اخبار اقتصادی روز

توسعه آبیاری مدرن زمین های کشاورزی با ظرفیت دانش بنیان

آنا گزارش می دهد؛

توسعه آبیاری مدرن زمین های کشاورزی با ظرفیت دانش بنیان

امروزه اقتصاد دانش بنیان به عنوان راهی برای حل مشکلات مختلف مطرح شده است. با توجه به اینکه بیش از 90 درصد مصرف آب به بخش کشاورزی اختصاص دارد، کشاورزی دانش بنیان باعث افزایش راندمان مصرف و تولید آب می شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، بررسی ها نشان می دهد که مؤلفه دانش و سرمایه انسانی کمترین تأثیر را بر نرخ رشد مصرف آب در بخش کشاورزی ایران و امکان افزایش نرخ رشد زمین دارد. مجهز به آبیاری تحت فشار با اجرای چهار سناریوی مؤلفه دانش و سرمایه انسانی، نظام نهادی و بهبود اقتصادی، زیرساخت های اطلاعاتی و ارتباطی و نوآوری به ترتیب به 59، 55، 60 و 60 درصد می رسد و احتمال کاهش نرخ رشد نیز وجود دارد. مصرف آب در بخش کشاورزی به 80 درصد خواهد رسید. بنابراین حرکت به سمت اقتصاد دانش بنیان می تواند به بهبود بهره وری آب در بخش کشاورزی ایران کمک کند.

بر اساس ابلاغیه وزارت جهاد کشاورزی در سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی که پس از تصویب در شورای عالی انقلاب فرهنگی در تاریخ 14 تیر 1402 به کلیه دستگاه های اجرایی ذیربط در کشور ابلاغ شد، جبران خسارت می شود. برای روند تخریب منابع طبیعی در گذشته، متعادل کردن مصرف آب در حوزه کشاورزی، دستیابی به خودکفایی در محصولات اساسی و تضمین پایداری امنیت غذایی از طریق افزایش بهره‌وری رویکرد اصلی محسوب می‌شود.

پیش بینی راندمان آبیاری در بخش کشاورزی به 60 درصد می رسد

بنابراین گزارش، در این سند که قرار است با همگرایی همه جانبه نهادهای ذیربط اجرا شود، به موضوع مصرف آب در بخش کشاورزی توجه ویژه ای شده است تا راندمان آبیاری در بخش کشاورزی افزایش یابد. . از 45 درصد فعلی به 60 درصد با استفاده از دانش، فناوری های جدید و ارتقاء.

مصرف آب در کشاورزی

وجود راه حل های دانش محور امکان پذیر برای مدیریت منابع، به ویژه در بخش آب.

مجتبی جلالوندی، عضو کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران در گفت و گو با خبرنگار آنا، اظهار کرد: راهکارهای دانش بنیان قابل اجرا برای مدیریت منابع به ویژه در بخش کشاورزی، آب وجود دارد، اما توسط نهادهای دولتی وتو می شود یا نه. حتی وزارت نیرو.

یکی از اعضای کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی ایران افزود: وزارت نیرو برای ایجاد تعادل در منابع آبی کشور مجبور به برخورد با چاه های غیرمجاز و بستن آنها شد اما هیچ یک از این اقدامات انجام نمی شود. و فقط کارخانه هایی مجاز به استفاده از آنها هستند که مجوز دارند. » منابع آب را محدود می کنند.

هدف کاهش 30 میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی تا سال 1411 است

به گزارش آنا، بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی از 81 میلیارد مترمکعب به 51 میلیارد مترمکعب تا سال 1411 در سند ملی امنیت غذایی هدف گذاری شد.

بر اساس این سند مهم، بیلان منفی سفره های زیرزمینی باید از 131 میلیارد مترمکعب به 105 میلیارد مترمکعب کاهش یابد.

هدف افزایش بهره وری آب

مصرف آب در کشاورزی

همچنین هدف از این سند افزایش بهره وری آب از 1.39 کیلوگرم ماده خشک در هر متر مکعب آب به 2.6 کیلوگرم تا سال 1411 است.

بر اساس سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی، پیش بینی می شود فرسایش خاک در کشور که در حال حاضر 16 تن در هکتار است در مدت مذکور به 13 تن در هکتار کاهش یابد.

با توجه به تامین پایدار مواد غذایی و جلوگیری از فشار بر منابع تولید اساسی، کاهش مصرف سرانه برخی از کالاهای وارداتی از محورهای این سند است به طوری که سرانه مصرف شکر از 66 گرم در روز به 40 گرم رسید. در روز و مصرف سرانه روغن از 46 گرم در روز. هدف 35 گرم در روز است. بر اساس این گزارش، ضایعات بخش کشاورزی باید از 30 درصد در حال حاضر به 15 درصد کاهش یابد و تولید سالانه آبزیان از 1.3 میلیون تن به 2.6 میلیون تن در سال 1411 افزایش یابد.

روند تدوین سند ملی دانش بنیان امنیت غذایی از سال 1397 آغاز شد و با حضور نمایندگان 26 نهاد و 150 کارشناس انجام شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *