توسعه فعالیت های دانش بنیان در سایه حمایت دولت از افزایش سرمایه صندوق های پژوهش و فناوری
رئیس هیئت مدیره انجمن تخصصی صندوق ها و موسسات سرمایه گذاری خطرپذیر با اشاره به اثرات تورم بر توسعه کسب و کار شرکت های فناوری و دانش بنیان گفت: کل سرمایه پژوهش و فناوری صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر یک هزار نفر است. میلیارد تومان است و اگر بخواهیم از این شرکت ها حمایت کنیم باید سرمایه این صندوق ها را افزایش دهیم.
محمدمهدی فریدون، مدیرعامل صندوق تحقیقات و فناوری دانشگاه تهران در گفت وگو با ای بی اس نیوز. وی با اشاره به نقش موسسات مالی در حمایت از کسب و کارهای دانش بنیان و فناوری گفت: یکی از بزرگترین چالش های کسب و کارهای دانش بنیان و فناوری که می خواهند محصول تولید و به بازار عرضه کنند، دسترسی به منابع مالی است. زیرا هر محصولی که بخواهد به مرحله تولید برسد در نهایت نیاز به منابع مالی دارد.
وی با بیان اینکه شرکت ها نمی توانند از طریق بانک ها به این منابع مالی دسترسی داشته باشند، افزود: از آنجایی که بانک ها برای شرکت های توسعه یافته ایجاد شده اند و از سوی دیگر شرکت های فناوری به تازگی ایجاد شده اند، بنابراین بانک ها به راحتی به آنها تسهیلات نمی دهند. بنابراین تامین منابع مالی برای این نوع مشاغل ضروری است.
فریدون تشکیل نهادهایی مانند صندوق های پژوهش و فناوری را برای حمایت از این نوع شرکت ها دانست و یادآور شد: این صندوق ها وظیفه ارائه خدمات مختلف به این شرکت ها از جمله صدور ضمانت نامه، اعطای تسهیلات و سرمایه گذاری خطرپذیر مذکور را بر عهده دارند.
مدیرعامل صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران ادامه داد: در این راستا صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران بیش از 16 هزار میلیارد ریال به فناوریمحور و دانشبنیان اعطا کرده و سالانه رشد چشمگیری را نیز تجربه کرده است.
وی میزان ضمانت نامه های صادر شده در این صندوق را 1200 میلیارد تومان عنوان کرد و یادآور شد: در قالب 400 میلیارد تومان تسهیلات و در زمینه سرمایه گذاری های پرریسک در طرح های اخیراً 50 میلیارد تومان به بنگاه ها اعطا شد. .
توانمندسازی مشاغل برای بستن معاملات
فریدون با اشاره به چالش هایی که شرکت های فناور در انعقاد قرارداد با کارفرمایان با آن مواجه هستند، افزود: این شرکت ها برای انعقاد قرارداد نیاز به ضمانت دارند. بنابراین، ما خدمات گارانتی تجاری را ارائه می دهیم. در محدوده اعتباری که برای آنها تعیین کرده ایم، در صورت تمایل به عقد قرارداد با کارفرمایان، می توانند از خدمات صدور ضمانت نامه صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران بهره مند شوند.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صندوق ها و موسسات سرمایه گذاری خطرپذیر، صدور این ضمانت نامه را با حداقل ضمانت و حداکثر سرعت دانست و گفت: بر این اساس شرکت ها می توانند ظرف مدت 2 ساعت ضمانت نامه مورد نیاز خود را دریافت کنند.
وی ادامه داد: با وجود تلاش های انجام شده، حجم خدمات مورد نیاز این شرکت ها با ظرفیت و منابعی که در اختیار داریم، تناسبی ندارد. چرا که صندوق پژوهش و فناوری دانشگاه تهران می تواند سالانه 600 میلیارد تومان ضمانت به بنگاه ها اعطا کند در حالی که نیاز بنگاه ها بیش از 3000 میلیارد تومان است.
فریدون با تاکید بر لزوم توسعه منابع مالی این صندوق ها تاکید کرد: برای رفع نیاز بنگاه های اقتصادی دولت باید از این صندوق ها بیشتر حمایت کند و منابع آنها افزایش یابد.
تورم و افزایش نیاز به منابع مالی شرکت ها
مدیرعامل صندوق تحقیقات و فناوری دانشگاه تهران با اشاره به تأثیرات تورم بر فعالیت شرکت های فناوری و دانش بنیان خاطرنشان کرد: متأسفانه تورم منجر به کاهش ارزش پول ملی و در نتیجه کارایی می شود. منابعی که در اختیار شرکت ها قرار می گیرد از بین می رود. به این معنا که مثلاً زمانی با نصب یک میلیارد تومانی مشکلات شرکت ها حل می شد اما الان این شرکت ها نیاز به نصب 5 میلیارد تومانی دارند.
وی افزود: این در حالی است که منابع در اختیار این صندوق افزایش نمی یابد. بنابراین افزایش سرمایه این صندوق ها برای حمایت از این شرکت ها اهمیت فوق العاده ای دارد و گلوگاه توسعه این صندوق ها افزایش سرمایه آنهاست.
کمک دولت به موفقیت صندوق های تحقیقات و فناوری
فریدون، صندوق های پژوهشی و فناوری را محل تلاقی دولت و بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: این صندوق ها کاملا دولتی یا خصوصی نیستند و دولت حداکثر 49 درصد در این صندوق ها سهم دارد و زمانی که سرمایه این صندوق ها پیش بینی می شود. افزایش، از آنجایی که سهامداران بخش دولتی در این صندوق ها پارک ها هستند و این بخش ها نیز در تامین منابع خود با مشکل مواجه هستند. بنابراین، افزایش سرمایه صندوق ها یک چالش خواهد بود.
وی ادامه داد: صندوق های پژوهش و فناوری نهادهای واسطه هستند و هر چه این صندوق ها بیشتر باشد به بنگاه های دانش بنیان و فناوری کمک بیشتری می شود.
رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی صندوقها و موسسات سرمایهگذاری خطرپذیر، کل سرمایه صندوقهای پژوهش و فناوری را یک هزار میلیارد تومان برآورد کرد و یادآور شد: این در حالی است که بر اساس برآوردهای ما در این انجمن، سرمایه این صندوقها وجوه باید حداقل به 5 هزار میلیارد تومان برسد تا بتوانند پاسخگوی نیاز این شرکت ها باشند و در این زمینه نقش دولت فوق العاده موثر است.
انتهای پیام