شنبه , ۳ خرداد ۱۴۰۴

خوش بینی به آینده بازار ارز در صورت ادامه سیاست های بانک مرکزی

محمدعلی خادم، کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در خصوص دلایل و ریشه های ثبات نرخ ارز گفت: از اواسط تابستان گذشته تا کنون، ما شاهد جدیت بانک مرکزی در کنترل مبانی پولی و به ویژه کنترل نقدینگی بوده ایم. از آن زمان تاکنون مسئولان و رئیس کل بانک مرکزی کنترل رشد نقدینگی و هدف رساندن آن به سطح 30 درصد را مدنظر قرار داده اند که تا حد قابل قبولی محقق شد و تا پایان سال 1401 رشد نقدینگی محقق شد. تا 31 درصد کاهش یافته است.

شیب نزولی نقدینگی از مهر 1401

وی گفت: رشد نقدینگی از مهر 1401 کاهش یافته است و بانک مرکزی فشار زیادی به بانک ها برای کنترل نقدینگی وارد کرده است. وی گفت: به برکت محدودیت هایی که بانک مرکزی برای بانک های کشور اعمال کرد، توانست رشد نقدینگی را کنترل کند.

کنترل ترازنامه بانکی رشد نقدینگی را تسریع کرد

خادم ادامه داد: این کنترل رشد نقدینگی از کنترل ترازنامه بانک ها به دست می آید و با توجه به محدودیت ترازنامه ماهانه برای هر ماه، اگر بانکی تخلفی انجام دهد، فصلی با آن برخورد می شود.

کنترل رشد نقدینگی مهمترین برنامه تعیین شده از سوی رئیس بانک مرکزی است

یک کارشناس مسائل اقتصادی گفت: جدیت بانک مرکزی باعث شد رشد نقدینگی به 31 درصد برسد و این اقدام مورد حمایت قاطع رئیس جمهور قرار گرفت. در زمان ریاست صالح آبادی بر بانک مرکزی مهمترین برنامه ای که رئیس بانک مرکزی تعیین کرد کنترل رشد نقدینگی بود و حتی مقرر شد نرخ رشد نقدینگی به 25 درصد برسد.

وی افزود: امسال با نظارت بانک مرکزی و حمایت های ریاست جمهوری، نرخ رشد نقدینگی کاهش بیشتری داشته و اکنون به 27 درصد رسیده است. وی مهمترین عامل تاثیرگذار بر نرخ ارز در ماه های اخیر را کنترل رشد نقدینگی می داند که به اعتقاد او در تابستان 1401 اتفاق افتاد و در نهایت رشد نقدینگی را در سال جاری به 27 درصد رساند.

تثبیت نرخ دلار

این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: بدون شک با کنترل رشد نقدینگی که در سال های اخیر تا بیش از 40 درصد به ثبت رسیده است، یکی از مهم ترین دلایل خوش بینی به آینده بازار ارز وجود دارد. ادامه سیاست های بانک مرکزی در این زمینه.

تورم بالا در اقتصاد با وجود تثبیت نرخ ارز در دوره های مختلف

وی با تاکید بر اینکه علاوه بر قیمت ارز، کل بازار، نرخ تورم و بهبود شاخص های کلان اقتصادی برای ما مهم است، گفت: در دهه 80 و بین سال های 81 تا 89 نرخ ارز در کشور تثبیت شد. اما تجربه سالانه تورم 20 درصد بود و همین اتفاق در سال های اخیر پس از انتخابات آمریکا و پیروزی بایدن در پاییز 2019 رخ داد که شاهد جهش نرخ ارز و افزایش قیمت بودیم. دلار به 33 هزار تومان رسید. تا جهش پولی اخیر و تابستان 1401 یعنی در مدت دو سال، ارز تقریباً در محدوده مشخصی ثابت بود و در حالی که نرخ ارز بین 25 تا 30 هزار تومان بود، نرخ تورم در کشور هنوز بالا بود

خادم خاطرنشان کرد: بنابراین در دو دوره 81 تا 89 و 99 تا 1401 نرخ تورم بالایی در کشور وجود داشت که نرخ ارز در محدوده قیمتی مشخصی ثابت بود.

در صورت ادامه سیاست های کنترل تورم، شرایط بهتر در بازار ارز

وی تاکید کرد: صرف نظر از اقدامات دولت در کنترل بازار ارز، کنترل رشد نقدینگی دستاورد مهمی است که به صورت نادری به دست آمده و می تواند شرایط بهتری را برای ارزهای بازار ایجاد کند.

تاثیر مثبت مدیریت انتظارات تورمی بر بازار ارز

خادم خاطرنشان کرد: در یک سال گذشته با اقدامات دولت توانسته بحث انتظارات مردم را در بازار ارز مدیریت کند. مذاکرات زیادی انجام شده و وعده های آزادسازی نرخ ارز نیز جو بازار را تحت تاثیر قرار داده و آزادسازی 6 میلیارد دلار منابع پولی بلوکه شده نیز تاثیر مثبتی بر بازار خواهد داشت.

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: دولت در بهار سال گذشته اقدام مناسبی برای حذف ارز ترجیحی انجام داد که آثار مثبتی داشت و علاوه بر آزادسازی منابعی که می توانست کسری بودجه دولت را پوشش دهد، رانت های موجود را نیز آزاد کرد. به صورت نامنظم به افراد خاصی ارائه می شد. نیز حذف شده است

کسانی که از 4200 تومان ناامید شده بودند به 28500 تومان بسنده کردند.

وی افزود: البته یکی از اشتباهات دولت تکرار اشتباه دولت های گذشته و ارائه ارز 28 هزار و 500 تومانی است که از زمستان سال گذشته آغاز شده است و این اقدامی است که باعث می شود به واردکنندگان ارزی مشابه همان ارز داده شود. ارز 4200 تومان. .

تداوم تخصیص این ارز به کسری بودجه دولت دامن می زند

تثبیت نرخ دلار

این کارشناس مسائل اقتصادی گفت: تداوم تخصیص این ارز به کسری بودجه دامن می زند و منبعی برای رانت کسانی است که از رانت 4200 تومانی ناامید شده اند.

خادم گفت: هیچکس شکی ندارد که حذف ارز 4200 تومانی اقدام مهمی بوده است و مقام معظم رهبری در دیدار با دولت این موضوع را برجسته کردند و گفتند که این اقدام باید انجام می شد اما از زمستان سال گذشته ارز … ارز 28500 تومانی ایجاد شد و عده ای در دولت بر ایجاد این ارز و دیه آن اصرار دارند که شاید الان آثار بدی نداشته باشد اما در درازمدت کمتر از ارز 4200 تومانی نخواهد بود.

تخصیص ارز 28 هزار و 500 تومانی باید متوقف شود

وی گفت: با اقدامات مثبت دولت فضای کنترل نقدینگی به سمت مثبت حرکت می کند اما موضوع تخصیص ارز 28 هزار و 500 تومانی باید هر چه سریعتر متوقف و به آن رسیدگی شود.

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *