و البته مازیار هوشمند، رئیس خانه مطبوعات نیز در توئیتی از انصراف وزارت نفت از شکایت خبرنگار خوزستانی و سایر شکایات رسانهها خبر داد.
مسعودی با اشاره به افشاگری خبرنگار خوزستانی و اینکه تا چه حد خبرنگاران مجاز به انجام چنین افشاگری هستند، تصریح کرد: گاهی یک مسئول اشتباه می کند و این اشتباه یک اشتباه راهبردی و مغایر با فرهنگ اسلامی و عرف جاری است. با توجه به افشاگری خبرنگار خوزستانی، در شرایطی که مردم در شرایط سختی به سر می برند و بسیاری از جوانان ما داوطلبانه برای یافتن شغل داوطلب می شوند، می بینیم که افراد به راحتی و بدون رعایت ضوابط و استانداردها استخدام می شوند. حقوق مردم اینجا ضایع شده است. البته داده های جدید توسط خبرنگار باید مستند باشد و خود درج اخبار جعلی خلاف قانون است. روزنامه نگار هر جا مطالبی از تخلف می بیند، مجاز به افشای آن است، اما محدودیت دیگری وجود دارد و آن محدودیت اخلاقی و محدودیت امنیتی است. گاهی تخلفی صورت می گیرد، اما خبرنگار قبل از مراجعه به دادگاه نباید آبروی فرد را بی اعتبار کند و از طریق عدالت اقدام کند.
مسعودی در جمع خبرنگاران درباره حفظ حریم خصوصی و لزوم حفظ محرمانه گفت: ما حق ورود به حریم خصوصی افراد را نداریم. اما وقتی شخصی به حریم شخصی دیگری نفوذ می کند، بحث فرق می کند. مثلاً در یک اداره، درست است که رئیس هست، امنیت هم هست، اما میز کارمند و کشو حریم آنهاست و هیچکس حق ندارد آنجا بماند. عکس های خصوصی که مردم پست نکرده اند یا به صورت خصوصی پست نکرده اند، همه مربوط به حریم خصوصی و ازدواج است. اما اگر فرزندان فردی در سطح جامعه کاری غیرقانونی انجام دهند، دیگر حریم خصوصی نیست.
برای بررسی ابعاد این موضوع از منشور روزنامه نگاری که سال هاست در مراکز علمی و آموزشی دنیا تدریس می شود و موضوع کتاب ها و مقالات متعددی بوده است، با یکی از اساتید حوزه ارتباطات گفت و گو کردیم و از او خواستیم که چارچوب حرفه ای روزنامه نگار را تعریف کنید حقایق و تخلفاتی که در یک سازمان یا نهاد صورت می گیرد یا تخلفات فردی مسئولان و مدیران سازمان های مختلف در کشور را برای ما توضیح دهید.
انتهای پیام/
این استاد دانشگاه با طرح این سوال که حالا اگر عملکرد مسئولان ما بد باشد، آیا رکن چهارم می تواند این مسائل را مطرح کند؟ وی ادامه داد: قانون اساسی کشورمان گفته است که مطبوعات در بیان مطالب آزادند مگر اینکه خلاف شرع و قانون باشد. وقتی مشکلی در جامعه پیش می آید و دوباره تکرار می شود، طبیعتاً خبرنگار حق دارد از تکرار آن جلوگیری کند. البته برای اینکه اسنادش قوی و قابل استناد باشد.
وی در پایان گفت: روزنامه نگاران مانند پزشکان، معلمان و وکلا کار فکری انجام می دهند. وظیفه آنها اطلاع رسانی است. ما باید حرمت خبرنگار را حفظ کنیم بسیاری از خبرنگاران ما در جبهه های مقدس دفاع یا در خدمت به شهادت رسیده اند. بنابراین در جامعه ما جایگاه بالایی دارند و نویسنده هستند. امیدوارم پیوند رسانه ها و متولیان نظام آنقدر قوی باشد که بتوانیم به یکدیگر کمک کنیم. مطبوعات هم مشکلات خاص خود را دارند و انشاالله با هم مشکلات را حل خواهند کرد.

امید علی مسعودی – استاد ارتباطات
وی علت این اتفاقات را روابط عمومی ضعیف با خبرنگاران دانست و تصریح کرد: خبرنگاران به مردم اطلاع رسانی می کنند. ما نباید شأن خبرنگار را خدشه دار کنیم. این سوالات باید بین روابط عمومی و رسانه ها حل شود. متاسفانه روابط عمومی با خبرنگاران ضعیف است و دو طرف به یکدیگر اعتماد ندارند. اگر این فضا را ایجاد کنیم که روابط عمومی خبرنگاران را متعلق به خود بدانند و روزنامه نگاران به روابط عمومی به عنوان یک منبع قابل اعتماد اعتماد کنند، این مشکلات را نخواهیم داشت. مثلاً یک خبرنگار خوزستانی می توانست خود وزیر را در جریان بگذارد تا بلافاصله موضوع را اصلاح کند. البته الان نمی دانیم که در این مورد خاص این مسیر طی شده است یا خیر. اما معمولاً روزنامه نگار به عنوان یک شهروند مشکل را به سازمان یا نهاد اطلاع می دهد و سپس به عنوان خبرنگار پیگیری می کند. گزارش های پیگیری هم داریم. خورستانی در صورت عدم پاسخگویی می توانست به روابط عمومی وزارت نفت مراجعه کند.
امید علی مسعودی – استاد ارتباطات – وی در ابتدا درباره حرفه خبرنگاری و مسئولیت این قشر از جامعه با ای بی اس نیوز گفت: در دنیای امروز و مدت ها قبل از انقلاب های آزادی خواهانه در اروپا به ویژه انقلاب مشروطه، بریتانیا و سپس انقلاب فرانسه از خواسته های این قشر بود. مردم. برای آزادی ها. “در سطح جامعه ایجاد شده است. رسانه ها رکن چهارم آزادی هستند. ما قوه قضائیه، مقننه و مجریه را داریم. مطبوعات و خبرنگاران همیشه پل ارتباطی بین مردم و مقامات هستند؛ از یک سو، آنها نقطه نظرات مردم را به گوش مسئولین می رسانند و از طرفی اقداماتی را که مسئولین می خواهند انجام دهند به مردم می رسانند.
به گزارش ای بی اس نیوز، چندی پیش یکی از خبرنگاران در صفحه توئیتر خود اعلام کرد که این وزارتخانه به دلیل افشاگری هایش درباره استخدام غیرقانونی از وی شکایت کرده است. این سوال با حمایت کتبی و شفاهی چند تن از نمایندگان مجلس به سرعت در رسانه ها منعکس شد. نماینده مردم اهواز در مجلس در همین رابطه در توئیتر خود نوشت: «خود شکایت از خبرنگارانی که پیگیر مطالبات حقوق مردم و امر معروف هستند، ناپسند است. روزنامه نگاران چشم مردم و مسئولان هستند و ما از نزدیکان آنها حمایت می کنیم. “
طی روزهای اخیر، افشاگری های یک روزنامه نگار از استخدام غیرقانونی در وزارت نفت بار دیگر این سوال را مطرح کرد که آیا این گونه افشاگری ها ذاتاً وظیفه ذاتی روزنامه نگاری است و فراتر از مرز، بین پیگیری و طرح مطالبات مردمی و ورود؟
استاد ارتباطات درباره شکایت احتمالی سازمان ها از این افشاگر گفت: اشکالی ندارد، می توانند شکایت کنند. وقتی دادگاه تشکیل می شود، دیوان دارای هیئت منصفه است و مانند دادگاه های عادی نیست. هیئت منصفه اسناد روزنامه نگار را می بیند. آنها باید به دو سوال پاسخ دهند، یکی اینکه آیا خبرنگار مقصر است؟ اگر مدارک کامل باشد چه کسی مقصر نیست. ثانیاً اگر مقصر باشد مستحق بخشش است؟ اگر ببینند بار اول است و اوراقش کافی نیست مستحق تخفیف جرم می شود و در نهایت برایش تخلف جزئی در نظر گرفته می شود.
وی نکته دیگری را به خبرنگاران یادآور شد و افزود: موضوع دیگری که بسیار حائز اهمیت است این است که باید تفاوت متهم و مجرم را بدانیم. متأسفانه برخی رسانه ها این فاصله را کم کرده اند. متهم پرونده ای که هنوز رسیدگی نشده است را نمی توان مجرم شناخت.
مسعودی پس گرفتن شکایت این روزنامه نگار از وزارت نفت را عاقلانه خواند و افزود: برای پس گرفتن شکایت دو راه وجود دارد. یا به شأن رسانه احترام گذاشتند یا فکر می کردند ممکن است محکوم شوند و روزنامه نگار تبرئه شود. در هر صورت به محض پس گرفتن شکایت، فکر می کنم می توانند اعتمادی را که از دست داده اند، دوباره به دست آورند.
وی امنیت کشوری و لشکری را یکی از محدودیت های خبرنگاران در افشای اخبار و اطلاعات عنوان کرد و گفت: گاهی برخی اطلاعات و اخبار مربوط به امنیت جامعه است. هم امنیت فکری و هم امنیت نظامی. غیر از این ما هیچ مانع دیگری نداریم و اگر در جایی متوجه شدیم که شخصی تخلف کرده و این تخلف ادامه دارد و باعث آسیب به جامعه می شود، دیگر وظیفه خبرنگار نیست که از آسیب به جامعه جلوگیری کند. از طرفی باید مطمئن باشد که هیچ خبری نیست که اگر منتشر شود خطری برای امنیت و اخلاق نیست. بنابراین هیچ اشکالی ندارد که ثبت نام کننده محدودیت های قانونی را حفظ کند، مسائل را در سه شعبه دیگر بررسی یا گزارش دهد. امام خمینی (ره) هم فرمودند اگر مشکلی هست به من بگویید; مقام معظم رهبری همواره از نقد سازنده دفاع کرده اند. من فکر می کنم هر چیزی که به افزایش آگاهی و اصلاح امور کمک می کند منطقی است منتشر شود تا فرد خاطی خودش را اصلاح کند و اگر مستحق مجازات است مجازات شود. اما در بحث سیاسی و نظامی باید حدود امنیت ملی را در نظر بگیریم.