سالانه حداقل 120 تن زعفران از مرزها قاچاق می شود
آمارها نشان می دهد که بیش از 90 تا 93 درصد زعفران دنیا توسط ایران تامین می شود، اما متاسفانه مشکلات مربوط به بازگرداندن ارز باعث رونق قاچاق زعفران شده است.
اگرچه قدمت تولید زعفران به بیش از 3000 سال قبل بازمیگردد، اما تشدید قاچاق به آن سوی مرز تهدیدی جدی برای بزرگترین تولیدکننده زعفران تلقی میشود، به طوری که در صورت عدم اتخاذ تدابیری برای جلوگیری از قاچاق زعفران یا پیاز به زودی موقعیت خود را در آینده از دست خواهیم داد.
بر اساس آمار اعلام شده سالانه بیش از 120 تن زعفران از مرزهای کشور قاچاق می شود، در حالی که اگر این رقم به آمار رسمی صادرات اضافه شود، بین 100 تا 150 میلیون دلار ارز وارد کشور می شود.
ناگفته نماند که بسیاری از کارشناسان اذعان دارند که بیشتر زعفران های قاچاق، زعفران تاریخ مصرف گذشته است، بنابراین قاچاق زعفران کهنه به اعتبار و برند زعفران ایران لطمه می زند.
بر اساس آمار گمرک در سال گذشته 286 تن زعفران به بازارهای هدف صادر شد و مشکلات بازگشت ارز به آن سوی مرز در سال جاری منجر به کاهش صادرات رسمی شد به طوری که از آبان 1402 هجری شمسی صادرات روند کاهش یافته است.
حسین زینلی مدیر طرح گیاهان دارویی در این خصوص گفت: بر اساس آمار سطح زیر کشت زعفران 123 هزار هکتار است و سالانه حداقل 300 تن زعفران در کشور تولید می شود که مصرف خوراکی دارد. پزشکی و صنعت.
زینلی می گوید: طبق آمار طی 10 ماه سال گذشته 177 تن زعفران به ارزش 171 میلیون دلار صادر شده است. همچنین در 12 ماه سال 1401 هجری شمسی بیش از 240 تن زعفران به ارزش 144 میلیون دلار و در سال 1400 هجری قمری 263 تن زعفران به ارزش 154 میلیون دلار صادر شده است که به این معنی است که در مورد داخلی مصرف زعفران بالاست. پیاز و زعفران از گیاهان ممنوعه صادراتی هستند، بنابراین صادرات آنها قاچاق محسوب می شود.
افزایش 40 درصدی صادرات زعفران با رفع موانع صادراتی محقق می شود
غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: تقاضای صادرکنندگان از نمایندگان مجلس را دارند تا موانع صادرات را برطرف کنند تا قاچاق صرفه اقتصادی نداشته باشد. پیش بینی می شود با رفع موانع پیش روی صادرکنندگان، صادرات بین 30 تا 40 درصد افزایش یابد.
میری با بیان اینکه ماهانه 10 تن زعفران به بازارهای هدف قاچاق می شود، افزود: بر اساس آخرین آمار مصرف جهانی زعفران 325 تن است و بر اساس آمار رسمی صادرات حداقل 120 تن زعفران در سراسر کشور قاچاق می شود. مرزی زیرا ایران بزرگترین تامین کننده زعفران در کشور است
نائب رئیس شورای ملی زعفران ادامه داد: زعفران به عنوان داروی هزاره سوم در جهان شناخته می شود و با رفع موانع پیش روی صادرکنندگان، پیش بینی می شود صادرات زعفران کمتر از 40 درصد افزایش یابد که این امر باعث افزایش قیمت زعفران می شود. با این حال ارز قابل توجهی برای کشور به ارمغان بیاورد.
جلوگیری از قاچاق پیاز زعفران نیازمند عزم جدی مسئولان مسئول است
علی الحسینی یکی از اعضای شورای ملی زعفران گفت: قاچاق پیاز و زعفران به سه یا چند دهه قبل برمی گردد و این مشکل جدیدی نیست.
وی با بیان اینکه قصد جدی برای قاچاق پیاز زعفران وجود ندارد، افزود: با توجه به قدمت تولید زعفران در کشور، قاچاق زعفران با هزینه بزرگترین تولیدکننده و کشاورز تمام می شود و با توجه به رونق کشت آن در کشورهای همسایه، کشت این محصول همیشه خطرناک است
الحسینی ادامه داد: با توجه به اینکه امکان تولید هزار تن زعفران در کشور وجود دارد، با جلوگیری از قاچاق زعفران به آن سوی مرز و امکان افزایش عملکرد در واحد سطح، ارز هنگفتی را می توان بدست آید.
عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه حفظ سهم و جایگاه در بازارهای جهانی در اولویت است، افزود: با جلوگیری از قاچاق زعفران و واقعی سازی قیمت ها می توان با افزایش عملکرد در سطح واحد و آموزش صحیح منافع کشاورزان را حفظ کرد. .
وی با تاکید بر مدیریت مازاد پیاز زعفران گفت: طی چهل سال گذشته هر ساله بخش زیادی از پیاز زعفران در خارج از مرزهای شرقی کشور و در کشورهای همسایه و سایر کشورها کشت می شود که تداوم این روند می تواند ما را به عنوان بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان در معرض خطر قرار داده است، اگرچه در سال های اخیر توانسته ایم جای اسپانیا را بگیریم.
یکی از اعضای شورای ملی زعفران گفت: با ورود دلالان به بازار، خطر قاچاق زعفران کهنه و تاریخ مصرف گذشته در انبارها افزایش می یابد.
اگرچه ایران بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان محسوب میشود، اما برخی از موانعی که صادرکنندگان در سالهای اخیر با آن مواجه بودهاند، زمینه را برای خروج چمدانها یا قاچاق زعفران به کشورهای دیگر فراهم کرده است و با ادامه این روند در کشورهای غیرقانونی در آینده ای بسیار دور، شرایط برای ما در اسپانیا تکرار خواهد شد، بنابراین از وزارتخانه های مربوطه انتظار می رود توجه بیشتری به این موارد داشته باشند تا سابقه طولانی این محصول در کشورمان از بین نرود.