«فرهاد داژه» رئیس دانشگاه تربیت مدرس در گفت وگو با خبرنگار رکنا به نقل از ایلنادر، درباره برنامه های تحول این دانشگاه گفت: بخش بزرگی از تحول در حوزه آموزش و پژوهش به کاربرد آنها بستگی دارد. سالهاست که در ایران تجربیات پژوهشی و آموزشی به دست آمده است و ما قبل و بعد از انقلاب این مسیر را طی کردیم، اما امروز بیشتر روی کاربرد آموزش و پژوهش متمرکز شدهایم.
این دانشجو بیان کرد: فارغ التحصیلانی تولید می کنیم که از نظر علمی قوی هستند، اما گاهی ممکن است با کاربرد علمی که کسب کرده اند دچار مشکل شوند. این موضوع به صنعت و جامعه کاربردی مرتبط است که در حوزه های تخصصی مختلف به آن پرداخته می شود و همچنین با دانشگاه نیز مرتبط است.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس ادامه داد: ایجاد دوره های میان رشته ای می تواند در ارتقای جایگاه طلاب موثر باشد. در این حوزه ما یک دانشکده بین رشته ای در دانشگاه تربیت مدرس داریم که در این حوزه بسیار فعال بوده و هست. پارک های علم و فناوری نیز در این بخش کمک زیادی می کنند. بیش از 170 شرکت دانش بنیان در این پارک فعالیت می کنند که می تواند کاربردی بودن آموزش و پژوهش را افزایش دهد.
این دانشجو یادآور می شود: برای رسیدن یک ایده به مرحله تولید 9 مرحله وجود دارد. حدود 4 سطح از این مراحل در دانشگاه ها و کالج ها و بقیه مراحل در پارک ها انجام می شود. دانشگاه جامعی مانند دانشگاه تربیت مدرس که تمامی رشته های تخصصی دانشگاه را در اختیار دارد و دارای پارک علم و فناوری است می تواند مسیر تبدیل ایده ها به تولید سریعتر را طی کند. بنابراین بخشی از تحول از چنین دیدگاهی ناشی می شود. بخشی از این به چگونگی این تحول مربوط می شود.
وی افزود: سرعت تحول بستگی به خلاقیت و ایده، منابع مالی، نگاه مسئولان به مجموعه دانشگاه و پیشرفت علمی دارد.
این استاد دانشگاه گفت: همه دانشگاه های کشور از نظر بودجه ای وضعیت مطلوبی ندارند، اما تلاش کرده ایم و تاکنون از بسیاری از مشکلات عبور کرده ایم. دانشگاه تربیت مدرس بیش از 190 میلیارد تومان بدهی داشت و بیش از 8 ترم یعنی 4 سال بود که شهریه مردم پرداخت نشده بود و امروز خوشبختانه توانستیم این بدهی ها را پرداخت کنیم.
به گفته دانشجو؛ دانشگاه تربیت مدرس و کشور اکنون به جایگاهی رسیدهاند که میتواند به آینده نگاه کند و گذشته را پاک کردهایم و امروز در جایگاهی قرار داریم که با آینده روبرو هستیم.
این دانشجو در ادامه بیان کرد: برخی بحث ها از جمله تغذیه دانش آموزان، خرید تجهیزات و …. نیز مورد بحث قرار می گیرند. ما در دانشگاه تربیت مدرس که یک دانشگاه فوق لیسانس است، تجهیزات مدرن می خواهیم. بیش از 90 درصد تجهیزات تولید در خارج از کشور قرار دارد که دارای ارز است. اگر دلار مثلاً هزار تومان باشد، 100 هزار دلار می شود 100 میلیون، اما وقتی 50 هزار تومان شد، نیمی از بودجه دانشگاه ارزی است.
این رئیس دانشگاه گفت: دانشگاه ها ماموریت های متفاوتی دارند بنابراین نگاه متفاوت به آن ها مهم است. دانشگاهی که مجوز نداشته باشد، اگر آزمایشگاه هایش به روز نباشد، دانشجویان نمی توانند کار خاصی انجام دهند، به همین دلیل است که می گوییم باید به دانشگاه تربیت مدرس به صورت ویژه توجه شود. این دانشگاه مولود انقلاب است و هر موفقیت و پیروزی ما باعث افتخار نظام جمهوری اسلامی ایران است. نظر دولتمردان خوب است اما دولت با مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کند. ما نمی توانیم برای چیزهایی که در حیطه اختیارات مسئولین نیست خیلی مطالبه گر باشیم. اما امیدواریم اگر توانستند بودجه را افزایش دهند، در غیر این صورت حداقل اختیارات بیشتری به دانشگاه ها بدهند تا دانشگاه با مدیریت دارایی های منقول و غیرمنقول مشکلات مالی خود را حل کند.
وی در خصوص روند تولید در این دانشگاه برای رفع برخی نیازهای موجود گفت: در حال حاضر بحث ساخت ساختمان خوابگاه زوجین و اسکان اساتید و کارمندان را داریم. در مجموع بر اساس این تفاهم نامه 5000 واحد مسکونی شهری ساخته می شود. همچنین سفارش ساخت 2 مدرسه و یک بیمارستان در این شهرک واقع در دانشگاه کشاورزی تربیت مدرس را دریافت کردیم. 800 ساختمان سازمانی پس از اتمام پروژه تحویل داده می شود و پس از آن معلمان جدید دیگر مشکل مسکن نخواهند داشت. بر اساس این طرح، 511 اقامتگاه متاهل نیز ساخته خواهد شد و 2500 ساختمان نیز به اساتید و کارکنان دانشگاه واگذار خواهد شد.
این دانشجو درباره کمبود استاد و بازنشستگی افرادی که در اوایل انقلاب به این گروه پیوسته اند، بیان کرد: برخی از اساتید همان کسانی هستند که 30 سال در دانشگاه تربیت مدرس کار کردند و در آستانه بازنشستگی هستند و ما هم خواهیم بود. با موجی از بازنشستگی مواجه است. بنابراین یکی از اقدامات اساسی ما جذب اساتید بوده است که دو سال است ادامه دارد و وزارت علوم نیز برخی از مشکلات را در روند جذب برطرف کرده و این روند را تسهیل کرده است. در برخی موارد فرآیند جذب طولانی بوده و شماره شغلی صادر نمی شد و …. امیدواریم امسال بتوانیم جذب هیات علمی را بهتر ترویج کنیم.
وی یادآور شد: البته همیشه سعی می کنیم کادر علمی را با دقت و حوصله انتخاب کنیم. در این فرآیند، گروه های آموزشی باید مصاحبه های خود را برای پذیرش داوطلب ترتیب دهند. بنابراین، اگرچه تلاش میکنیم جذب افراد متقاضی عضویت در هیئت علمی را به سرعت پیش ببریم، اما روندی وجود دارد که فردی که میخواهد در دانشگاه تربیت عضو هیئت علمی شود، از جایگاه علمی بالایی برخوردار باشد.
رئیس دانشگاه تربیت مدرس درباره نوع قرارداد اساتید به ویژه حق الزحمه تدریس و ایجاد امنیت شغلی برای افراد گفت: برای دانشگاه های آموزش عالی مانند تربیت مدرس تمایل زیادی برای جذب معلم با حق التدریس وجود ندارد و ما دوست داریم با آنها همکاری کنیم. افراد به صورت قراردادی بررسی شده و سپس به صورت رسمی تست شده و به طور رسمی نهایی می شوند.
رئیس دانشگاه آموزش و پرورش مدرس گفت: ما روی معلمان خودمان سرمایه گذاری می کنیم. بنابراین، کسانی که به صورت تدریس با ما همکاری می کنند، اساتید سایر دانشگاه های مهم کشور هستند و برای تدریس در یک دوره خاص دعوت می شوند. اگر اعضای هیات علمی دانشگاه ها یا دانشگاه های دیگر نباشند، ما شرایط سختی را برای آنها وضع می کنیم. بنابراین 90 درصد اساتیدی که به تربیت مدرس می آیند مشکلی برای ماندن ندارند، در واقع تقاضای ماندن ندارند، مثلاً اساتید دانشگاه تهران برای تدریس به تربیت مدرس می آیند یا ما به دانشگاه تهران می رویم. و هیچ مشکلی وجود ندارد.
این دانشجو خاطرنشان کرد: در واقع بحث حق تدریس اساتید در دانشگاه های معتبر کشور با سایر دانشگاه ها متفاوت است و فردی که به عنوان حق تدریس در یکی از این دانشگاه ها تدریس می کند یکی از اعضای هیئت علمی دانشگاه است. دانشگاه دیگری و در واقع جایگاه ویژه خود را دارد. .