اخبار اقتصادی روز

فاز ۱۱ پارس جنوبی تا ایستگاه ترمینال



توسعه فاز 11 پارس جنوبی با پشت سر گذاشتن پیچ و خم های فراوان اکنون به مرحله نهایی خود رسیده است و طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفتکش، تولید گاز از چهار حلقه چاه فاز 11 پارس جنوبی در سال 1402 آغاز می شود.

به گزارش ای بی اس نیوز، توسعه پارس جنوبی در ایران از اواخر دهه 70 آغاز شد، در آن زمان ایران تلاش می کرد تا تولید گاز از این میدان مشترک را آغاز و توسعه دهد. در اوایل دهه 1980 تصمیم گرفته شد که توتال توسعه فاز 11 را بر عهده بگیرد و فشار را افزایش دهد. اما کار در مسیر درست پیش نمی رود و در نهایت توتال در سال 2008 ایران را ترک می کند و همزمان با چین مذاکرات آغاز شد، این بار نیز به دلایلی در سال 2011 چین نیز از این طرح صرف نظر کرد و در آن زمان مذاکراتی با ملی انجام شد. شرکت هایی مانند پترو ایران، تاسیسات دریایی و پترو پارس.

سرانجام در شهریور 1390 عملیات توسعه فاز 11 به پتروپارس واگذار شد، اما به دلیل اولویت بندی توسعه فازهای پارس جنوبی و به دلیل محدودیت های مالی موجود، پتروپارس از این پروژه خارج شد. البته توسعه این فاز به استثنای بازیابی گاز مانند سایر فازها، هدف مهمتری را دنبال می کرد. از این رو با تدوین پیش نویس قراردادهای جدید نفتی و اجرای برجام، ایران مجدداً با توتال و CNPC چین وارد مذاکره شده و این بار تاکید کرده است که پتروپارس به عنوان شریک ایرانی برای پیگیری کارها در کنار آنها خواهد بود.

اما خروج آمریکا از برجام و تحریم های یکجانبه این کشور باعث شد توتال از توسعه فاز 11 خارج شود و کار به چینی ها سپرده شود. چینی ها نیز خیلی دیر از این قرارداد خارج شدند، بنابراین کار توسعه از ابتدای سال 2018 به شرکت پتروپارس ایرانی سپرده شد و در آذرماه 1398 مقرر شد 70 میلیون دلار برای توسعه فاز 11 اختصاص یابد و این پروژه به صورت یک پروژه ادامه یابد. اولویت 70 درصدی بخش داخلی است اما در نهایت همانطور که مسئولان وقت اعلام کردند تولید گاز از فاز 11 پارس جنوبی که یکی از وعده های سال 1400 است وزیر نفت دولت قبل بود. و قرار بود در نیمه اول سال 1400 انجام شود اما به نیمه دوم سال 1400 یعنی زمان دولت سیزدهم موکول شد.

تحقق این فاز هنوز اتفاق نیفتاده است، اما اخیرا اخباری مبنی بر آغاز تولید این فاز به گوش می رسد، چرا که محسن خجسته مهر – مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به تازگی در گفت و گو با ای بی اس نیوز، از توسعه فاز 11 پارس جنوبی خبر داده است. گامی ارزشمند و منحصر به فرد برای تولید و به زودی از فاز 11 پارس جنوبی آغاز خواهد شد.

وی در گفت‌وگویی دیگر گفت: در سال‌های اخیر اعتقاد بر این بود که توسعه این فاز را تنها خارجی‌ها بر عهده می‌گیرند، اما یکی از ویژگی‌های شرکت ملی نفت ایران در دولت سیزدهم این بود که توسعه این میدان آغاز شد. شرکت های ایرانی و در مهر ماه سال 1401 تصمیم گرفتیم در فاز 11 به صورت فوری چهار حلقه چاه حفاری کنیم و تولید زود هنگام داشته باشیم و هم اکنون حفاری چهار حلقه چاه در فاز 11 پارس جنوبی به پایان رسیده و خطوط لوله زیرآبی آن نیز ساخته شده است، بنابراین به عنوان قطعات مرتبط می باشد. روی سه پایه و عرشه مشعل نصب شده است.

به گفته مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، برای اینکه بتوان گاز فاز ۱۱ پارس جنوبی را زودهنگام تولید کرد، نیاز به یک سکوی عملیاتی بود. در مجموع پروژه های بالادستی شرکت ملی نفت ایران بین 5 تا 7 سال زمان می برد، اما برای کاهش زمان بهره برداری فاز 11، به جای ساخت سکو که سه سال به طول انجامید، استفاده از سکوی 12c که تولید آن است. متوقف شد، مورد استفاده قرار گرفت. دستور کار تعیین کردیم و تصمیم گرفتیم این دکل را از محل قبلی خود به محل فاز 11 پارس جنوبی منتقل کنیم.

بر اساس اعلام حاج مهر، این دکل بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین دکل عسلویه است و جابه‌جایی آن نیاز به شناور اقیانوسی داشت، اما کشتی اقیانوس‌پیما در دولت قبل به مدت پنج سال به یکی از کشورها اجاره داده شد. 6 ماه کار قانونی و پیگیری دیپلماتیک انجام شد و توانستیم شناور اوشنیک را به کشور بازگردانیم. از طرفی در کشورمان تجربه جابجایی سکو از ساحل به ساحل را نداشتیم و لازم بود یک مشاور بین المللی حضور داشته باشد و بر نحوه جابجایی این سکو نظارت داشته باشد، اما با توجه به تحریم، خیر. مشاور حضور داشت و همین مسئولیت را متخصصان و کارشناسان بر عهده گرفتند. بنابراین شناور اوشنیک با انجام اولین مراحل و برش فونداسیون سکو، سکوی استیج 12 را بلند کرده و روی شناور قرار داد و قرار است این سکو به زودی نصب شود و با نصب آن آماده باشیم. عملیات فاز 11

تولید گاز از چهار حلقه چاه فاز 11 پارس جنوبی در سال 1402 آغاز می شود و علاوه بر آن از سال 1400 دستور ساخت یک سکوی دیگر و یک جکت دیگر را داده ایم تا با حفاری جدید فوراً فاز 11 توسعه یابد. هدف نهایی تولید این فاز از پارس جنوبی مانند سایر فازهای استاندارد 56 میلیون مترمکعب در روز است که نیاز به سرمایه گذاری 5.7 میلیارد دلاری دارد.

دو ردیف فاز 14 پالایشگاه گاز پارس جنوبی به مرحله شیرین سازی رسیده و توسعه میدان مشترک بلال که در کنار میدان گازی پارس جنوبی قرار دارد نیز آغاز شده است. روزانه بیش از 700 میلیون مترمکعب گاز از پارس جنوبی و بیش از 70 درصد گاز کشور از این میدان مشترک برداشت می‌شود، اکنون پروژه 27 میلیارد دلاری در بخش بالادستی منطقه پارس جنوبی در حال اجراست. همچنین یکی از سکوهای گازی میدان پارس جنوبی که در سال 1393 با تأخیر مواجه شد و تولید آن متوقف شد، عملیات تعمیر چاه های آن توسط شرکت کشتی سازی خاتم الانبیاء(ص) آغاز شد.

بر این اساس، با توسعه میدان کیش و توسعه 13 میدان گازی در بخش خشکی و بسیاری از میادین دیگر، 500 میلیون متر مکعب به تولید گاز کشور در سال‌های آینده افزوده می‌شود.

انتهای پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *