دولت سیزدهم با ساماندهی 19 میلیون دستگاه کارتخوان، جداسازی حساب های شخصی از حساب های تجاری و صدور بیش از 2 میلیارد فاکتور الکترونیکی، پس از دو سال تاخیر، نظام مالیاتی را 70 درصد بهبود بخشید و تکمیل آن هم اکنون روی میز دولت چهاردهم قرار دارد. .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، در سال 2018 رئیس مجلس همان کسی بود که اکنون رئیس جمهور ایران است. آقای مزیکیان که در آن زمان نایب رئیس مجلس بود، خود شاهد آخرین تغییرات و اصلاحات قانونی بود که اکنون به عنوان یکی از مهمترین قوانین مالیاتی کشور بر روی میز ایشان قرار دارد.
قانون پایانه های فروشگاهی و سیستم مودیان که در اردیبهشت 1397 به تصویب مجلس رسید.این قانون که در سالهای اول تصویب آنچنان که باید مورد توجه مقامات اجرایی قرار نگرفت. همانطور که آقای طاهری، عضو شورای اسلامی شهر می گوید: در سال 1388 به عنوان ناظر قانون نامه ای به رئیس سازمان مالیاتی برای بررسی عملکرد این قانون نوشتیم که مجدداً پاسخ دریافت کردیم. عملکرد آن زمان به ما نشان داد که هیچ اقدامی برای اجرای این قانون صورت نگرفته و همه پاسخ ها توضیحی بوده است. ما در آن زمان به رئیس سازمان امور مالیاتی گفتیم که طبق قانون خسارت وارده به اقتصاد کشور در صورت تاخیر در اجرای قانون بر عهده شماست و باید به دستگاه قضایی ارائه کنیم!
سیستم مودیان فقط یک سیستم مالیاتی نیست
این قانون مورد قبول اکثریت کارشناسان اقتصادی است. به گفته آقای غفارزاده کارشناس اقتصادی اینگونه تعریف می شود. وی می گوید: سامانه مودیان با در دست داشتن اطلاعات مودیان امکان بررسی دقیق درآمد افراد، بررسی فعالیت های اقتصادی آنها و بررسی سیستم مرکزی به جای حسابرس مالیات محور را فراهم می کند و از دخالت ممیزان مالیاتی جلوگیری می کند.
از سوی دیگر آقای محمودی کارشناس اقتصادی درباره سامانه مودیان می گوید: این سامانه نه تنها مالیات استانی را هدف قرار داده بلکه تنها 5 درصد آن مربوط به اخذ مالیات است. مابقی به سیاست گذاران و مجریان قانون کمک می کند تا بر ورود کالاها به کشور نظارت کنند. گزارش قیمت های فروش یعنی با این فرآیند نظارت، دیگر کالایی با چند قیمت در کشور عرضه نمی شود، زیرا فاکتورهای الکترونیکی به صورت آنلاین صادر می شود و ناظر به راحتی می تواند نظارت کند.
اجرای قانون از اواسط دهه 1400
اینها اظهارات یکی از نمایندگان مجلس است که در دوره های گذشته شاهد عملکرد دولت ها بوده است. در اواسط دهه 1400 با روی کار آمدن دولت سیزدهم. تداوم بهبود نظام مالیاتی یکی از اولویت های آن برای بهبود درآمدهای مالیاتی و کاهش فرار مالیاتی است.
آقای خاندوزی که به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد پشت سر رئیس مجلس ایستاد و در دفاع از وی صحبت کرد، نظام مالیاتی را هوشمند و معطوف به مودی دانست تا شنونده.
او اولویت های مالی خود را بیان می کند.
9 میلیون دستگاه کارتخوان از کار افتاده است
پس از اعتماد مجلس به او شروع به کار کرد و از همان ابتدا اجرای این قانون را تضمین کرد. ابتدا ساماندهی بیش از 19 میلیون دستگاه کارتخوان در کشور که منجر به قطع ارتباط 9 میلیون کارتخوان بدون هویت می شود. سپس با همکاری بانک مرکزی حساب های شخصی را از حساب های تجاری جدا کرده و به سوابق مالیاتی مرتبط می کند.
این روند نیز تا اواسط سال 1402 به پایان رسید و اجرای مرحله سوم این قانون سرعت گرفت. مرحله ای که فعالان اقتصادی به جای صدور فاکتورهای کاغذی در سامانه مودیان به صورت الکترونیکی صادر می کنند.
سازمان امور مالیاتی با دعوت تدریجی از شرکت های بورسی و فرابورسی، سهامی عام و سایر فعالان اقتصادی تا تصویب اصلاحیه ای به نام کاهش تکلیف مودیان، آنها را با این رویکرد آشنا می کند و دی 1402 را مهلت رسمی و اجباری می کند. برای اتصال فعالان اقتصادی به سامانه مودیان.
2 میلیارد فاکتور الکترونیکی در سامانه مودیان صادر شد
آقای محدی، سخنگوی سازمان امور مالیاتی و رئیس مرکز تنظیم مقررات پایانه های فروشگاهی تیر 1403 گفت: بیش از 70 درصد مودیان متصل به سامانه مودیان در آنجا فعال هستند و صورتحساب الکترونیکی صادر می کنند و تنها 30 درصد اقدامی انجام نداده اند که نیاز به آموزش و توصیه دارد و جریمه آخرین راه حل ما برای راه اندازی آن است.
وی با اشاره به آخرین آمار به دست آمده از سامانه مودیان، گفت: حدود 187 هزار و 424 مؤدی حقیقی و حقوقی به سامانه ما صورتحساب ارسال می کنند که از این تعداد حدود 148 هزار و 371 مؤدی مودیان اشخاص حقوقی و حدود 40 هزار و 100 مؤدی مالیاتی افراد حقیقی هستند فاکتورهای الکترونیکی صورتحساب الکترونیکی، 2 میلیارد و 500 هزار فاکتور توسط مودیان ما به سامانه مودیان ارسال شده که پیشرفت خوبی است.
مالیات روی میز دولت چهاردهم
با پایان زودهنگام دولت سیزدهم، سامانه مودیان که پس از دو سال تاخیر در تیرماه 1401 راه اندازی شد، اکنون تقریباً 70 درصد راه را طی کرده است. اینکه رئیس جمهور نهم آقای مزیکیان در سخنرانی قبل از انتخابات به موضوع مالیات اشاره کرد نشان از اهمیت این موضوع در برنامه های دولت ایشان دارد.
وی در خرداد 1403 در یکی از ویژه برنامه های اطلاع رسانی مالیات استانی را نیازمند ارتشی هوشمند و شناسایی فراریان مالیاتی از طریق داده ها و اطلاعات شفاف دانست.
آقای مزیکیان می گوید: مالیات گرفتن از کارمندان را نباید هنر بدانیم، بلکه باید کسانی را که درآمد بالایی دارند اما ریالی مالیات نمی دهند، در نظر بگیریم. بیایید مالیات تقلب را مطالبه کنیم تا عدالت اجتماعی برقرار شود.
اجرای کامل قانون پایانه های تجاری و سامانه مودیان نیز در برنامه های آقای همتی وزیر اقتصاد در دولت چهاردهم است. قانونی که اجازه می دهد با تکمیل اطلاعات مودیان، اظهارنامه های نکول صادر شود. به عنوان یک آزمایش، بیش از 370000 اظهارنامه مالیاتی پیش فرض مالیات بر ارزش افزوده مربوط به زمستان 1402 را با موفقیت صادر کرد.
گزارش خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما – نرگس مقازیدی حر