایی است که بر اساس آن در واقع 40 سنت بر مترمکعب محاسبه می شود. اما گفته می شود این عدد شامل تسویه حساب نمی شود و رقم بسیار کمتری دریافت می شود. بنابراین آخرین سطح مصرف در هر متر مکعب معادل 6000 تومان است.
از سوی دیگر بارها موضوع گاز در شورای اسلامی مطرح شده و نمایندگان مناطق مختلف نسبت به این اتفاق به وزرای نیرو و نفت هشدار داده اند اما سید البرز حسینی نماینده مردم خدابنده در مجلس شورای اسلامی. شورا در جلسه علنی مجلس در تذکری این موضوع را مطرح کرد که حتی دستور رئیس جمهور مبنی بر اعمال تخفیف 70 درصدی برای مشترکان به درستی اجرا نشد.
حسینی در یادداشت خود خطاب به وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: زمستان امسال شرایطی پیش آمد که ارقام درج شده در قبوض گاز صادر شده بسیار بالا بود و نتیجه این شد که رئیس جمهور به گروه متولی دستور داده است تا 70 درصد تخفیف در این صورتحساب ها اعمال شود، اما مراجع ذیصلاح این تخفیف را به گونه ای اعمال کردند که دریافتی هر ماه را با همان رسید همان ماه سال قبل مقایسه کردند و این میزان تخفیف مازاد بر مصرف را اعمال کردند. که با دستور رئیس جمهور مغایرت داشت و مشکل ایجاد کرد. این مردم را حل نمی کند.
در نهایت کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در این خصوص با مسئولان ذیربط جلسه ای برگزار کرد که نتیجه آن تشکیل کمیته ای برای بررسی تعیین تعرفه و مراحل گاز بود.
ملک شریعتی نیاسر به عنوان سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس در تشریح جزییات این جلسه با بیان اینکه در این جلسه چند نکته در خصوص اجرای قانون جدید تعرفه گاز مجلس مورد تاکید قرار گرفت، گفت: در این جلسه چند نکته مورد توجه قرار گرفت. ابتدا این قانون با تاخیر اجرا شد و پس از گذشت 9 ماه از فصل سرد سال، اجرای آن آغاز شد که زمان مناسبی برای اصلاحات نبود. نکته دوم مربوط به تکلیف قانونی برای تعریف زیرمجموعه مصرف بود که نباید تغییری در آن صورت می گرفت. وزارت نفت و شرکت ملی گاز حدود 64 درصد مصرف را به عنوان الگو در نظر گرفته بودند که به نظر ما مدل مصرف کاملی نیست.
وی همچنین گفت: در این جلسه تاکید شد که تعرفه ها در مراحل مختلف به صورت تصاعدی اعمال شود. هر مرحله نسبت به مرحله قبل با افزایش تعرفه ها مواجه بود. در اینجا شاهد عدم تعادل در قیمت گذاری پله ها بودیم. بنابراین درصد افزایش در وسط مسیر بسیار قوی بود، اما در انتهای پله ها حتی کاهش یافت. در حالی که از مرحله 11 به 12 نسبت از مرحله 10 به 11 کاهش یافته است، بنابراین این روش باید اصلاح شود.
وی همچنین افزود: نکته بعدی این بود که 12 مرحله را خودشان تغییر داده بودند که مقایسه را برای مصرف کننده نهایی سخت کرده بود. در این جلسه به این نکته اشاره شد که آنچه اجرا شد آیین نامه مصوب هیات وزیران بود و مجلس هیچ نقشی در تعیین تعرفه و پله نداشت و ما فقط سیاست می کردیم.
سخنگوی کمیسیون انرژی شورای اسلامی در نهایت از تشکیل کمیته مشترک بین کمیسیون انرژی و وزارت نفت برای بازنگری در دو مرحله مصرف و تعرفه ها به منظور تحقق کامل نیت قانونگذار خبر داد.
اکنون باید منتظر مشخص شدن نتیجه بررسی های این کمیته باشیم و امیدواریم تغییری در نحوه اعمال تعرفه ها اعمال شود. در سال آینده باید کنترل کافی صورت گیرد تا اهداف قانونگذار به درستی محقق شود و از مصرف کنندگان سوء استفاده نشود.
انتهای پیام