ماده 34 قانون فوق الذکر نیز مقرر می دارد: «مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش در وضعیت مدنی نکاح و طلاق سه ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا رأی قطعی است. در صورتی که گواهی مذکور در این مدت تسلیم نشود یا طرفی که ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم به دفترخانه رسمی طلاق مراجعه نکرده در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه ندهد، گواهی صادر شده فاقد اعتبار است.
در ماده 38 قانون اساسی آمده است: «در صورت وقوع طلاق رجعی، صیغه طلاق مطابق مقررات جاری و صورتجلسه خواهد بود، اما ثبت طلاق منوط به ارائه مدرک کتبی حداقل است. دو شاهد که زوجه مطلقه تا آخر در خانه مشاع اقامت دارد مگر اینکه زوجه رضایت دهد.در صورت درخواست تجدیدنظر، طلاق باطل و در صورت عدم رجوع، گزارش تکمیل و طلاق ثبت میشود. و عدم رجوع زوج به وی تعلق می گیرد و در هر صورت در صورت انقضای مدت زوجه و عدم رجوع به طلاق رسیدگی می شود.
باین و رجعی.
طلاق رجعی نوعی طلاق است که در مدت عقد برای مرد حق رجوع وجود دارد اما در مدت عقد برای مرد حق رجوع وجود ندارد به طوری که رابطه زناشویی فسخ می شود و زن زن محسوب نمی شود و زن و مرد حرام هستند. زن مستحق نفقه نیست و اگر یکی از طرفین در ضمن عقد بمیرد، دیگری ارث نمی برد و اگر مرد بخواهد زن را مجدداً ازدواج کند، باید عقد جدید منعقد شود.
همچنین در ماده 31 قانون اساسی آمده است: برای ثبت طلاق، ارائه گواهی وجود یا عدم وجود جنین توسط پزشک صلاحیتدار الزامی است، مگر اینکه زوجین بر وجود جنین توافق کنند.
مطابق ماده 30 قانون فوق الذکر، در مواردی که زوجه در دادگاه ثابت کند که حکم یا اختیار زوج به او اجازه می دهد تا مخارج متعارف زندگی مشترکی را که زوج بر عهده زوج است و زوج نمی تواند ثابت کند که قصد اعطای زوجه به زوجه را دارد، می دهد، معادل آن. ممکن است از او دریافت کند.
تبصره 2- در صورت عدم حضور واجد شرایط در بین اولیای دم و یا عدم دسترسی به آنان و یا امتناع آنان از پذیرش داوری، هر یک از زوجین می توانند داور خود را از بین سایر افراد واجد شرایط معرفی نمایند. در صورت استنکاف زوجین از تعیین داور یا عدم امکان، دادگاه به تنهایی یا به درخواست هر یک از طرفین داور تعیین می کند.
این پیام است
ماده 37 نیز به این موضوع پرداخته است که «اجرای حکم طلاق طبق شرع در دفترخانه یا محل دیگری و با حضور سردفتر انجام میشود».
طبق ماده 1129 قانون مدنی: «در صورتی که زوج از دادن نفقه امتناع کند و حکم دادگاه ممکن نباشد و او مکلف به پرداخت نفقه باشد، زوجه میتواند از حاکمیت تقاضای طلاق کند و حاکم، زوج را ملزم به طلاق کند. همچنین در صورت عدم توانایی «شوهر در پرداخت نفقه» است.
طبق قانون حمایت از خانواده مصوب 1371، ثبت طلاق و سایر موارد فسخ نکاح و همچنین ابطال نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهی عدم امکان. سازش یا تصمیم دادگاه مربوطه.
به گزارش ای بی اس نیوز، طلاق در لغت به معنای گره گشایی و رها شدن است. در حقوق، طلاق عبارت است از فسخ نکاح دائم با شرایط و تشریفات خاص.
ماده 35 قانون حمایت خانواده مصوب 1371 مقرر می دارد در صورتی که زوجین در مهلت مقرر به دفتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش ارائه دهند، در صورت عدم مراجعه زوجه ظرف یک هفته به دفترخانه. ، سردفتر به زوجین ابلاغ می کند تا طلاق صیغه را به عمل آورند و در دفترخانه ثبت کنند. در صورت عدم حضور زوجه، طلاق فعلی پس از ثبت توسط ثبت احوال به زوجه ابلاغ می شود.
طبق ماده 1130 قانون مدنی: «در صورتی که مدت زوجیت موجب عسر و حرج زوجه (عسر و حرج) باشد، زن میتواند از قاضی بازداشت و تقاضای طلاق کند، در صورتی که عسر و حرج در دادگاه ثابت شود، دادگاه میتواند ازدواج کند. اگر اجبار ممکن نباشد زن به اذن حاکم شرع طلاق می گیرد».
ماده 33 قانون فوق الذکر مقرر می دارد: «مدت اعتبار حکم طلاق از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی شش ماه است. در صورتی که تاریخ ابلاغ در دفترخانه نباشد سردفتر به زوجین اعلام می کند که برای اجرای حکم طلاق و ثبت آن به دفترخانه مراجعه کنند و در صورت اعلام عذرخواهی زوجین مجدداً احضار می شوند. به ترتیب ذکر شده
قانون حمایت از خانواده مصوب 1371 به موضوعاتی مانند ازدواج، طلاق، مراکز مشاوره خانواده و … می پردازد.
طبق ماده 1143 قانون مدنی طلاق بر دو قسم است:
ماده 26 قانون فوق مقرر می دارد: در صورتی که طلاق با رضایت یا به تقاضای زوج باشد، دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر می کند و در صورتی که به تقاضای زوج باشد حسب مورد حسب مورد. طبق قانون، زوج ملزم به طلاق یا احراز شرایط خواهد بود.
ماده 32 به این موضوع اشاره دارد که «در حکم طلاق، اجرای صیغه و ثبت آن حسب مورد منوط به انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی یا ابلاغ رأی تجدیدنظرخواهی است. “.
تبصره ـ دادگاه صادر كننده حكم طلاق در صورت امتناع زوجين بايد در حكم نماينده سردفتر در اجراي حكم طلاق تصريح كند. »
تبصره 1- زنای با محارم زنی که شوهر او فوت یا مطلقه باشد در صورت داشتن سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می شود.
تبصره: در صورتي كه گواهي عدم امكان سازش صادره مبتني بر توافق زوجين به موجب قانون باطل شود، كليه قرارهايي كه بر اساس آن گواهينامه صادر شده است باطل مي شود.
لازم به ذکر است درخواست طلاق به موجب ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی صورت می گیرد و طبق ماده قانونی مذکور، طرفین عقد می توانند شرطی را که مخالف با مقتضای عقد مزبور نباشد، لحاظ کنند. علاوه بر ازدواج یا هر عقد ضروری دیگر. گویا مقرر شده است که هر گاه شوهر با زن دیگری ازدواج کند یا مدتی غایب شود یا انفاق را ترک کند یا مرتکب عمل یا سوء رفتاری شود که زندگی زن را غیرقابل تحمل کند، زن باید وکیل باشد و ببخشد. حکم نهایی، خودت را طلاق بده
ماده 29 قانون فوق الذکر نیز مقرر می دارد: دادگاه مهریه و مهریه و نفقه زوجه و اولاد و حاملگی و اجرت المثل ایام عقد طرفین را طبق تبصره این ماده تعیین می کند. 336). همچنین دادگاه باید با توجه به وابستگی عاطفی و علایق کودک، ترتیب، زمان و مکان ملاقات کودک با والدین و سایر بستگان را تعیین کند. ثبت طلاق منوط به پرداخت حقوق مادی زوجه است. طلاق نیز در صورت رضایت زوجه یا صدور حکم قطعی بر فوت زوج یا تقسیم محکوم علیه ثبت می شود. در هر صورت چنانچه زن بدون بهره مندی از حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد، می تواند پس از ثبت طلاق با اعمال تصمیمات دادگاه وفق مقررات مربوط نسبت به اخذ این حقوق اقدام نماید.
فصل 24 قانون حمایت از خانواده مصوب 1371 در ماده 24 مقرر می دارد: «ثبت طلاق و سایر موارد فسخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد. پس از صدور گواهی عدم امکان سازش می باشد.»
ماده 36 قانون فوق الذکر نیز مقرر می دارد: «در صورتی که گواهی عدم امکان سازش بنا به توافق زوجین صادر شده باشد در صورتی که زوجه دارای وکالت بلاعزل به اعلام دادگاه صادرکننده رأی یا به موجب آن باشد. سند رسمی در اجرای صیغه طلاق، مانع از اجرای و ثبت طلاق نیست.
طبق ماده 27 قانون فوق الذکر، در کلیه موارد طلاق به استثنای طلاق توافقی، دادگاه باید موضوع را برای برقراری صلح و سازش به داوری ارجاع دهد. در این موارد دادگاه باید بر اساس نظر داوران رای صادر و در صورت عدم پذیرش نظر داوران را با ذکر دلیل رد کند.
در ماده 28 قانون حمایت از خانواده مصوب 1371 نیز آمده است: پس از صدور قرار ارجاع به داوری، هر یک از زوجین موظفند مراتب را به یکی از والدین متاهل خود که حداقل سی سال سن داشته باشد و آشنا به شئونات دینی و خانوادگی و در ضوابط مربوطه اطلاع دهند. یک هفته از تاریخ ابلاغ اجتماعی باشید تا به عنوان داور در دادگاه حاضر شوید.
تبصره – فاصله ابلاغ تا جلسه اجرای مفاد این ماده و ماده (34) این قانون نباید کمتر از یک هفته باشد. در مواردی که همسر مجهول است، با درج آگهی در مطبوعات کثیرالانتشار یا به هزینه متقاضی توسط دفترخانه، محل اختفای شخص ناشناس درخواست می شود.
همچنین طبق ماده 25 قانون فوق در صورت تقاضای طلاق توافقی، دادگاه باید به مرکز مشاوره خانواده مراجعه کند. در این موارد طرفین می توانند از ابتدا در مراکز ذکر شده تقاضای طلاق توافقی کنند. در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده موضوع را با تشریح شرایط توافق برای تصمیم گیری نهایی به دادگاه گزارش می کند.
همچنین طبق ماده 1146 قانون مدنی «طلاق طلاقی است که زن در مقابل مالی که به دلیل کراهت نسبت به شوهرش می دهد، طلاق می دهد. «اعم از اینکه مال عین مهر یا معادل آن باشد یا بیشتر یا کمتر از مهر». به عبارت دیگر، طلاق از این جهت صحیح تلقی می شود که زن به دلایلی نمی خواهد با شوهرش زندگی کند و شوهر نیز طلاق نمی خواهد، اما زن برای جلب رضایت او اموالی به او می دهد. .
ماده 39 قانون فوق الذکر نیز مقرر می دارد: در کلیه موارد، قطعیت و لازم الاجرا بودن گواهی عدم امکان سازش یا حکم طلاق باید توسط دادگاه صادرکننده اولین گواهی و در عین حال به مقام رسمی تسلیم شود. دفتر ازدواج و طلاق
بر اساس این گزارش، یکی از سریع ترین و آسان ترین راه های طلاق، طلاق توافقی است. در طلاق توافقی به دلیل توافقات بین زوجین در کلیه امور مالی و حضانت و ملاقات فرزندان کمتر دعوا و مشاجره دیده می شود. به همین دلیل زوج هایی که قصد جدایی دارند معمولاً به طلاق توافقی می پردازند و ابتدا گزینه طلاق توافقی را انتخاب می کنند.