این کشاورز دشتستانی گفت: هزینه تولید گوجه فرنگی خارج از فصل برای هر هکتار حدود 300 میلیون تومان است اما این محصول قابل بیمه نیست و ضرر آن به معنای از بین رفتن تمام سرمایه یک کشاورز و حتی بدهی های هنگفت آن است.
یکی از کشاورزان بخشدار آرام شهرستان دشتستان به خبرنگار ای بی اس نیوز گفت: 21 آبان ماه جاری بارش تگرگ و رعد و برق در عرض یک ساعت نتیجه ماه ها تلاش را از بین برد. در حالی که به امید روزهای ملایم برداشت، مراحل سخت بارگیری برداشت محصول خارج از فصل را پشت سر گذاشته بودیم و قرار بود روزهای برداشت را آغاز کنیم، ناگهان بلای تگرگ به ما رسید.
انتهای پیام
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: برداشت از مزارع گوجه فرنگی در استان بوشهر در سه منطقه تنگ آرام، بوشان و جم آغاز شده است و پیش بینی می شود در سال جاری 80 هزار تن گوجه فرنگی برداشت شود. پاییز و 514000 تن در زمستان از 9700 تن و بیش از 10000 تن از 200 هکتار بهاره جمعاً بیش از 600000 تن برداشت می شود.
وی ادامه داد: خسارت وارده به گوجه فرنگی به حدی است که حتی کیفیت مورد نیاز کارخانه تفاله را ندارد. ما در نهایت با مزرعه و محصولاتی مواجه می شویم که قابل استفاده نیستند.
کوروش دهقان، مدیرکل دفتر مدیریت بحران استانداری بوشهر با اشاره به خسارات وارده به مزارع گوجه فرنگی خارج از فصل در شهرستان های دشتی و دشستان بر اثر بارندگی و تگرگ به ای بی اس نیوز گفت: جهاد کشاورزی باید میزان خسارت وارده را برآورد کند و این وزارتخانه باید برآورد کند. سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز باید تاثیر این آسیب را بر بازار گوجه فرنگی بررسی کند.
وی افزود: محصول خارج از فصل هزینه تولید بسیار بالایی دارد. مخصوصاً امسال که هزینه کود و سم و تجهیزات و نیروی کار سر به فلک کشید و مجبور شدیم به بانک برویم و برای کشت محصول وام بگیریم اما حالا تمام گوجه فرنگی هایی که برای تولید آن هزینه کرده بودیم به کلی از بین رفته بود.
ای بی اس نیوز/ بوشر با ورود فصل سرما به کشور از نیمه دوم آبان ماه که برداشت گوجه فرنگی به دلیل شروع فصل سرما در سایر استان ها متوقف شد، کشاورزان استان بوشهر برداشت محصول خارج از فصل را آغاز می کنند. این محصول پاسخگوی نیاز مردم در سراسر کشور است. . شهرستان های دشتستان، دیر و دشتی در استان بوشهر قطب تولید گوجه فرنگی خارج از فصل در کشور به شمار می روند.
به گزارش ای بی اس نیوز، استان بوشهر بهویژه بخش ارم قطب تولید گوجهفرنگی خارج از فصل استان است، از این رو تگرگ به مزارع این بخش خسارت وارد میکند، علاوه بر این که در صورت عدم حمایت از کشاورزان، این قشر از مزارع این بخش نیز آسیب خواهند دید. کاشت این محصول را در فصول رشد بعدی شروع کنید. اگر محصول و حتی گندم رشد نکند، بازار گوجه فرنگی نیز با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.
یکی دیگر از کشاورزان بخشدار آرام در گفت وگو با ای بی اس نیوز، تاریخچه تگرگ و رعد و برق این روز را اینگونه بیان کرد: هوا ابری بود اما با توجه به اینکه هواشناسی و جهاد کشاورزی هیچ طوفان تگرگ اعلام نکرده بودند، فکر می کردم این هوا فقط بارندگی به همراه خواهد داشت. حدود ساعت 9 صبح بود که به سمت مزرعه حرکت کردم و در راه شروع به باریدن کرد، شدت باران به حدی بود که در راه توقف کردم تا آسمان بارانی آرام شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در عین حال آماری از جمله بارش شدید باران و تگرگ ناشی از گوجهکاران شهرستان دشتستان را ارائه میکند و تا حدودی دشتها را تحت تأثیر قرار داده است.
مزارع از 10 تا 100 درصد آسیب دیدند
واحد بحران وارد عمل می شود
به گفته وی، خسارات وارده به کشاورزان عموماً از 2 طریق بیمه محصولات کشاورزی و صندوق بیمه کشاورزی جبران می شود. از آنجایی که محصول گوجه فرنگی بیمه نمی شود باید میزان خسارت وارده به ستاد بحران استان و کشور اعلام شود تا اقدامات لازم انجام شود.
احمد بنافی افزود: امروز و فردا تیم ستاد بحران فرمانداری دشتستان و همچنین کارشناس جهاد کشاورزی باید خسارات وارده را برآورد کنند.
این کشاورز گفت: بلافاصله پس از پایان بارندگی به همراه تعدادی دیگر از کشاورزان به دیدار رئیس بخش کشاورزی رفتیم تا ببینیم چه کار باید بکنیم، اما گفتند چند روزی به مرخصی رفته است. فردای آن روز فرماندار دشتستان به بخشداری آرام آمد و از مزارع آسیب دیده بازدید کرد. حالا منتظر بمانیم و ببینیم نتیجه چه خواهد بود.
از 11 هزار و 400 هکتار سطح پیش بینی شده برای کشت گوجه فرنگی در طرح جاری، 1500 هکتار مربوط به کشت پاییزه است که در این استان انجام شده است. همچنین 9 هزار و 800 هکتار از اراضی استان بوشهر به کشت زمستانه و 200 هکتار به کشت گوجه فرنگی بهاره اختصاص دارد. البته آن آمار این است که سطح زیر کشت گوجه فرنگی پاییزه امسال نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
خسارت به حدی است که گوجه فرنگی کیفیت لازم برای آسیاب تفاله را ندارد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: پیش بینی می شود از مجموع 600 هزار تن محصول تولیدی؛ مقدار 230000 تن محصول تازه؛ 120 هزار تن برای فرآوری و تولید کنسانتره و فرآورده های فرعی گوجه فرنگی مصرف می شود و پیش بینی می شود بیش از 250 هزار تن محصول تولیدی به منظور کسب درآمد ارزی به کشورهای همسایه و سایر مقاصد داخلی و خارجی صادر شود.
فرماندار شهرستان دشتستان در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به مزارع در بخشداری ارم، گفت: بارش شدید باران و تگرگ به مزارع گوجه فرنگی خارج از فصل خسارت وارد کرده است. در حالی که برخی از زمین ها از 10 تا 100 درصد آسیب دیدند.
وی ادامه داد: آن موقع نمی دانستم چه کار کنم. قرار بود دو روز دیگر یعنی 23 آبان برداشت را شروع کنم اما در یک چشم به هم زدن تمام زندگی ام دود شد. اکنون تنها کاری که باید انجام دهم این است که وام های بانکی و بدهی هایم را تسویه کنم.
کبری توکلی افزود: مهمترین ارقام کشت شده در استان کارون، متین، 8320، بریو، باسیمو است. افرا و غیره وجود دارد که 100 درصد مزارع از طریق کشت انجام شده است و تمامی مزارع استان با روش های نوین آبیاری (نوع آبیاری) آبیاری می شوند.
ناگهان تگرگ بر سر ما فرود آمد