اخبار سیاسی روز

در بهترین حالت می توان برخی از نقاط برجام را احیا کرد

اسلامی ادامه داد: سناریوی بعدی این است که آمریکا تحریم های ایران را لغو کند و ایران به تعهدات خود بازگردد. در واقع ، هر دو طرف باید متعهد شوند که به تعهدات خود در برجام عمل کنند.

این تحلیلگر امور بین الملل سه سناریوی احتمالی برای مذاکرات ارائه داد: “سناریوی اول این است که ایران حداقل غنی سازی و بازگشت در ازای بودجه های تنگ شده کشور را بپذیرد.” یعنی ایالات متحده موافقت می کند که اولین قدم را بردارد و پول ما را آزاد کند و سپس ما قدم بعدی را برداشته و غنی سازی را کاهش دهیم.

ایران بازرسی های آژانس را متوقف نمی کند

اسلامی ادامه داد: بنابراین ، ایران به تعهدات خود در قبال آژانس ادامه خواهد داد. زیرا گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد ایران بسیار مهم است و به این ترتیب ایران می تواند نشان دهد که دارای فعالیت هسته ای صلح آمیز است. ایران دسترسی آژانس بین المللی انرژی اتمی به تأسیسات هسته ای این کشور را کاهش می دهد ، اما آنها را قطع نمی کند. ایران باید اطمینان حاصل کند که آژانس بین المللی انرژی اتمی و شورای حکام فکر نمی کنند این کشور به سمت ساخت بمب اتمی پیش می رود و قطعنامه ای علیه ما صادر می کند. ما نباید اجازه دهیم تجربه تلخ قطعنامه های پی در پی علیه کشورمان در زمان های قبلی تکرار شود.

سه سناریوی احتمالی برای آینده مذاکرات

یکی از اعضای هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی گفت که مذاکرات بین ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی نمی تواند مبنایی برای آغاز مذاکرات تلقی شود. وی گفت: جهان در حال دور شدن از جنگ هسته ای است ، اما در واقعیت شاهد این است که تعداد کشورهای دارای بمب اتمی در حال افزایش نیست.

یکی از اعضای هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی می گوید: «در اواخر دوره ریاست جمهوری روحانی ، دور جدیدی از مذاکرات برای احیای برجام آغاز شد و فراتر رفت ، اما انتخابات ریاست جمهوری ایران و تغییرات اجرایی منجر به تعلیق شد. بطور کلی ، اقداماتی که ایالات متحده علیه برجام انجام داد چیزی از برجام باقی نگذاشت و فضای بی اعتمادی را در مذاکرات ایجاد کرد.

اسلامی تاکید کرد که ایران باید خود را به صورت دیپلماتیک تقویت کند ، یعنی مذاکره و حل مسائل خود را با کشورهای منطقه به ویژه عربستان آغاز کند. ایران باید نقش فعال تری در افغانستان ایفا کند ، مذاکرات خود را با ترکیه و آذربایجان آغاز کند و در نتیجه سرمایه گذار جذب کند. هرچه بیشتر بتوانیم از لحاظ اقتصادی و تجاری با همسایگان خود و جامعه بین المللی کار کنیم ، هزینه تحریم ما بیشتر است و آنها نمی توانند به راحتی ما را تحریم کنند. اما هرچه روابط خارجی ما کمتر کاهش یابد و سرمایه گذاران خارجی کمتر در کشور سرمایه گذاری کنند ، تحریم های ما بیشتر می شود.

دکتر روح الله اسلامی در گفت وگو با ای بی اس نیوز ، گفت که یک سری تحولات رخ داده به این معنی است که مذاکرات برای راه اندازی مجدد برجام در مسیر درستی پیش نرفته و حتی متوقف شده است. برجام برای لغو تحریم های کشورمان در ازای کاهش غنی سازی اورانیوم ایران فراخوانده شد ، اما از زمان روی کار آمدن ترامپ ایالات متحده از برجام خارج شد و تحریم ها دوباره بازگشت.

وی افزود: سومین سناریو که حداکثر دید است ، دستیابی به توافق دیپلماتیک منطقه ای است. یعنی ایالات متحده و کشورهای 1 + 5 باید اطمینان حاصل کنند که ایران تهدیدی برای اسرائیل و کشورهای منطقه محسوب نمی شود و بمب اتمی تولید نمی کند و ایران می تواند به عنوان یک عامل آزاد با سایر کشورها تجارت کند و تحریم اعمال کند. کشور را لغو کند. در شرایط کنونی و با توجه به فضای بدبینانه در روابط ایران و آمریکا ، بعید است که این سناریو محقق شود.

این استاد دانشگاه افزود: اگرچه سناریوی دوم در پایان دوره روحانی امکان پذیر بود ، اما اکنون به نظر می رسد سناریوی اول امکان پذیر است. البته باید توجه داشت که در این بین اسرائیل سکوت نکرده و تبلیغات زیادی علیه ایران آغاز کرده و اوضاع را برای ایران بدتر کرده است. روسیه و چین همچنین خواهان توافق کامل ایران و آمریکا نیستند. زیرا منافع آنها با این فضای تضاد بهتر تامین می شود.

انتهای پیام

ای بی اس نیوز / خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: من فکر می کنم فضا ثابت می ماند و در بهترین حالت ممکن است برخی از بخش های برجام احیا شود و دو طرف تصمیم بگیرند کنار بروند. یعنی اکنون دیگر بحث تدوین توافقنامه جدید نیست ، بلکه توافق نامه قبلاً نوشته شده است و هر کدام از آنها اکنون باید قدمی بردارند.

وی گفت: ایران در تلاش است روابط خود را با چین و روسیه گسترش دهد و مشکلات خود را با همسایگان خود به ویژه عربستان سعودی حل کند. وی ادامه داد: ایران می خواهد مشکلات منطقه ای را بدون مراجعه به عرصه بین المللی ، به ویژه به دلیل مشکلات با عربستان ، و با توجه به تضعیف حضور آمریکایی ها در منطقه و برداشته شدن چتر حمایت آمریکا از کشورهای عربی ، در صورت موفقیت ایران حل کند. در حل مشکلات خود با عربستان سعودی ، فضای مثبتی برای ایران ایجاد خواهد شد. اتحادیه اروپا نیز بستگی به نحوه برخورد آنها با ایران دارد. بنابراین ، ایران به سطح تعامل خود با آژانس بین المللی انرژی اتمی ادامه می دهد تا نشان دهد که دارای صلح است فعالیت های هسته ای

وی ادامه داد: اما ایران برجام را حفظ کرد و مذاکراتی را با کشورهای اروپایی ، چین و روسیه برای کاهش تحریم ها و بازگرداندن ارزهای سرگردان به کشور آغاز کرد که به دلیل فشار آمریکا ناموفق بود.

اسلامی گفت: “به طور کلی ، من فکر می کنم فضا یکسان باقی می ماند و در بهترین حالت ، بخش هایی از برجام می تواند دوباره زنده شود و دو طرف تصمیم بگیرند که برای یکدیگر کنار بروند.” یعنی اکنون دیگر بحث تدوین توافقنامه جدید نیست ، بلکه توافق نامه قبلاً نوشته شده است و هر کدام از آنها اکنون باید قدمی بردارند.

وی با بیان اینکه ایران در حال حاضر وضعیت خوبی دارد ، افزود: قدرت در ایران یکنواخت شده است و تصمیمات اجرایی تصمیمات دولت است. ایالات متحده افغانستان را ترک کرده است و نمی خواهد دیگر در خاورمیانه خرج کند. چین در حال افزایش نفوذ خود است و ایران به عضویت دائمی سازمان همکاری شانگهای در آمده است و به طور کلی ، ایران فضای بیشتری برای ایفای نقش در منطقه دارد. البته اسرائیل علاقه زیادی به بر هم زدن این وضعیت دارد و اصلاً بعید نیست که اسرائیل به سمت خرابکاری مانند جنگ و بمباران حرکت کند. بنابراین ، ما باید مراقب باشیم تا بتوانیم اقدامات رژیم صهیونیستی را خنثی کنیم.

وی گفت: چین و روسیه روابط خوبی با اسرائیل و عربستان سعودی ، با ایالات متحده و اتحادیه اروپا و با ایران دارند. یعنی آنها معتقد نیستند که چون با ما رابطه نزدیک دارند ، باید دشمنان دشمنان ما باشند ، اما عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای قدرت جمهوری اسلامی را افزایش می دهد.

اسلامی گفت: در حال حاضر ایران گفته است که برجام اصلا اولویت سیاست خارجی نیست و برجام را قابل مذاکره نمی داند. پیام ایران این است که برای احیای برجام ، همه طرفها باید به آنچه در عمل می گویند پایبند باشند. ابتدا ، ارزهای سرگردان ایران باید آزاد شوند و تحریم ها برداشته شوند ، سپس ایران به تعهدات خود باز خواهد گشت ، اما تا زمانی که اقدامات عملی انجام نشود ، ایران در مورد هیچ یک از بندهای شورای امنیت سازمان ملل مذاکره نخواهد کرد. بنابراین ، اگر مذاکره ای انجام شود ، در مورد بندهای برجام صحبت نمی شود ، بلکه در مورد اقدامات عملی است که باید انجام شود.

وی ضمن رد احتمال آغاز مجدد مذاکرات از ابتدا ، گفت: نه تنها مذاکرات از ابتدا آغاز نمی شود ، بلکه برجام نیز مورد مذاکره قرار نخواهد گرفت. اکنون هر دو طرف به سادگی در حال حرکت هستند. ایران می خواهد ایالات متحده ابتدا اقدام کند ، بنابراین ایران می تواند به تعهدات خود بازگردد. همه توافق ها قبلاً در برجام نوشته شده اند و فقط باید اجرا شوند ، نیازی به موافقت مجدد نیست.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا