چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

صرفه جویی 2 میلیارد دلاری در سوخت با تکمیل خط ریلی شلمچه – بصره

ایجاد خط ریلی شلمچه – بصره 20 سال است که مطرح بوده و در این سال ها همواره شاهد فراز و نشیب بوده است، اما به دلایل زیادی از جمله حضور داعش در عراق، عدم اعتبار و عدم توافق با عراق. برای واگذاری زمین های مورد نیاز، اجرای آن هرگز به پایان نرسید.

اما در نهایت پیگیری هایی از سوی وزارت راه و شهرسازی برای راه اندازی این خط ریلی انجام شد تا با ساخت و بهره برداری از این خط ریلی امکان جابه جایی مسافران اربعین از طریق این خط ریلی فراهم شود.

بر اساس این گزارش، آغاز مطالعات نهایی و اجرای پروژه راه آهن شلمچه – بصره در سال 1400 با تصمیمات مقامات عراقی به تعویق افتاد، زیرا این جاده به دلیل جنگ ایران و عراق مین گذاری شده بود و در نتیجه، نیاز به حذف مین برای ساخت خط آهن بین دو کشور وجود داشت. خوشبختانه بر اساس توافقات صورت گرفته بین سران ایران و عراق در چند ماه گذشته گام های بزرگی در این زمینه برداشته شده است.

2 کیلومتر مین زدایی در عراق برای راه آهن شلمچه – بصره

مهرداد بذرباش وزیر راه و شهرسازی هفته گذشته در دیدار با مسئولان حمل و نقل عراق گفت: سال گذشته در این زمینه و در ایام اربعین 1402 با حضور نخست وزیر و معاون اول عراق توافق شد. رئیس جمهور کشورمان بهره برداری از خط آهن شلمچه – بصره آغاز شد.

وی افزود: در این مدت جلسات متعددی برای ارزیابی پیشرفت های صورت گرفته در این پروژه از جمله عملیات پاکسازی مین برگزار شد و تاکنون عملیات مین زدایی بیش از دو کیلومتر در عراق و یک و نیم کیلومتر در ایران پیشروی کرده است. موضوع دیگر ساخت پل در این پروژه است که توسط شرکت های ایرانی در حال اجراست.

روند تملک زمین خط ریلی شلمچه – بصره ماه آینده به پایان می رسد

وی در خصوص تملک زمین های اطراف این پروژه توضیح داد: مقرر شد طرف عراقی بخشی از زمین های این منطقه مسکونی را تملک و به ایران تحویل دهد. تملک بخشی از زمین به پایان رسیده است و تمامی زمین های مورد نیاز تا یک ماه آینده تملک و تحویل می شود.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: مناقصه ساخت 32 کیلومتر راه آهن در عراق برگزار شد و شرکت نیز انتخاب شد و البته قرار شد شرکت های ایرانی نیز در این زمینه کمک کنند. عزم دو کشور در بالاترین سطوح دولتی برای ساخت این پروژه بسیار جدی است و خط ریلی شلمچه – بصره به صورت هفتگی رصد می شود. موضوع دیگری که در این جلسه مطرح شد بحث جابجایی زائران در ایام اربعین بود که در خصوص جابه جایی زائران با تمامی وسایل حمل و نقل توافقات خوبی صورت گرفت.

شلمچه – بصره واگذاری زمین راه آهن بصره به شیما کوبه

در زیر میاد صالحی، مدیرعامل شرکت راه آهن درباره آخرین تحولات خط ریلی شلمچه – بصره می گوید: در آخرین جلسه با هیئت عراقی، احداث خط ریلی شلمچه – بصره پیگیری شد. در زمینه مین زدایی با عرض 3 کیلومتر وارد خاک عراق شدیم.

وی افزود: این منطقه پس از سه دهه جنگ دست نخورده باقی ماند اما در حال حاضر تیم علمی ایران در حال خنثی سازی این منطقه است. طراحی کامل ساخت پل بالابر نیز انجام شده است و تا چند روز آینده زمین تحویل داده می شود.

به منظور ایجاد زیرساخت های ریلی بین ایران و عراق، دو پروژه ریلی در غرب و جنوب غرب کشور شناسایی شده است. یکی از این محورها به طول 605 کیلومتر با نام پروژه راه آهن غرب کشور در حال احداث است. اما محور دیگر که در عراق قرار دارد بسیار کوتاه است و هزینه های ایجاد آن برای هر دو کشور کم است. در حال حاضر خط ریلی ایران و عراق از مرز شلمچه که سالانه حدود 40 درصد تردد (کالا و مسافر) دارد، تنها 32 کیلومتر از خط ریلی تا بصره متوقف است. بحث راه اندازی این محور ریلی از 20 سال پیش مطرح بود اما در سال های 90 و 93 موضوع دو تفاهم نامه بین ایران و عراق بود.

اگرچه 12 سال از امضای اولین تفاهم نامه دو کشور می گذرد، اما اجرای این پروژه به دلایل مختلف اقتصادی و سیاسی متوقف شده و با اعلام معاون اول رئیس جمهور در سال گذشته، اجرای 12 ساله بالاخره انتظار به پایان رسید خط آهن 17 کیلومتری خرمشهر به شلمچه در سال 90 به بهره برداری رسید و ادامه 32 کیلومتری آن تا شهر بصره در خاک عراق باقی مانده است.

در حال حاضر خط راه آهن بصره به کربلا فعال است. به این ترتیب با تکمیل خط ریلی شلمچه و بصره، ایران بدون وقفه از طریق خرمشهر به عراق و کشورهای شرق مدیترانه متصل خواهد شد و تحول بزرگی در زمینه ترانزیت و تبادل کالا رخ خواهد داد. و مسافران

کاهش 50 درصدی هزینه های حمل و نقل کالا از طریق خط ریلی شلمچه – بصره

حسین هاشمی کارشناس حمل و نقل در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران در این خصوص گفت: بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت راه و شهرسازی و شرکت راه آهن بین 27 تا 28 میلیون تن کالا جابه جا می شود. بین ایران و عراق هر ساله و البته بیشتر آنها مربوط به صادرات کالاهای ایرانی به عراق است. انتقال بخشی از جابه جایی این کالاهای صادراتی از حمل و نقل جاده ای به حمل و نقل ریلی می تواند باعث کاهش تردد در این جاده ها و کاهش هزینه های حمل و نقل شود.

الهاشمی درباره مزایای راه اندازی این خط ریلی گفت: برای حمل پنج میلیون تن کالا به عراق روزانه بیش از 600 کامیون نیاز است اما اگر این میزان کالا از طریق زمینی حمل شود، تنها به هفت دستگاه کامیون نیاز داریم. قطار در روز.» حمل و نقل ریلی نیز هزینه حمل و نقل را تا 50 درصد کاهش می دهد.

وی تصریح کرد: در صورت همکاری دو کشور در تکمیل این پروژه و زیرساخت های آن، شاهد کاهش هزینه ها و افزایش ایمنی سفر در این بخش خواهیم بود.

در مجموع آمارها حاکی از آن است که سالانه حدود 40 درصد تردد مسافر و بار بین ایران و عراق از مرز شمالچه انجام می شود. این پروژه بار ترافیکی شهرهای منتهی به مرزهای ایران و عراق را کاهش می دهد. بر اساس محاسبات مندرج در گزارش مرکز تحقیقات حمل و نقل ایران با عنوان بررسی ابعاد راهبردی، سیاسی و اقتصادی راه آهن شلمچه – بصره، با فرض اینکه 30 درصد از حجم کالا و مسافر به کشور عراق جابجا شود. راه آهن، سالانه حدود دو میلیارد دلار در مصرف سوخت صرفه جویی می کند.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *