پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

دیوان محاسبات: صنایع آب بیشترین مصرف آب را دارند

– سرانه تولید زباله شهری و روستایی به ازای هر نفر 0.8 کیلوگرم در روز است و اگرچه سرانه تولید زباله در ایران از اکثر کشورهای منطقه کمتر است، اما از نظر پسماند مدیریت پسماند در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. در کشور 72 درصد زباله های تولید شده بدون تصفیه یا دفن زباله غیربهداشتی می شوند و تقریباً هیچ توجهی به زباله های الکترونیکی نشده است. بنابراین، بر اساس آخرین گزارش عملکرد زیست‌محیطی (EPI)، این کشور در زمینه مدیریت پسماند وضعیت خوبی ندارد، زیرا رتبه 97 (از 180 کشور جهان) و حتی پایین‌تر از کشورهای جهان را به خود اختصاص داده است. خاورمیانه در این زمینه. .

دیوان محاسبات در مورد چالش آب هشدار داد:

در این نشست شاخص های زیست محیطی در زمینه هوا، آب، خاک، فرونشست، پسماند، تنوع زیستی، ارزیابی زیست محیطی در اجرای طرح ها و پروژه های عمرانی، ارزش گذاری منابع طبیعی و زیست محیطی، چالش ها و انحرافات و همچنین مهم ترین گزارش های تهیه شده در زمینه حسابرسی زیست محیطی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

در نهایت، سایر مقررات قانونی نادیده گرفته شده و اقدامات اولویت دار سازمان حفاظت محیط زیست در موضوعات مختلف و چالش های زیست محیطی توسط دیوان محاسبات مورد تاکید قرار گرفته و سایر نهادهای نظارتی نکات مهمی را در خصوص مسائل زیست محیطی مطرح کرده اند.



این را برای صفحه اصلی پیشنهاد دهید

در پایان علی سلاجقه معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست نیز از توجه ویژه دیوان محاسبات کشور به این حوزه و ارائه راهکارهای عملی برای رفع مشکلات زیست محیطی تشکر کرد.

در نتیجه این جلسه تاخیر و عدم انجام کامل برخی وظایف سازمان حفاظت محیط زیست در موضوع ارزیابی منابع طبیعی و زیست محیطی، ارزیابی اثرات زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفته است. می توان گفت در پایان سال 1399، 154 پروژه که پیشرفت فیزیکی قابل توجهی داشته اند برای ارزیابی اثرات زیست محیطی مورد تایید قرار نگرفته اند که از این تعداد 43 پروژه بزرگ دولتی بدون محاسبه پیامدها و آسیب های زیست محیطی خود دارای مجوز زیست محیطی هستند. توسط هیئت مدیره صادر شد. از دیگر موانع و مشکلات این فرآیند عدم وجود قانون مستقل و دائمی از یک سو و نبود بانک اطلاعاتی و سیستم کامل در فرآیند ارزیابی اثرات است.محیط طرح ها و پروژه های کشور که منجر به تاخیر در پاسخگویی می شود شفافیت و عدم دسترسی به موقع به اطلاعات لازم برای برنامه ریزی، تصمیم گیری و نظارت.
گزارش دیوان محاسبات از وضعیت دستگاه‌های اجرایی سازمان حفاظت محیط‌زیست حاکی از عملکرد ضعیف، ترک اقدامات و تخلفات صندوق ملی محیط‌زیست در خصوص کمک‌ها به کاهش آلاینده‌های زیست‌محیطی و پیشگیری از محیط‌زیست است. تخریب و حفاظت و حفاظت از محیط زیست. بدین ترتیب در اجرای بند (ن) تبصره (6) قانون بودجه سال 1399، مبلغ 9067 میلیارد ریال از محل منابع موضوع این بند برای اعطای تسهیلات مالی به منظور کاهش آلودگی محیط زیست و کاهش آلودگی محیط زیست در اختیار صندوق مذکور قرار گرفته است. این در حالی است که علیرغم پیگیری های مکرر دیوان محاسبات، در پایان سال 1399 تنها 5 طرح به ارزش 31 میلیارد ریال و در مجموع تا آبان ماه سال جاری تنها 10 طرح به ارزش 243 میلیارد ریال موفق به اخذ تسهیلات شده اند. هزینه نکردن بیش از 90 درصد از اعتبارات موجود در صندوق تا پایان آذرماه امسال منجر به عدم تحقق اهداف قانونی شد.

مواردی مانند جایگاه ایران در رتبه بندی شاخص عملکرد زیست محیطی، مصرف سرانه انرژی و مقایسه آن با سایر کشورها، عدم رعایت مفاد قانون کیفیت هوا مانند عدم تدوین و تصویب استاندارد ملی سوخت. عدم نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی توسط وزارت کشور، عدم اجرای طرح کهاب در پمپ بنزین ها، خدماتی و انبارها، عدم توزیع سوخت استاندارد، عدم ارائه حداقل 30 درصد افزایش سالانه ظرفیت مورد نیاز دستگاه پاک. برق کشور انرژی و غیره از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه بود.

– در راستای احیای تالاب های در معرض تهدید کشور اقداماتی برای احیای آنها انجام شده اما بند (ب) ماده (38) قانون ششم برنامه توسعه تالاب ها به طور کامل اجرا نشده است. علت شکست کامل این بخش، عدم تامین آب سایر دستگاه های اجرایی از جمله وزارت نیرو و وزارت جهاد کشاورزی، برداشت غیرمجاز، اصلاح الگوی کشت غیرمجاز و مسدود شدن چاه های اطراف تالاب ها و عدم تامین آب است. تخصیص کامل از وجوه مورد نیاز ذکر شده

absnews


همچنین چالش کمبود شدید آب، مدیریت ضعیف منابع و مصرف آب در کشور، تنش آبی، وضعیت نامطلوب استقرار صنایع آبی در مناطق خشک و بیابانی کشور و فرونشست زمین در این مقوله تحت تهدید قرار گرفت. .

– طبق آمار سازمان زمین شناسی سالانه 17 تا 25 سانتی متر فرونشست در کشور رخ می دهد که 6 برابر میانگین جهانی است.

ایجاد صنایع مبتنی بر آب که اغلب در زمینه فلزات و معادن است، بیشترین مصرف آب را به همراه دارد که گاهاً اقلیم و جغرافیای بومی منطقه را نیز در نظر می گیرد و می تواند باعث از بین رفتن منابع آب و تسریع شود. خشکسالی. این مشکل در استان های دارای اقلیم نیمه بیابانی، بیابانی و بیابانی مانند اصفهان، کرمان، یزد، خراسان جنوبی، خراسان رضوی و غیره بیشتر مشهود است.

– آلودگی خاک، قاچاق زمین های کشاورزی، عدم نظارت همه جانبه بر فعالیت های معدنی در خلأ قوانین و مقررات مربوطه یکی از چالش های مهم در حوزه خاک به عنوان رگ حیاتی محیط زیست و تبیین علل اصلی خاک است. آلودگی را می توان دفن کرد دفع نامناسب زباله، دفع نامناسب زباله های پزشکی، سوزاندن زباله در حاشیه شهرها، وجود فیلترهای نامناسب در خروجی صنایعی مانند ریخته گری، صنایع شیمیایی، ریختن نخاله های ساختمانی در حاشیه شهرها، و نشت نفت و مواد شیمیایی. رفع موانع اداری مستلزم نظارت بی وقفه و مستمر در این حوزه است.

– عدم نظارت و مدیریت صحیح در خصوص حفر چاه های آب (با وجود تعداد زیاد چاه های غیرمجاز) و عدم نصب کنتور دقیق بر روی تمامی چاه های مجاز یکی از عوامل فرونشست زمین است که منجر به تخلیه آب های زیرزمینی و تنش آبی شده است. این چالش ها نیاز به اقدام جدی و فوری دارد.

– ایران از ثروت تنوع زیستی بسیار بالایی برخوردار است به طوری که در سیزدهمین اجلاس جهانی تنوع زیستی (2016)، ایران به عنوان یکی از 20 کشور دارای بالاترین ثروت تنوع زیستی در جهان معرفی شد، اما چالش های عمده بسیاری تنوع زیستی را تهدید می کند و باعث تخریب و زوال آن می شود. که مهمترین آنها تخریب و تکه تکه شدن جزایر (تکه شدن) زیستگاه ها، تصرف و بهره برداری ناپایدار از منابع زیستی، رعایت نکردن حقوق آب تالاب ها و رودخانه ها، برداشت بی رویه گونه های تالاب، سوء مدیریت مصرف آب از تالاب ها در حوزه های مختلف کشاورزی، صنعت و نوشیدنی، از زهکشی و زهکشی تالاب ها، ورود انواع آلاینده ها به اکوسیستم های آبی و خشکی، ورود بی رویه و بی رویه گونه های غیر بومی به کشور، شکار و پ. ماهیگیری غیرقانونی و وجود سلاح های غیرقانونی، تجارت غیرقانونی گونه ها یا اعضای آنها، عدم مدیریت یکپارچه تنوع زیستی و فقدان آمار و اطلاعات در مورد تنوع زیستی، تغییرات آب و هوایی و خشکسالی های پی در پی.

به گزارش گروه سیاسی ABSNEWS، ششمین جلسه شورای راهبردی نظارت بر دیوان محاسبات کشور به ریاست مهرداد بذرپاش رئیس دیوان محاسبات کشور و به میزبانی رئیس دیوان محاسبات کشور، معاونین وی و کارکنان دولت تشکیل شد. دیوان محاسبات و نمایندگان ناظران.

– طبق آمار رسمی اعلام شده از سوی دفتر فنی مهندسی منابع طبیعی ایران، در سال 1343 مساحت جنگل 18 میلیون هکتار بوده که اکنون به 14.3 میلیون هکتار کاهش یافته است و سهم سرانه جنگل ها در ایران حدود 0.2 هکتار است. در جهان 0.6 هکتار.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *