اخبار اقتصادی روز

سیاست پولی حلقه مفقوده مناظره های انتخاباتی نامزدها است

به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در برنامه های صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در خصوص بیان نظرات کاندیداهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که تا حد زیادی ادامه دارد، انعکاس نظرات و نقطه نظرات آنان در خصوص مهم مسائل کشور از جمله مسائل اقتصادی. در حال حاضر بزرگترین چالش رئیس جمهور منتخب آینده کشور است و آن را به منصه ظهور می رساند و در معرض قضاوت عمومی قرار می دهد.

به نظر می رسد با وجود پرسش روشن و روشن در خصوص اعلام نظر نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در رابطه با سیاست پولی و آن، یکی از مهمترین مسائل کشور، مسئله سیاست ارزی و پولی کشور است. پیشنهاد. به گفته کارشناسان مسائل اقتصادی، نامزدهای دوره چهاردهم ریاست جمهوری پاسخ روشنی به سیاست ارزی دولت خود ندادند.

در صورتی که بر اساس شواهد تاریخی و آماری، تغییرات نرخ ارز مهمترین عوامل تاثیرگذار در افزایش نرخ تورم، کاهش ارزش پول ملی، کاهش قدرت خرید جمعیت، افزایش هزینه های جاری دولت و… در نتیجه افزایش بودجه. کمبود. این تغییر در متغیرهای کلان اقتصادی ناشی از تغییرات نرخ ارز همراه با شوک های پولی و قیمتی، نرخ تورم دائمی بالای 40 درصد را در اقتصاد ایران ایجاد کرده است.

بانک مرکزی از ابتدای سال 1402 با تغییر سیاست ارزی، سیاست تثبیت پولی را در پیش گرفت و توانست از افزایش مستمر نرخ ارز جلوگیری کند. وی در ادامه سیاست تثبیت نرخ ارز اعلام کرد که در سال 1403 سیاست ثبات اقتصادی را دنبال خواهد کرد.

اجرای این سیاست ها باعث نوسانات شدید نرخ ارز در جریان رویدادها و تحولات منطقه شده است که می تواند منجر به افزایش بیشتر نرخ ارز و هرج و مرج در بازار ارز شود. با وجود تحولات ذکر شده، شاهد تغییرات پایدار نبوده ایم. پس از افزایش نرخ ارز شاهد کاهش نرخ ارز بودیم. از این رو، سیاست‌های تثبیت پولی و ثبات اقتصادی بانک مرکزی و وزارت امور اقتصادی و دارایی پس از اجرای سیاست‌های جراحی اقتصادی در ابتدای دولت سیزدهم که باعث تکانه‌های جدی نرخ ارز و قیمت‌ها در بازار شد. اقتصاد، اجرای سیاست تثبیت پولی و اقتصادی توانسته آرامش نسبی را برای اقتصاد به ارمغان بیاورد

بسیاری از متغیرهای کلان اقتصادی روند نزولی داشته اند. به ویژه توزیع محصولات الکترونیکی با توجه به اظهارات وزیر حفاظت اجتماعی که برنامه های قاطعانه رئیس جمهور شهید برای اجرای آن را برجسته می کند، توانست تا حدودی از افزایش قیمت محصولات اساسی جلوگیری کند.

حال اگر توزیع کاتالوگ الکترونیک برای همه خانوارها تضمین شود، می توان انتظار داشت که قیمت کالاهای اساسی به لطف طرح توزیع آن تثبیت شود. یعنی سیاست تثبیت تقاضا، تثبیت عرضه و تثبیت قیمت ها که یکی از ارکان سیاست ثبات اقتصادی است، محقق می شود.

بنابراین :

اولاً، کاندیداهای محترم باید از تجربیات گذشته خود درس بگیرند و از سیاست‌های سختگیرانه در مورد شوک‌های ارزی و قیمتی اجتناب کنند.

ثانیاً، سیاست جدید ارزی بانک مرکزی که بخشی از سیاست های ثبات اقتصادی است، باید به عنوان نقطه قوت سیاست های تثبیت پولی مورد توجه قرار گیرد و در صورتی که برای تخصصی شدن به موقع ارز به سمت واردات کالا حیاتی باشد. و کالاهای اساسی، مواد اولیه، کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است که فرآیند تخصیص آن باید با دقت، تحت نظارت کامل و سریع انجام شود.

ثالثاً با شفاف سازی توضیحات پولی رای دهندگان ریاست جمهوری، در واقع نیمی از سیاست های اقتصادی رئیس جمهور آینده در خصوص مواضع در موضوعات مهمی مانند کنترل تورم، کنترل نقدینگی و رشد پایه پولی و کسری بودجه مشخص می شود. . چهارم، در شرایط کنونی که اقتصاد با محدودیت‌های فراوانی مواجه است، رقابت در اقتصاد کم و تقاضا برای ارز بالاست و علیرغم اینکه حجم نقدینگی از مرز 8.000.000 میلیارد تومان گذشته است و رشد نقدینگی بیش از رشد تولید ناخالص داخلی است. ، هر لحظه ممکن است اتفاق بیفتد و به تهدیدی برای بازار ارز تبدیل شود.

با توجه به تجربیات گذشته برخی از دولت ها با اعلام تک نرخی شدن ارز، اندکی پس از تلاطم بازار ارز، دوباره به عرضه چند نرخی بازگشتند و به این ترتیب از اشتباهات مکرر تک نرخی شدن ارز جلوگیری کردند. خط مشی.

مثلاً اعلام نرخ ارز 4200 تومانی در دولت دوازدهم در واقع اعلام تک نرخی شدن ارز بر اساس مصوبه ستاد تدابیر فوریت ها، نیمه ارزی، بازاری و … بود.

مردم باید در جریان سیاست های پولی، پولی و مالی دولت در دوره چهاردهم ریاست جمهوری قرار گیرند تا با آزمون و خطا دوباره معیشت مردم را گروگان نگیرند.

در مناظره های رادیویی و تلویزیونی، مجریان و کارشناسان باید این موضع مهم در مورد سیاست های پولی و اقتصادی رئیس جمهور آینده را به طور شفاف و مشخص برای رای دهندگان تشریح کنند و نامزدهای ریاست جمهوری نیز مواضع خود را به روشنی و شفاف برای مردم بیان کنند.

امین دلیری – معاون سابق وزیر اقتصاد

absnews

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *