سفر عارف به ارمنستان; توسعه همکاری های اقتصادی همه جانبه با اوراسیا
به گزارش خبرنگار خبرگزاری ای بی اس نیوز ، محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور صبح سه شنبه 19 مهرماه برای شرکت در نشست سران کشورهای عضو به ایروان پایتخت ارمنستان رفت. کشورهای اتحادیه اقتصادی اوراسیا
وی که میهمان ویژه این نشست بود به دعوت نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان رئیس دوره ای این اتحادیه به ایروان رفت تا ضمن ایراد سخنرانی در این اجلاس با مقامات کشورهای مختلف دیدار کند.
پیش از این سفر اعلام شد که در این دیدار روند الحاق ایران به این اتحادیه اقتصادی منطقه ای شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
بر اساس این گزارش، طبق اعلام دفتر معاون اول رئیس جمهور، قرار بود این سفر یک روزه باشد، اما به نظر می رسد به دلیل لغو موقت پروازها، این سفر کمی طولانی شده است. . و با تاخیر و عصر چهارشنبه اعلام شد که آقای عارف به کشور بازگشته است.
وی پیش از این سفر در فرودگاه مهرآباد تهران، دیدارهای دوجانبه و چندجانبه با سران کشورها و محکومیت جنایات اسرائیل را از اهداف این سفر عنوان کرد. وی تاکید کرد: روند الحاق ایران به توافقنامه ها و سازمان های مهم منطقه ای و بین المللی از جمله شانگهای و بریکس به پایان رسیده است و در این سفر پیشنهاد خود را برای پیوستن به این اتحادیه که مجمع مهم و بازار بزرگی است، اعلام خواهیم کرد. در زمینه های تجاری و اقتصادی
بر اساس این گزارش، در سال های اخیر مذاکراتی بین ایران و کشورهای عضو این اتحادیه برای اتحاد ایران و این اتحادیه صورت گرفت، اما در دی ماه 1402 بود که ایران و کشورهای بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و روسیه. و ارمنستان در یک مراسم رسمی در سن پترزبورگ روسیه قرارداد تجارت آزاد را امضا کردند.
یکی از نکات این قرارداد این است که طرفین 87 درصد از کالاهایی را که معامله می کنند به طور کامل عوارض گمرکی را حذف کرده اند. این قرارداد تاثیر بسزایی در تعاملات اقتصادی ایران با این کشورها و صادرات کالاهای مختلف دارد و می تواند ما را به بازار وسیعی در منطقه متصل کند. اجرای این موافقتنامه زمینه مناسبی را برای تقویت همکاری های اقتصادی و افزایش مبادلات تجاری بین ایران و اعضای اتحادیه فراهم می کند و ایران و این کشورها ظرفیت مشترک زیادی برای گسترش همکاری ها در حوزه های تجاری، حمل و نقل و ترانزیت، گردشگری، زیرساخت و غیره .
برنامه های معاون اول رئیس جمهور در این سفر را در زیر می خوانید:
** آماده همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا هستیم
عارف صبح سه شنبه وارد ایروان شد و مورد استقبال معاون نخست وزیر ارمنستان گریگوریان قرار گرفت. معاون اول رئیس جمهور در سخنانی در اجلاس سران کشورهای عضو اتحادیه به بیان زمینه های همکاری ایران و کشورهای این اتحادیه پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران مایل به همکاری دوجانبه با کشورهای عضو است. اساس و چندجانبه با در نظر گرفتن درخواست عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا.
**جامعه بین المللی باید فورا به جنایات اسرائیل و ابراز توانمندی های مختلف ایران پایان دهد.
عارف سپس در نشست نخست وزیران اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز سخنرانی کرد. وی در ابتدای سخنان خود موضوع آزادگان امروز جهان یعنی محکومیت جنایات اسرائیل در غزه و لبنان را مطرح کرد و گفت: متأسفانه می بینیم که جامعه جهانی با ناتوانی خود در ایجاد استقرار آتش بس و جلوگیری از کشتار غزه، دامنه جنایات این رژیم را در منطقه گسترش می دهد. رژیم صهیونیستی نشان داده که به هیچ قانون و مقررات بین المللی پایبند نیست و کوچکترین تعهدی ندارد. به انسانیت و حقوق بشر این یک واکنش جدی نشان خواهد داد.
.
وی سپس به بیان ابعاد مزیت های کشورمان پرداخت و گفت: جمهوری اسلامی ایران با توجه به توانمندی های داخلی خود از جمله ظرفیت تجاری بالقوه بیش از 80 میلیارد دلاری با اعضای اتحادیه، ثروت نفت و گاز، آماده است. منابع، مزیت قابل توجهی در حمل و نقل عمومی و قابلیت های قابل توجه در مهندسی و منابع انسانی برای ایفای نقش فعالتر در این اتحادیه است.
عارف در ادامه اعلام کرد از این رو امیدواریم مقدمات الحاق ناظر جمهوری اسلامی ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا هر چه سریعتر تکمیل شود.
معاون اول رئیس جمهور همچنین در این سخنرانی گفت: اولین گام جمهوری اسلامی ایران برای تقویت همکاری با اتحادیه اقتصادی اوراسیا با انعقاد توافقنامه تجارت آزاد در سال گذشته با موفقیت برداشته شد. پیش بینی ما این است که این پرونده نقش موثری در توسعه روابط تجاری ما با اعضای اتحادیه داشته باشد. گام دوم، درخواست عضویت ناظر در این اتحادیه است که امیدواریم با نهایی کردن آن در جلسه، روابط سیاسی و اقتصادی ایران و کشورهای عضو اتحادیه را بیشتر تقویت کند.
** ارمنستان جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی ما دارد
برنامه دیگر عارف دیدار با نیکول پاشینیان نخست وزیر ارمنستان بود. وی در این دیدار سیاست خارجی دولت چهاردهم را در قبال همسایگان اعلام کرد و گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر سیاست همسایگی، احترام به تمامیت ارضی و حسن همجواری با کشورهای همسایه است.
پاشینیان همچنین گفت: تقویت روابط با جمهوری اسلامی ایران برای ارمنستان بسیار مهم است و ما مصمم به توسعه روابط خود با ایران و حفظ این روابط خوب و عمیق هستیم.
** دیدار با نخست وزیر ازبکستان
معاون اول رئیس جمهور کشورمان در ادامه برنامه های این سفر در دیدار با عبدالله نعمتوویچ آریفوف نخست وزیر ازبکستان با بیان اینکه دو کشور همکاری های زیادی در چارچوب سازمان همکاری شانگهای دارند، گفت: فعال شدن این سازمان بخش خصوصی دو کشور برای تعمیق و گسترش این روابط از اهمیت اساسی برخوردار است. در این راستا از سفر وزیر حمل و نقل ازبکستان به ایران استقبال می کنیم.
نعمتوویچ عارفوف همچنین گفت: افق 5 میلیارد دلاری برای توسعه روابط با ایران پیش بینی می کنیم و مصمم به گسترش روابط دو کشور به ویژه در زمینه حمل و نقل، تجارت، ترانزیت و انرژی هستیم.
**افزایش همکاری ایران و اتحادیه اوراسیا برای هر دو طرف مفید است
محمدرضا عارف در ادامه سفر خود به ایروان با نخست وزیر قرقیزستان و دبیرکل اتحادیه اوراسیا دیدار و گفتگو کرد.
وی در این دیدارهای جداگانه، افزایش ارتباطات متقابل جمهوری اسلامی ایران و اعضای اتحادیه اوراسیا را فرصت مناسبی برای رشد اقتصادی مبتنی بر سیاست برد-برد دانست و گفت: روابط دوجانبه و چندجانبه باید برای تحقق اهداف توسعه یابد. اهداف این اتحادیه
دبیرکل اتحادیه اقتصادی اوراسیا همچنین اعلام کرد با پیوستن ایران به این اتحادیه به عنوان عضو ناظر، ظرفیت های اقتصادی بالایی در این اتحادیه ایجاد می شود.
** گفتگو با ایرانیان مقیم ارمنستان
دیدار با ایرانیان تقریبا بخشی از برنامه های سفر مقامات ارشد کشورمان به هر کشوری است. سفر عارف به ارمنستان نیز از این قاعده مستثنی نبود و وی در مسجد آبی ایروان به دیدار ایرانیان رفت و گفت در دهه های پس از انقلاب اسلامی از توسعه و آموزش زبان فارسی در کشورهای همسایه و منطقه غافل شدیم. و با در نظر گرفتن ویژگی های مشترک فرهنگی با حوزه تمدنی منطقه به ویژه آسیای میانه که شامل زبان فارسی است اما به مرور زمان به دلیل کم کاری به فراموشی سپرده شده است، خود را مسئول توسعه و احیای آن می دانیم. زبان فارسی
وی در ادامه به اشتراکات ایران و ارمنستان اشاره کرد و گفت: همجواری فرهنگی ایران با مردم منطقه به حدی است که ارامنه داخل کشور کوچکترین تفاوتی با مسلمانان ندارند و به اندازه ای که مراسم مهم مذهبی شیعیان را ارج می نهند. مثل عاشورا
معاون اول دولت چهاردهم همچنین گفت: ارمنستان جایگاه ویژهای در روابط بینالملل جمهوری اسلامی ایران دارد و هیچگاه با همسایه شمالی خود اختلافی نداشتهایم و پروژههای مشترک باید به سرعت نهایی و اجرایی شوند. با وجود عوارض ممکن است.
به گزارش ای بی اس نیوز، تمامی دیدارهای عارف روز سه شنبه 19 مهرماه یک روز قبل از عملیات صادق 2 و حمله موشکی سپاه به اسرائیل انجام شد.
**عملیات موشکی سپاه مطالبه جدی مردم بود
عصر چهارشنبه بود که خبر بازگشت معاون اول رئیس جمهور اعلام شد؛ وی به تشریح عملیات موفقیت آمیز موشکی سپاه علیه مواضع رژیم صهیونیستی پرداخت. این عملیات پاسخی به درخواست جدی مردم کشور و انتقام خون های ریخته شده میهمان عزیزمان شهید اسماعیل هنیه و شهید سید حسن نصرالله بود. .
وی همچنین گفت: امیدواریم رژیم صهیونیستی از پاسخ جمهوری اسلامی ایران درس گرفته و جلوی بدعهدی ها را بگیرد وگرنه رزمندگان اسلام پاسخ جدی تری به آنها خواهند داد.
معاون اول رئیسجمهور با اشاره به برنامههای خود برای این سفر گفت: در ماههای اخیر در ارتباط با کشورهای حوزه تمدن ایران به این نتیجه رسیدهایم که به عضویت اتحادیه امور اقتصادی اوراسیا و در آن مشارکت داشتهایم. در جلسه به عنوان عضو دعوت شده
عارف همچنین از پیوستن ایران به عنوان ناظر به این اتحادیه خبر داد و گفت: در این نشست با الحاق ما به عنوان ناظر موافقت شد و در نشست بعدی سران که در ماه های آینده برگزار می شود این الحاق رسما اعلام خواهد شد.
absnews