چهارشنبه , ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

زنجیره تامین و توزیع سوخت کشور کاملا الکترونیکی شده است

وی خاطرنشان کرد: در حوزه کشاورزی با شناسایی مصرف کنندگان، اکثر کشاورزان سوخت خود را به صورت الکترونیکی دریافت می کنند و سهمیه آنها به کارت بانکی آنها واریز می شود و به راحتی می توانند با مراجعه به سامانه صدف و هنگام دریافت سهمیه، درخواست خود را ثبت کنند. نزدیکترین ارائه دهنده و با توجه به زیرساخت های بانکی سهمیه خود را دریافت کنید. ما می خواهیم با نظارت دقیق بر عملکرد بخش های خدماتی، سوخت لازم را بین مردم توزیع کنیم.

به گزارش شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، در پاسخ به این سوال که آیا سایر قسمت های عملیات توزیع سوخت مکانیزه بوده است؟ وی گفت: بله، در بحث انبارهای نفت و سامانه فروش فرآورده‌های نفتی به مصرف‌کنندگان بزرگ نیز همین کار را انجام داده‌ایم و امروز اکثر فعالیت‌های ما در انبارهای نفت بر اساس زیرساخت‌های بانکی و کلیه تخفیف‌های نفتی صادر شده در کشورمان است. سیستم فروش مبتنی است. بر اساس زیرساخت های بانکی بوده و از محل خرید تا محل توزیع کاملا مکانیزه است و مشتری نیازی به این کار ندارد. یکی دیگر از اقدامات موثر، بهبود فرآیندهای عملیاتی در سیستم تقاضای فرآورده های نفتی، انبارهای نفت، فروش برون مرزی و ارزیابی عملکرد منطقه ای است که از حوزه های اصلی کار و اقداماتی است که در سال جاری توانسته ایم به آن دست یابیم.

وی ادامه داد: بنابراین مشتریانی که از ما سوخت دریافت می کنند باید دارای مجوز کامل و شناسایی توسط سایر ارگان ها (ثبت نام، پست، شبکه مستور، شرکت گاز و برق) و سازمان های مسئول مصرف کننده باشند. در طول یک سال گذشته از بهمن ماه 1395 تا بهمن 1393 سعی بر این بوده است تا فعالیت های توزیع را بر اساس فرآیندهای سیستمی و زیرساخت نرم افزاری طراحی کنیم تا دسترسی مردم به فرآورده های نفتی را تسهیل کرده و در اخذ آمار شفافیت بیشتری داشته باشیم. با سیستم‌سازی زیرساخت‌ها و همچنین ارائه خدمات با کاهش مداخلات انسانی، تخلفات احتمالی به حداقل رسیده و ضمن تسریع در فرآیند سوخت‌گیری با کنترل عملیات، از عرضه خارج از شبکه و قاچاق سوخت جلوگیری می‌شود.

به گفته مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران، به عنوان مثال کمیته ای از شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی بر عملکرد نمایندگی های توزیع سوخت نظارت می کند و اینکه آیا قرارداد بین آنها نقض شده یا خدمات به درستی ارائه نشده است. به عنوان مثال گرانی آیا توزیع کمی و کیفی مناسب انجام شده است یا خیر) در کمیته های رسیدگی به تخلفات بررسی می شود که البته از خدمات مثبت این عزیزان در زمینه توزیع سوخت نیز تشکر و قدردانی می کنم. .

عباسی گفت: پس از حمله سایبری تلاش ارزنده ای در بین همکاران ما انجام شد و خوشبختانه با اقدام به موقع، انعطاف در فرآیندهای توزیع سوخت، دشمن سرنگون شد و خوشبختانه بدون کمترین وقفه و در کوتاه ترین زمان ممکن موفق شدیم. از سرگیری خدمات خود در عرضه فرآورده‌های نفتی به جایگاه‌ها، زیرا توانستیم به سرعت از سیستم توزیع مکانیزه به سیستم غیرمکانیزه و دستی سوئیچ کنیم و فرآیند سوخت‌گیری را طبق روش‌ها و دستورالعمل‌هایی که انجام دادیم، انجام دهیم. برای مواقع بحرانی برنامه ریزی کرده بود بازگشت به شرایط عادی در جایگاه ها تا کوچکترین آسیبی به مشتریان و متقاضیان سوخت در بخش حمل و نقل وارد نشود.

وی افزود: به گونه ای که مصرف کننده در زمانی که به تازگی کپسول گاز مایع را دریافت کرده است، سهمیه بارگذاری شده بر روی کارت را با قیمت مصوب دریافت می کند که البته در حوزه نفت سفید و گازوئیل این سهمیه نیز وجود دارد و فروشنده نمی تواند از آن بیشتر شود. قیمت.” این یک محصول واقعی است، دارای دستور العمل است و با توجه به چالش های موجود در زمینه توزیع گاز طبیعی مایع، یکی از مهمترین اقدامات ما در زمینه عملیات پخش فرآورده ملی شرکت نفت بوده است. لازم به ذکر است تمامی محصولات مذکور از طریق کارت بانکی در اختیار فرد قرار می گیرد.

مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران ادامه داد: در بخش‌های صنعتی، مصرف‌کننده نیازی به گرفتن درخواست از سازمان متولی و تحویل آن به مناطق و عودت با انتقال آن ندارد و همه مصرف‌کنندگان می‌توانند در هر نقطه از کشور.” با مراجعه به سامانه تجارت آسان (SDF) نیازهای خود را ثبت کرده و فرآورده نفتی مورد نیاز آنها با توجه به بازده و سهمیه تخمینی تخصیص داده می شود، بنابراین امروزه می توانیم از این سامانه برای نظارت بر میزان سوخت مصرفی مشتریان استفاده کنیم. و خود مصرف کنندگان نیز می توانند با مراجعه به حساب کاربری خود بر روند دریافت سوخت خود نظارت داشته باشند و این یکی از اقدامات موثر انجام شده است.

مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران گفت: امروز سامانه درخواست فرآورده های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران حدود 40 خدمت با بیش از 28 سازمان دیگر مرتبط با تبادل اطلاعات انجام می دهد. شناسایی مصرف کنندگان بزرگسال و خردسال بر اساس زیرساخت های آماری سازمان های مرتبط با این حوزه است. به عنوان مثال زمانی که مصرف کننده برای ثبت نام مراجعه می کند با ورود به سامانه سایر سازمان ها تمامی اطلاعات وی اعم از اطلاعات هویتی، اطلاعات بانکی و … تایید شده و اصالت آن ها تایید می شود.

absnews

به گزارش ای بی اس نیوز، علی اصغر عباسی گفت: شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در چرخه تامین، نگهداری و توزیع فرآورده‌های نفتی فعالیت می‌کند و سوخت بخش‌های مختلف مصرف‌کننده اعم از واحدها، کشاورزی، خانوارها و هر جا که نیاز به فرآورده‌های نفتی تصفیه شده باشد، تامین می‌کند. ، پالایشگاه است، می فرستد. این شرکت روزانه بیش از 220 میلیون لیتر محصول توزیع می کند که برای تامین این حجم محصول در مدیریت عملیات مدیریت و برنامه ریزی شده است. ما اکنون بیش از 2.4 میلیون مصرف کننده در بخش داخلی داریم.

عباسی طرح توزیع الکترونیکی گاز مایع را گام مثبت دیگری دانست که از سال 1377 آغاز و در خرداد 1400 به پایان رسید و در گذشته شرکت های توزیع گاز مایع را از محل عرضه دریافت می کردند و به صورت متمرکز خرید و سپس توزیع می کردند. بیش از همه، توزیع آن بر اساس کارت های بانکی و زیرساخت های بانکی است.

وی افزود: مدیریت عملیات طی یک سال گذشته برای بهبود فرآیندهای اجرای سیاست‌های دولت الکترونیک، در تمامی حوزه‌هایی که به مردم خدمت رسانی می‌کنیم، شرایط دسترسی به مصرف‌کنندگان سوخت تسهیل شده است و امروز می‌توان گفت که کل زنجیره سوخت از نقطه تقاضا.” تا زمانی که به دست مصرف کننده اصلی برسد این کار به صورت کاملا مکانیزه انجام می شود و آخرین حلقه مفقوده این فرآیند توزیع الکترونیکی گاز مایع بود که سال گذشته به خوبی انجام شد و امروز کل فرآیند عرضه محصول در کشور به صورت مکانیزه انجام می شود و به جرأت می توان گفت که شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی از تعهدات خود فراتر رفته است.

عباسی در پاسخ به این سوال که فرآیند نظام‌سازی در چه حوزه‌های دیگری انجام شده است؟ وی گفت: استفاده از سیستم‌های نرم‌افزاری را یکی از اولویت‌های کاری خود در بخش‌های مختلف مصرف‌کننده قرار داده‌ایم و به همین منظور موضوع شناسایی مصرف‌کننده در بخش‌های مختلف اعم از کشاورزی، صنعت، حمل‌ونقل و بخش داخلی را مطرح کرده‌ایم. در دستور کار قرار گیرد تا مصرف کننده ای که در دورترین نقطه کشور زندگی می کند لازم نباشد مانند گذشته شخصاً به دفاتر شرکت ملی صدا و سیما مراجعه و حواله را به صورت فیزیکی دریافت کند.

مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران از زنجیره کامل تامین و توزیع الکترونیکی سوخت کشور و عرضه الکترونیکی انواع فرآورده های نفتی در کشور خبر داد.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *