پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

شوری: روسیه شریک ما در برابر غرب نیست

این کارشناس مسائل روسیه با بیان اینکه پس از تحولات اوکراین شاهد افزایش دو دیدگاه در رابطه با روابط ایران و روسیه هستیم، افزود: یک دیدگاه این است که باید با روسیه همکاری بیشتری داشته باشیم و فاز فعلی زمانی است که همکاری ها انجام شود. بین دو کشور می تواند موثرتر باشد. و دیدگاه دیگر این است که وضعیت کنونی خطرناک است و طرفداران این دیدگاه می گویند که اگر روابط خود را با روسیه گسترش دهیم، می توانیم جزئی از موج بازنده جنگی باشیم که روسیه در حال شکست آن است.

این استاد دانشگاه در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه موافقان گسترش روابط با روسیه در خصوص این پیشنهاد استدلال های متعددی ارائه می کنند، اظهار داشت: آنها معتقدند غرب در سال های اخیر نشان داده که غیرقابل اعتماد نیست و برجام نمونه ای از آن است. از این موضوع است و از آنجایی که غرب قابل اعتماد نیست، چاره ای جز همکاری با روسیه نداریم و چاره دیگری نداریم.

شوری در بخشی دیگر از سخنان خود با بیان اینکه امروز در پی بحران اوکراین شاهد یک جهش در روابط ایران و روسیه هستیم که این جهش دارای سه بعد است، گفت: بعد اول به همکاری های متقابل دو کشور در حوزه نظامی بعد دوم جهش روابط تجاری ایران و روسیه است و یکی از دلایل این جهش موضوع تحریم روسیه است.

این کارشناس مسائل روسیه با بیان اینکه موافقان این استدلال می گویند در شرایط کنونی می توانیم با همکاری با روسیه ضربه لازم را به غرب و ناتو وارد کنیم، گفت: آنها در واقع فکر می کنند ما باید با حمایت پنهان وارد درگیری در اوکراین شویم و نه اجازه دهید روسیه شکست بخورد و ناتو پیروز شود. زیرا شکست روسیه می تواند عواقب جدی برای ایران داشته باشد. آنها همچنین فکر می کنند که روسیه تنها مسیر رفع انسداد ایران است و مسیرهای دیگر مسدود است و ما باید با روسیه کار کنیم.

این کارشناس ارشد مسائل روسیه با بیان اینکه روابط ایران و روسیه 30 سال است که مبتنی بر همکاری بوده و دو کشور در هر شرایطی بر همکاری تکیه کرده اند، افزود: البته چالش ها و مشکلاتی در این روابط وجود داشته است. اما دو کشور سعی کرده‌اند این چالش‌ها را به موضوعی فرعی تبدیل کنند و از جمله این چالش‌ها می‌توان به موافقت روسیه با تصویب قطعنامه‌هایی علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل و یا اختلاف دیدگاه‌های دو کشور در موضوع خزر اشاره کرد. یا بحث انرژی

شوری همچنین فعال شدن کریدور شمال-جنوب را مورد تاکید قرار داد و افزود: در سال 2000 قرارداد این کریدور منعقد شد، اما در 22 سال گذشته روس ها توجه جدی به این کریدور نداشته اند، اما اکنون به دلیل تحولات جدید. می خواهند این کریدور فعال شود.

وی با بیان اینکه در مقابل نگاه ایدئولوژیک نگاه واقع بینانه وجود دارد، افزود: ما موظفیم بر اساس این نگاه مسائل را با جزئیات بیشتری رصد کنیم. مثلاً توجه کنیم که آیا نظم جهانی واقعاً در حال فروپاشی است یا خیر؟ شواهد نشان نمی دهد که نظم فعلی در حال فروپاشی است. نظم کنونی در شرایط سختی است، اما این لزوماً به معنای فروپاشی آن نیست. از سوی دیگر، اگر نظام بین‌الملل کنونی از هم بپاشد، هیچ تضمینی وجود ندارد که نظم جدید شرایط بهتری را برای ما ایجاد کند و نمی‌دانیم روسیه و چین در این نظم جدید کجا خواهند بود و آیا با ما همکاری خواهند کرد یا خیر. مثل قبل. خواهند کرد یا نه؟

وی با بیان اینکه برای قضاوت در مورد این دو دیدگاه می توان از منظر ایدئولوژیک یا واقع بینانه به این موضوعات نگاه کرد، گفت: اگر دیدگاه ایدئولوژیک انقلابی داشته باشیم، نتیجه آن مهم نیست. همکاری فعلی خواهد بود و مهم این است که ما یک سری اصول و تضادها با غرب داریم و در حال حاضر باید روسیه را همراهی کنیم. از سوی دیگر، دیدگاه ایدئولوژیک لیبرال اشاره می کند که در حال حاضر همکاری با روسیه اخلاقی نیست.

وی با بیان اینکه بر اساس این استدلال واقعیت این است که در روابط خارجی گزینه های زیادی نداریم، افزود: موافقان این استدلال می گویند نظم موجود در حال فروپاشی است و این اتفاقی که در اوکراین افتاد آخرین ضربه به کشور است. سفارش موجود با توجه به شکاف ایجاد شده در اثر جنگ در اوکراین، روابط روسیه و غرب قابل ترمیم نیست و روسیه با همکاری چین و هند می‌خواهد فضایی غیرغربی ایجاد کند و ما قدرت مانور بیشتری در خارج از کشور داریم. غربی. فضای غربی

شوری آمار و ارقام را نشان می دهد که روابط تجاری دو کشور رو به رشد بوده و شور و اشتیاق دو طرف برای گسترش این روابط وجود دارد و افزود: البته این رشد تجاری با این اشتیاق تناسبی ندارد و زیاد است. پایه ها در این راه، مشکلات پولی و بانکی و یا مشکلات حمل و نقل وجود دارد.

شوری گفت: طرفداران این نظریه نیز بحث اخلاقی را مطرح می کنند و معتقدند همکاری با روسیه به دلیل حمله به اوکراین غیراخلاقی است و بر اساس موازین و اصول بین المللی قابل قبول نیست. آنها همچنین می گویند که گسترش روابط با روسیه امکان هرگونه همکاری و توافق ایران و غرب را مسدود می کند و هر چه به سمت روسیه پیش برویم، احتمال توافق با غرب کاهش می یابد.

شوری تصریح کرد: از سوی دیگر، طرفداران این استدلال معتقدند که معلوم نیست اگر نظم موجود پس از بحران اوکراین تغییر کند، روسیه همان روابط فعلی را با ایران حفظ کند و در نظم جدید، نگاه روسیه به ایران. ممکن است تغییر کند. آنها همچنین خاطرنشان می کنند که مسکو نمی تواند به رشد و توسعه ایران کمک کند. زیرا روسیه از فناوری و سرمایه لازم در این زمینه برخوردار نیست.

وی با بیان اینکه همه این مشکلات می توانست روابط ایران و روسیه را به چالش تبدیل کند، اما هر دو کشور مزیت خود را در برجسته نکردن این مشکلات و ادامه همکاری با دید مثبت دیدند، افزود: بر اساس اعتقاد کارشناسان و تحلیلگران تاکنون نداشته ایم. روابط متقارن با روسیه در این سال ها و در واقع نیاز ما به روسیه با نیاز روسیه به ایران متفاوت بوده است. البته بعد از بحران اوکراین این رابطه متقارن شد و به نوعی نیاز روسیه به ما با نیاز ما به روسیه یکی شد و در این زمینه می توان گفت که شرایط موجود امکان تقارن بیشتری را فراهم کرده است. ارتباط.

این استاد دانشگاه همچنین افزود: طرفداران این نظریه نیز بر این باورند که روسیه بازنده بحران اوکراین است و بلوک روسیه غربی را مجبور به عقب نشینی از مواضع خود در اوکراین و مدیریت دیگری در بحران کنونی می کند و در آن زمان روسیه می توانست. سیاست خود را در تغییر پرونده ایران تغییر دهد.

وی با بیان اینکه شرایط بین المللی بر این روابط تاثیرگذار بوده است، گفت: علاوه بر این، نوع روابط غرب و روسیه و تحولات در این زمینه گاهی باعث فراز و نشیب روابط تهران و مسکو شده است.

یک کارشناس ارشد مسائل روسیه با بیان اینکه نگاه روسیه به ایران همواره نقش تعیین کننده ای داشته و طبیعی است که هر کشوری از منظر منافع ملی خود سعی در تنظیم روابط خود با سایر کشورها داشته باشد، گفت: در این روند باید توجه داشت که روسیه قرار نیست شریک ما در مبارزه با غرب باشد.

انتهای پیام

این استاد دانشگاه ادامه داد: اما مخالفان این استدلال و کسانی که می گویند نباید روابط خود را با روسیه گسترش دهیم، می گویند که باید در روابط با روسیه دقت بیشتری داشته باشیم. آنها معتقدند همانطور که غرب غیرقابل اعتماد است، روسیه نیز غیرقابل اعتماد است و روسیه در 30 سال گذشته اقداماتی را انجام داده است که به نفع ایران نیست و روس ها هر زمان که بخواهند می توانند از ایران جدا شوند. .

وی افزود: تجربه تاریخی نشان می دهد که روسیه و غرب برای همکاری و مدیریت بحران اوکراین راه حلی پیدا خواهند کرد و سوال اینجاست که اگر در این زمینه موفق شوند، چه باید بکنیم؟

شوری همچنین با بیان اینکه در رابطه با جهش روابط ایران و روسیه باید به چند نکته توجه کرد، گفت: همانطور که قبلاً گفتم این جهش محصول جنگ اوکراین است و محصول نگاه شرق دولت فعلی نیست و بدون آن در جنگ اوکراین، سیاست دولت شرقی آقای رئیسی به این جهش منجر نمی شد. امروز روسیه نیاز به این جهش دارد و باید توجه داشته باشیم که این جهش بر اساس نیازها و انتخاب های فعلی روسیه است و دائمی نیست.

شوری نگاه روسیه به ایران را در هر شرایطی کلیدی دانست و طبیعی است که هر کشوری سعی کند روابط خود را با سایر کشورها بر اساس منافع ملی خود تنظیم کند و تصریح کرد: قرار نیست روسیه شریک ما در مقابل غرب باشد. باید به این نکته توجه داشت که دیدگاه روسیه در قبال ایران همواره نقش تعیین کننده ای داشته و این کشور شریک استراتژیک ما در نظام بین المللی احتمالی بعدی نخواهد بود.

وی با بیان اینکه شواهد نیز نشان می دهد روسیه نمی تواند در جنگ اوکراین پیروز شود، افزود: از سوی دیگر باید توجه داشت که شرایط موجود می تواند چندین سال ادامه داشته باشد و باید با توجه به شرایط موجود برنامه ریزی کنیم.

شوری همچنین تاکید کرد که روابط با روسیه نباید مانع از توسعه روابطمان با سایر کشورها شود. ما باید به بحث در مورد سیاست خارجی متعادل، به ویژه در زمینه اقتصادی ادامه دهیم و روابط با روسیه را با نیازهای تجاری خود تطبیق دهیم.

به گزارش ای بی اس نیوز، محمود شوری صبح امروز در میزگرد تحلیل روابط دوجانبه، منطقه ای و بین المللی ایران و روسیه که در موسسه اطلاعات برگزار شد، اظهار کرد: روابط ایران با روسیه پس از فروپاشی شوروی و در مقاطعی فراز و نشیب های زیادی را تجربه کرد. این روابط نزدیک تر بود.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *