به گزارش ای بی اس نیوز، بحث مدیریت پایانه های مرزی به پیچیدگی گیج کننده ای تبدیل شده است و هر کدام از دستگاه های دولتی در این زمینه حق با آنهاست. در این شرایط خبر می رسد که معاون اول رئیس جمهور دستور رسیدگی به این موضوع را صادر کرده است.
هدایتی تصریح کرد: از نظر حقوقی و از نظر تفسیری معاونت حقوقی ریاست جمهوری، وظایف حوزه ها و وظایف دستگاه ها مشخص است. از طرفی پایانه های مرزی بخشی از زیرساخت های حمل و نقل هستند مانند فرودگاه ها و بنادر که مرزهای دریایی و هوایی هستند.
وی گفت: گمرک از سال 92 با تصویب قانون امور گمرکی و تفسیر مواد 2 و 12 این قانون، مدیریت پایانه های مرزی را بر عهده خود قرار داد. 3 درخواست از دفتر حقوقی ریاست جمهوری در خصوص مدارک ذکر شده دریافت کرده ایم. از زمان تصویب قانون امور گمرکی، بحث به سمت پایانه های مرزی که توسط گمرک اداره می شود، پیش رفت. معاون حقوقی ریاست جمهوری در این سه نوبت گفت: تفسیر گمرکی از قانون یک تفسیر «بسط یافته» است، یعنی آنچه در ماده 2 قانون امور گمرکی آمده مدیریت هماهنگی است. تشریفات مربوط به کالا، یعنی قرنطینه حیوانات، استاندارد، آزمایشگاه، نباتی و غیره. خود گمرک متولی تشریفات مدیریت ترخیص کالا از گمرک است.
دستور معاون اول برای بررسی مدیریت پایانه های مرزی
فرمود: در این میان اتفاق دیگری افتاد; وزارت کشور نیز مسئولیت مدیریت پایانه های مرزی را بر عهده گرفته است. وزارت کشور استدلال می کند که فرمانداران بالاترین مقام در دولت هستند و می توانند همه دستگاه ها را آنلاین کنند، بنابراین وزارت کشور باید مدیریت پایانه های مرزی را بر عهده بگیرد.
وی یادآور شد: این تصمیم تا سال 92 و 93 ادامه داشت. اتفاقات اصلی در طول 15 سال عمر این محصول این بود که با قیمت های روز 4500 میلیارد تومان از سوی وزارت راه و شهرسازی برای ایجاد زیرساخت های لازم برای گذرگاه های مرزی کشور سرمایه گذاری شد. اکنون از نظر متراژ، ساختمان، معماری و … خیلی از کشورهای همسایه جلوتر هستیم. در پایانه های مرزی شاید بتوان از این برنامه انتقاد کرد که توسعه یا رویکرد مبتنی بر توسعه زیرساخت ها بوده است، در صورتی که توسعه نرم افزار و سیستم مدیریت یکپارچه ای که باید شکل می گرفت تا از وضعیت فعالیت جزیره ای دستگاه ها به یک ماموریت مشترک و سازماندهی شده در نظر گرفته نشده است.
رئیس سازمان راهداری خاطرنشان کرد: آنچه معاونت حقوقی اعلام کرد فعالیت پایانه های مرزی خارج از حیطه کاری سازمان گمرک است، از این رو مصوبه شورای عالی اداری که بر اساس آن گمرک مدعی است «قانون ما این است. آخرین»، ربطی به قانون ندارد. کارگروه شورای ویژه مرزی شورای امنیت کشور به عنوان یک نهاد تصمیمگیر، در یک مقطع زمانی تصمیم گرفت که مدیریت مرز را به این سازمان واگذار کند. در نهایت پس از کش و قوس های فراوان در سال 1378 اداره کل تدابیر ویژه اقتصادی دولت مدیریت پایانه های مرزی را به وزارت راه و شهرسازی واگذار کرد.
وی افزود: این امور و این هماهنگی در قالب شورایی به نام شورای ساماندهی مبادی ورودی و خروجی کشور شکل گرفت. این شورا به ریاست وزیر راه و شهرسازی، حمل و نقل و با حضور کلیه نهادها و سازمان های مسئول خدمات رسانی در مرز تشکیل می شود. بر اساس این مصوبه، وزارت راه و شهرسازی موظف شد طرح احداث گذرگاه مرزی را یک به یک تهیه و در شورا به تصویب برساند.
در همین راستا 30 آبان ماه امسال جواد هدایتی مدیرکل ترانزیت سازمان راهداری به ای بی اس نیوز گفت: در بحث مدیریت پایانه های مرزی در سال 75 برای اولین بار دولت تصمیم گرفت سازوکار و ساختاری را تعریف کند. برای مدیریت پایانه های مرزی در شورای عالی اداری کشور مقرر شد وزارت راه و شهرسازی نسبت به احداث پایانه های مرزی و ایجاد مدیریت و هماهنگی بین نهادهایی که مأموریت سازمانی دارند، اقدام کند.
absnews
پیگیری های ای بی اس نیوز حاکی از آن است که مخبر به وزیر راه و شهرسازی دستور رسیدگی و مدیریت اختلاف دستگاه ها بر سر مدیریت پایانه های مرزی را صادر کرده است. البته رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی سه شنبه هفته گذشته رسما از وزارت راه و شهرسازی استعفا داد. حال باید دید پنجمین وزیر راه و شهرسازی کیست و در رابطه با اختلاف نظر مذکور چه اقداماتی انجام خواهد داد.
وی با تأکید بر اینکه «اگر از این تصور شروع کنیم که پایانه های مرزی توسط گمرک اداره می شود، باید همه بنادر و فرودگاه ها را به گمرک واگذار کنیم»، گفت: مثلاً در فرودگاه امام 500 هکتار وسعت دارید. که 20 این هکتار محدوده گمرکی است که کالا در آن تخلیه و بارگیری می شود، سالن فرودگاه، برخاست و کابین خلبان هیچ ربطی به گمرک ندارد. اگر بخواهیم با این منطق بپذیریم مدیریت پایانه مرزی در گمرک است، باید بپذیریم که پایانه های ریلی، دریایی و هوایی هم در گمرک است!
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، گذرگاه های مرزی کشور و مدیریت این گذرگاه ها سال هاست به محل مناقشه برخی دستگاه ها و سازمان های دولتی تبدیل شده است. وزارت راه و شهرسازی، گمرک و اخیراً وزارت کشور. هر کدام از این نهادها با استناد به مصوبات و قوانین خاص دولتی اعلام می کنند که باید مدیریت پایانه های مرزی را در اختیار داشته باشند.