سخنگوی شورای نگهبان گفت: وظیفه بعدی نظارت بر انتخابات برای حفظ آرای مردم است. این نظارت شامل نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، رئیس جمهور، مجلس شورای اسلامی و همه پرسی است. گاهاً بحث نظارت بر انتخابات شوراها توسط شورای نگهبان مطرح می شود که شورای نگهبان به دلیل اینکه جزء مفاد اصل 99 قانون اساسی نیست، مخالف است.
به گزارش ای بی اس نیوز، هادی طحان نظیف در کارگاه تخصصی جایگاه شورای نگهبان در نظام قضایی کشور که به صورت حضوری و مجازی در حوزه علمیه مروی برگزار شد، گفت: شورای نگهبان یکی از اعضای شورای نگهبان است. مهمترین نهادهای حمایت از شرع مقدس و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران. شورای نگهبان موظف است در تاییدیه ها مطابق با شرع و قانون اساسی بررسی کند.
طحان نظيف در ادامه با بيان اينكه وظيفه ديگر شوراي نگهبان تفسير قانون اساسي است، گفت: هر نهادي كه آيين نامه اي را وضع مي كند، معمول است كه تفسير رسمي داشته باشد، مثلاً الان كه مجلس قانوني وضع مي كند، اگر وجود داشته باشد. هر ابهامی اگر قوه مجریه بیاید از خود مجلس میخواهند آن را تفسیر کند یا اگر دولت آییننامه یا مصوبهای از قوه مجریه دارد که ابهام دارد از دولت میخواهند آن را تفسیر کند؛ بر اساس قانون اساسی، قوه مؤسس چپ کرد. وظیفه تفسیر به شورای نگهبان.
وی افزود: نظرات اعضای شورای نگهبان منطبق با حقوق مردم است و نظرات شورای نگهبان اعم از اینکه مصوبه ای را تایید یا رد کند، مطابق با ضمانت حقوقی است. ولی مردم به دنبال حفظ حقوق مردم هستند زیرا شرع و قانون اساسی ما به دنبال حفظ حقوق مردم است.
وی ادامه داد: یکی از شئون شرافتمندانه قانون اساسی ما این است که هر شهروندی میتواند از هر مصوبهای که خلاف شرع یا قانون بداند شکایت کند. اگر بگوید مصوبه ای خلاف قانون است دیوان عدالت اداری به شکایت رسیدگی می کند اما اگر خلاف شرع باشد دیوان عدالت اداری به وکلای شورای نگهبان رسیدگی می کند و موضوع بررسی می شود. در دستور کار فقهای شورای نگهبان. گاهی وکلای شورای نگهبان چهار یا پنج جلسه چهار ساعته برای رسیدگی به شکایت یک شهروند تشکیل می دهند. لذا تأمین قانونی بودن قوانین و مقررات بر عهده شورای نگهبان است.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: در قانون اساسی، شورای نگهبان یکی از نهادهایی است که جزئیات زیادی درباره آن وجود دارد. مثلاً اصول 91 تا 99 به طور خاص مربوط به شورای نگهبان است و در سایر اصول نیز مواردی مربوط به شورای نگهبان ذکر شده است که نشان دهنده جایگاه این نهاد در قانون اساسی است.
طحان نظیف با اشاره به ترکیب و انتخاب اعضای شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان متشکل از 6 حقوقدان منصوب رهبر معظم انقلاب و 6 وکیل به پیشنهاد رئیس قوه قضائیه و منتخب شورای نگهبان است. نمایندگان مجلس شورای اسلامی.
وی افزود: در سراسر دنیا نهادهایی مانند شورای نگهبان با عناوین مختلف مانند دادگاه قانون اساسی و شورای قانون اساسی وجود دارد که مأموریت هایی نزدیک به شورای نگهبان برای حفظ قانون اساسی دارند و در این راستا، شورای نگهبان نیز در این زمینه وجود دارد. کشورهای مختلف.” ، منجر به حروف مختلف می شود.
سخنگوی شورای نگهبان گفت: البته در سال های اخیر کارهای خوبی انجام شده است و آن این است که در پژوهشکده شورای نگهبان بانک نظرات و مصوبات اعم از طرح ها، پیش نویس ها و مذاکرات تفصیلی ایجاد شد. سیستم بازخورد.” شورای نگهبان کلیه اطلاعیه های شورای نگهبان را به صورت طبقه بندی شده منتشر می کند. به نظر من این سامانه در واقع همان سامانه شفافیت شورای نگهبان است. اخیراً بخش جدیدی به نام «نظرات استدلالی» به این سامانه اضافه شده است که در آن استدلالها به صورت شفاف دستهبندی و منتشر میشوند.
طحان نظیف افزود: کلیه نظرات شورای نگهبان با رأی اعضا خواهد بود و هر نظر باید 7 رأی برای تأیید شورای نگهبان کسب کند و برای اعلام مغایرت شرعی حداقل 4 نفر از 6 فقیه حاضر باید باشند. حضور داشته باشید.” مغایرت را کامنت کنید
وی در تشریح پیشینه تاریخی شورای نگهبان گفت: وجود نهادی حافظ شرع و قانون اساسی در قبل از انقلاب دغدغه مردم و علما بود و سابقه آن به اصل اصلاحیه قانون اساسی برمی گردد. قانون اساسی که در آن نهادی مشابه شورای نگهبان فعلی برای بررسی مصوبات مجلس در نظر گرفته شد تا مخالف شرع نباشد، اما متأسفانه به دلیل مشکلات و ابهاماتی که در این مورد وجود داشت، عملاً این موضوع مطرح نشد. در آن زمان اجرا شد، اما نگران کننده است.
وی گفت: شورای نگهبان دارای نهادهای مشورتی مانند پژوهشکده و شورای مشورتی فقهی برای انجام وظایف خود است.
سخنگوی شورای نگهبان خاطرنشان کرد: اولین وظیفه که متاسفانه کمتر برای شورای نگهبان شناخته شده است، نظارت بر قوانین و مقررات است. شوراي نگهبان موظف است بر مصوبات مجلس نظارت كند تا اين تصميم مخالف شرع و قانون اساسي نباشد. نظارت بر اساسنامه های مصوب هیات وزیران نیز از وظایف شورای نگهبان است. در جلسات کارشناسی و تخصصی بررسی مصوبات، گاهی مثلاً برای یک کلمه یا عبارت یا عبارت، اعضای شورای نگهبان ساعت ها بحث می کنند و طبیعتا فضای جلسه کاملاً تحلیلی و استدلالی است.