دوشنبه , ۵ خرداد ۱۴۰۴

سازوکار حضور بخش خصوصی در میادین بالادستی نفت چگونه است؟

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در روزهای اخیر اظهارات غضنفری رئیس هیئت مدیره صندوق توسعه ملی سردرگمی های زیادی را به همراه داشته است. غضنفری در اولین ویدئویی که در روزهای اخیر منتشر کرد به شورای فرصت ملی که با پیشنهاد سرمایه گذاری مستقیم صندوق توسعه ملی در حوزه های نفتی مخالفت کرد، واکنش نشان داد.

وی در این زمینه اشاره کرد که دولت بیش از 100 میلیارد دلار به صندوق توسعه ملی بدهکار است. از طرفی دارای ثروت هایی به نام ذخایر نفتی است. گفتیم: میادین نفتی را در اختیار ما قرار دهید، با کمک بخش خصوصی فعال می کنیم و نفت را صادر می کنیم. سپس به برکت سهم دولت از درآمدهای نفتی، تقاضای خود را از دولت به صفر خواهیم رساند. در انجمن بررسی فرصت، این موضوع به دلایل مختلف، از جمله دلایل سیاسی آشکار، مورد مناقشه قرار گرفته است. در کنار این موضوع سوء تفاهم، نظرات قوی کمونیستی یا سوسیالیستی، حسادت و سوء تفاهم نیز وجود داشت. همه این موارد باعث شد که عمق این پیشنهاد درک نشود. در نهایت با این ادعا که شما تاجر می شوید، پیشنهاد صندوق با مخالفت هایی روبرو شد و رای کافی را به دست نیاورد.

در پاسخ به این اظهارات، مجمع تشخیص مصلحت نظام در اطلاعیه ای اظهارات غضنفری را توهین، افترا و نشر اکاذیب به اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام دانست که قابل پیگیری است و 6 دلیل برای رد پیشنهاد صندوق توسعه ملی بیان کرده است. .

امکان حمایت صندوق توسعه ملی از طرح های نفتی با پرداخت تسهیلات به بخش خصوصی

این اظهارات پس از گذشت یک سال و عدم تحقق پیشنهاد صندوق توسعه ملی مطرح شد که با مخالفت نهادهای مختلف از جمله وزارت نفت مواجه شد. اما با توجه به نیاز سرمایه گذاری در صنایع بالادستی صنعت نفت و گاز، این سوال باقی است که چگونه می توان این نیاز سرمایه گذاری را تامین کرد.

در این بین منابع صندوق توسعه ملی همچنان می تواند موثر باشد. البته با توجه به مخالفت مجمع تشخیص، لازم است پیشنهاد پیشنهادی مورد بازنگری قرار گیرد تا مورد پذیرش قرار گیرد. در واقع مسیر سرمایه گذاری مستقیم صندوق توسعه ملی از طریق بخش خصوصی بود که به دلیل امکان کارآفرینی صندوق توسعه ملی تصویب نشد.

راه دیگر حمایت از تسهیلات صندوق (تسهیلات ارزی) از بخش خصوصی برای این اقدام است. این در حالی است که قراردادها و موافقت نامه های اجرای سرمایه گذاری در میادین مشترک نفتی باید به گونه ای منعقد شود که بخشی از درخواست های صندوق توسعه ملی به دولت به این صندوق واریز شود.

در حالی که منتظر واگذاری پروژه های نفتی به بخش خصوصی واقعی هستیم

یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که در این زمینه باید از بخش خصوصی واقعی حمایت شود و این موضوع مورد تاکید رهبر معظم انقلاب قرار گرفت. وی در بهمن ماه سال گذشته در واکنش به اظهارات وزیر سابق نفت گفته بود که پروژه ها باید به بخش خصوصی واگذار شود.

جواد اوجی وزیر اسبق نفت نیز در حاشیه جلسه هیات دولت در این خصوص گفت: رهبر انقلاب نسبت به واگذاری پروژه های نفتی به بخش خصوصی هشدار دادند. «بدیهی و مطیعانه» و ما در وزارت نفت توانمندی های شرکت های خصوصی ذیصلاح را در اولویت قرار داده ایم. پس از تکمیل ظرفیت این شرکت ها، بعداً به نهادهای حاکمیتی مراجعه خواهیم کرد. قراردادهای اخیر برای توسعه میادین بالادستی، پتروشیمی ها و پالایشگاه ها عمدتاً با شرکت ها و ظرفیت های بخش خصوصی بوده است. وقتی صحبت از توسعه میادین نفت و گاز می شود، خوشبختانه در این دولت اتفاقات خوبی افتاده است. قرارداد 6 میدان نفت و گاز را آغاز کرده ایم. اجرای کلیه قراردادها به پایان رسیده است. تا پایان سال جاری قرارداد 8 میدان نفتی و گازی دیگر منعقد خواهد شد.

علیرغم این اظهارات، به نظر نمی رسد که هیچ تحول قابل توجهی در این زمینه وجود داشته باشد. دولت تغییر کرده است، اما مطالبات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اتکا به بخش خصوصی واقعی به جای نخبگان در رأس صنعت نفت همچنان پابرجاست.

با توجه به این موضوع و پیشنهاد کمک از منابع صندوق برای اعطای تسهیلات ارزی به بخش خصوصی واقعی جهت سرمایه گذاری در میادین مشترک نفتی و سایر بخش های بالادستی صنعت نفت، قابل بررسی است که آیا این موضوع مورد توجه قرار می گیرد یا خیر. حساب کاربری در دولت جدید جدی خواهد بود یا خیر؟

absnews

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

شرط اساسی حماس برای آتش بس مشخص شد

نعیم اظهار داشت که حماس آماده بررسی همه پیشنهادهاست، البته به شرط اساسی پاسخ به …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *