یکی از اعضای شورای ملی زعفران گفت: با توجه به مشکلات فراوان صادراتی ناشی از بازگشت ارز به سامانه نیما، میزان صادرات در رابطه با قاچاق کاهش و افزایش یافت، در حالی که با حذف مشکلات برگشتی وجود داشت. ارز، قاچاق زعفران دیگر صرفه اقتصادی ندارد.
علی حسینی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به تاثیر تنش سرما و گرما بر تولید زعفران اظهار کرد: با توجه به تنش های سرمایی و گرمایی، تولید زعفران امسال در سه استان اصلی تولید کننده این محصول یعنی خراسان شمالی، خراسان انجام شد. خراسان رضوی و جنوبی، 40 درصد است. 60 درصد کاهش داشته است.
وی افزود: بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در سه استان مذکور 123 هزار هکتار زیر کشت زعفران در کشور وجود دارد که پیش بینی می شود حداقل 500 تا 600 تن آن تولید شود و در بهترین شرایط. 800 تا 1000 تن زعفران اما آمار کمتر از این مقدار است.
عضو شورای ملی زعفران گفت: به عنوان یک فعال در این بخش معتقدم در حوزه زعفران باید آموزش های لازم برای کاشت، برداشت و برداشت داده شود. اینکه هنوز نمی دانیم چند عدد، در چه زمانی، با کدام پیاز، در چه عمقی و چه زمانی آبیاری کنیم باعث نوسان تولید شده و حتی کوچکترین استرسی می تواند روی آن تاثیر بگذارد.
وی تصریح کرد: رسالت وزارت جهاد کشاورزی آموزش و پرورش است که متاسفانه همچنان مغفول مانده است.
حسینی با بیان اینکه زعفران ایران 80 تا 90 درصد نیاز بازارهای خارجی را تامین می کند، گفت: برای صادرات الزامات سختی وجود دارد و گفته می شود صادرکنندگان باید نیمی از ارزهای حاصل از صادرات را برگردانند و متعهد به بازگرداندن پول خرد شوند. جعبه، کیسه، زعفران، جعبه بسته بندی و … می خرند. با ارز آزاد از طرفی قاچاقچیان مشکل و مانعی ندارند. به عبارت دیگر، با توجه به مشکلات فراوان صادراتی ناشی از بازگشت ارز به سامانه نیما، میزان صادرات در رابطه با قاچاق کاهش و افزایش یافت، در حالی که با رفع مشکلات بازگشت ارز، امکان قاچاق زعفران وجود ندارد. از نظر اقتصادی سود بیشتری دارد.
وی در نهایت گفت: تولید ما در مشکل است. وقتی مشکل تولید وجود دارد نمی توانیم به صادرات فکر کنیم. اولاً باید به تولید بپردازیم، زیرا تا زمانی که تولید نباشد، صادرات معنا ندارد و با آموزش و برنامه ریزی این مشکل برطرف می شود.
انتهای پیام