چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

طلاق در حقوق خانواده


فصل چهارم قانون مساعدت خانواده به موضوع «طلاق» می پردازد.

به گزارش ای بی اس نیوز، فصل چهارم قانون حمایت از خانواده از مواد 24 تا 39 به شرح زیر است:

فصل چهارم – طلاق

ماده 24- ثبت طلاق و سایر موارد فسخ نکاح و همچنین اعلام بطلان نکاح یا طلاق در دفاتر رسمی ازدواج و طلاق حسب مورد پس از صدور گواهینامه مجاز است. عدم امکان سازش یا تصمیم مرتبط دادگاه.

ماده 25- در صورت تقاضای طلاق توافقی، دادگاه باید مرکز مشاوره خانواده را توقیف کند. در این موارد طرفین می توانند از ابتدا در مراکز ذکر شده درخواست طلاق توافقی کنند. در صورت عدم انصراف متقاضی از طلاق، مرکز مشاوره خانواده با ذکر ارکان موافقت برای تصمیم گیری نهایی، مراتب را به دادگاه اعلام می کند.

ماده 26- در صورتی که طلاق توافقی یا به تقاضای زوج باشد دادگاه گواهی عدم امکان معامله صادر می کند و اگر به تقاضای زوجه باشد حسب مورد دادگاه حکم می کند. حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط وکالت در صورت طلاق صادر خواهد کرد.

ماده 27- در کلیه موارد طلاق به استثنای طلاق توافقی دادگاه باید به منظور ایجاد صلح و سازش به داوری ارجاع دهد. در این موارد دادگاه باید طبق نظر داوران رای صادر کند و در صورت عدم پذیرش با ذکر دلیل نظریه داوران را رد کند.

ماده 28- پس از صدور قرار ارجاع پرونده به داوری، هر یک از زوجین موظف است یکی از والدین متاهل خود را که حداقل 30 سال تمام و آشنا به مسائل شرعی، خانوادگی و اجتماعی باشد به عنوان داور به دادگاه معرفی نمایند. یک هفته از تاریخ ابلاغ .

تبصره 1- زنای با محارم زوجه متوفی یا جدا شده در صورت وجود سایر شرایط مذکور در این ماده به عنوان داور پذیرفته می شود.

تبصره 2- در صورت عدم حضور والدین واجد شرایط یا عدم دسترسی به آنان یا امتناع آنان از پذیرش داوری، هر یک از زوجین می توانند داور خود را در بین سایر افراد واجد شرایط تعیین و معرفی نمایند. در صورت استنکاف زوجین از تعیین داور یا در صورت ممانعت، دادگاه خود یا به درخواست هر یک از طرفین داور تعیین می کند.

ماده 29- دادگاه در رأی خود تکلیف مهریه و جهیزیه و نفقه زوجه و اولاد و بارداری و همچنین حقوق ایده آل ایام عقد طرفین را طبق تبصره ماده (336) ق.م. قانون مدنی به موجب تبصره ماده (336) قانون مدنی. حضانت و نگهداری از کودکان و نحوه پرداخت هزینه های نگهداری و مراقبت از کودک تصمیم مناسب را اتخاذ می کند. ضمناً دادگاه باید ترتیب، زمان و مکان ملاقات طفل با والدین و سایر اعضای خانواده را با توجه به وابستگی عاطفی و علایق طفل تعیین کند. ثبت طلاق تا پرداخت حقوق مالی زوجه موکول می شود. طلاق در صورت رضایت زوجه یا تصمیم قطعی در مورد نفقه یا تقسیم زوج ثبت می شود. در هر صورت چنانچه زن بدون بهره مندی از حقوق مذکور به ثبت طلاق رضایت دهد، می تواند پس از ثبت طلاق از طریق اجرای احکام دادگاه وفق مقررات جاری، نسبت به دریافت این حقوق اقدام نماید.

ماده 30 ـ در مواردی که زوجه در دادگاه ثابت کند که به دستور شوهر یا به اذن او مالی را برای مخارج مشترک زندگی مشترک که بر عهده زوج است هزینه کرده است و شوهر نمی تواند. ثابت کند که زوجه قصد تبرع را دارد، می تواند معادل آن را از او دریافت کند.

ماده 31- ارائه گواهی پزشک ذیصلاح دال بر وجود یا عدم وجود جنین برای ثبت طلاق الزامی است مگر اینکه زوجین بر وجود جنین توافق کنند.

ماده 32 ـ در صورت صدور حکم طلاق، اجرای صیغه و ثبت آن حسب مورد منوط به انقضای مهلت تجدیدنظر یا ابلاغ رأی تجدیدنظرخواهی است.

ماده 33- اعتبار حکم طلاق از تاریخ ابلاغ رأی تجدیدنظر یا انقضای مهلت تجدیدنظر شش ماه است. در صورت تسلیم صیغه طلاق توسط زوجه به دفتر رسمی ازدواج و طلاق، چنانچه زوجین ظرف یک هفته از تاریخ ابلاغ در دفترخانه حاضر نشوند، سردفتر به زوجین اطلاع می‌دهد که برای اجرای طلاق به دفترخانه مراجعه کنند. . حکم می کند و آن را ثبت می کند. در صورت عدم حضور زوج و عدم ارائه عذر یا امتناع از انجام طلاق، طلاق جاری و ثبت و مراتب به اطلاع زوجه خواهد رسید. در صورت اعلام عذرخواهی زوجین یک بار دیگر به ترتیب ذکر شده از طرفین دعوت می شود.

تبصره – دادگاه صادرکننده حکم طلاق باید در رأی صادره وکالت سردفتر در اجرای حکم طلاق را در صورت امتناع زوج قید کند.

ماده 34- مدت اعتبار گواهی عدم امکان معامله برای تودیع به دفتر رسمی ازدواج و طلاق سه ماه از تاریخ ابلاغ رأی قطعی یا رأی قطعی است. در صورتی که گواهی مذکور در این مهلت ارائه نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق ارائه کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفترخانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه ندهد، گواهی صادر شده فاقد اعتبار است.

تبصره – هر گاه گواهی عدم امکان معامله صادره به موجب توافق زوجین به موجب قانون باطل شود، کلیه قراردادهایی که بر اساس آن گواهی مذکور صادر شده از درجه اعتبار ساقط است.

ماده 35- در صورتی که زوجین در مهلت مقرر به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه و گواهی عدم امکان سازش ارائه نمایند، در صورت عدم حضور زوجه ظرف یک هفته، سردفتر به زوجین اعلام می‌دارد که به دفترخانه مراجعه نمایند. دفتر اجرای حکم طلاق و ثبت آن. . در صورت عدم حضور زوجه زوجه، طلاق فعلی پس از ثبت به زوجه ابلاغ می شود.

تبصره – فاصله ابلاغ تا جلسه اجرای مفاد این ماده و ماده (34) این قانون نباید کمتر از یک هفته باشد. در مواردی که زوج یا زوجه مجهول الهویه باشند، دعوت از مجهول الهویه با درج آگهی در روزنامه های کثیرالانتشار یا به هزینه متقاضی از طریق اداره ثبت انجام می شود.

ماده 36- در صورتی که گواهی عدم امکان سازش به موجب توافق زوجین صادر شده باشد در صورتی که زوجه به اعلام دادگاه صادرکننده تصمیم یا به موجب سند رسمی وکیل. بدون مخالفت در اجرای حکم طلاق، غیبت زوج مانع اجرای حکم طلاق و ثبت آن نیست.

ماده 37- طلاق طبق موازین شرعی در اداره امور مدنی یا در محل دیگر و با حضور سردفتر به عمل می‌آید.

ماده 38 – در صورت وقوع طلاق رجعی صیغه طلاق طبق مقررات جاری و با مراتب صورتجلسه است ولی ثبت طلاق منوط به ارائه گواهی کتبی است. حداقل از دو شاهد که گواهی کنند زوجه مطلقه تا پایان عده در خانه مشترک زندگی می کند، مگر اینکه زوجه به ثبت نام رضایت دهد. در صورت تکمیل شکایت، صورتجلسه طلاق کنار گذاشته می شود و در صورت عدم تجدیدنظر، صورتجلسه تکمیل و طلاق ثبت می شود. گزارش تکمیل شده به امضای سردفتر، زوجین یا نمایندگان آنها و دو شاهد طلاق می رسد. به تقاضای زوجه گواهی اجرای حکم طلاق و عدم تجدیدنظرخواهی زوج به وی داده می شود. در هر صورت در صورت انقضای عده و عدم مراجعه، طلاق ثبت می شود.

ماده 39- در کلیه موارد قطعی و لازم الاجرا بودن گواهی عدم امکان معامله یا حکم طلاق باید توسط دادگاه صادرکننده اولین گواهی و در عین حال به دفتر رسمی ازدواج و طلاق تسلیم شود.

انتهای پیام

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *