گلوگاه های اجرای ماده 5 قانون جهش تولید دانش بنیان در نشست تخصصی «ماده 5 قانون جهش تولید دانش بنیان» با حضور کارشناسان مدیریت مالکیت فکری مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گزارش ای بی اس نیوز، شجاعی رئیس دفتر انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهش های مجلس در نشست تخصصی «ماده 5 قانون تولید جهشی دانش بنیان» که به همت مرکز پژوهش های مجلس مدیریت مالکیت معنوی معاونت علمی ریاست جمهوری برگزار شد، فناوری و اقتصاد دانش بنیان و دفتر انرژی، صنعت و معدن (گروه فناوری های نوین) مرکز پژوهش های مجلس در محل این مرکز قرار گرفت و طی سخنانی گفت: دغدغه اصلی ما بحث توسعه صنعتی است. نوک پیکان به سمت صنایع ساختمان محور است. برای دستیابی به این هدف، دو رکن را مبنای کار قرار داده ایم، انسجام سیاسی و انسجام اجرایی.
توسعه فناوری را فدای تجاری سازی مالکیت معنوی نکنید
میترا امینلو مدیرکل مرکز مدیریت مالکیت فکری نیز با بیان اینکه مالکیت فکری برای ارتقای شکوفایی و سطح نوآوری در جامعه متولد شده است، گفت: این قانون از قاعده مستثنی است زیرا بر این اساس می توان انحصار برای توسعه فناوری
وی ادامه داد: در بند 5 قانون جهش دانش بنیان بر تجاری سازی دارایی های فکری تاکید شده است، اما باید در کنار این تجاری سازی، موضوع توسعه فناوری را نیز در نظر بگیریم و به هر نحوی یکی را فدای دیگری نکنیم.
امینلو همچنین گفت: باید نگاهی آینده نگر به موضوع مالکیت معنوی داشته باشم و به اهمیت انتقال این اموال از دانشگاه ها به بخش خصوصی و دستگاه های اجرایی فکر کنم تا منابع مالی برای تحقیقات آتی در اختیار دانشگاه قرار گیرد. .
چالش های اجرایی ماده 5 قانون جهش تولید دانش بنیان
در ادامه، براتی، معاون سیاست گذاری مالکیت فکری، گزارشی از واگذاری مالکیت معنوی و حق استفاده از آن از دستگاه های اجرایی ارائه کرد و گفت: مشکل مالکیت فکری در ایران به «اختراعات، طرح های صنعتی» برمی گردد. و قانون علائم تجاری و در ادامه تبصره «2» بند «و» ماده (17) قانون برنامه پنجم توسعه کشور، بند «خ» ماده (64) قانون برنامه ششم توسعه کشور. کشور، ماده (5) قانون تولید دانش بنیان جهشی مصوب 1401 و آیین نامه اجرایی ماده (5) مصوب 1401 هیات وزیران به تصویب رسید.
وی ادامه داد: بر اساس قانون برنامه های پنجم و ششم توسعه کشور، دستگاه های اجرایی مجازند نسبت به انتقال مالکیت معنوی، دانش فنی و تجهیزات ایجاد شده در چارچوب قرارداد با دانشگاه ها و پژوهش و فناوری دولت در دانشگاه ها و مؤسسات اقدام کنند. .
براتی با اشاره به ماده 5 جهش تولید دانش بنیان افزود: کلیه دستگاه های اجرایی، دانشگاه ها، مراکز و مؤسسات آموزش عالی مجازند پس از کسب از تمام یا بخشی از مالکیت معنوی، نتایج پژوهش و حق استفاده از آنها استفاده کنند. رضایت کتبی. از نویسنده، از خالق. مخترع یا دارنده حق بهره برداری علمی و پژوهشی در اختیار شرکت ها و موسسات دانش بنیان، واحدهای فناور مستقر در مراکز رشد، پارک های علم و فناوری یا افراد فعال در تکمیل پروژه اعم از اعضای هیات علمی، دانشجویان. و محققین، این واگذاری به صورت یارانه تجاری سازی آنها یا قرارداد مشارکت برای تجاری سازی اکتشافات علمی با کارآفرینان خواهد بود.
وی سپس به ساختار کلی آیین نامه اجرایی ماده 5 قانون جهش رو به جلو اشاره کرد و گفت: بر اساس این آیین نامه، نهادها اعم از دستگاه های اجرایی و واحدهای تابعه، دانشگاه ها، مراکز آموزش عالی و موسسات پژوهشی موظف به اشتراک گذاری هستند. مشارکت نویسندگان، پدیدآورندگان، مخترعان و صاحبان حقوق، که قبل از اجرای طرح با رعایت قوانین مربوط به مالکیت معنوی تعیین می شود. همچنین واگذاری تمام یا قسمتی از مالکیت معنوی، نتایج تحقیقات و بهره برداری از آنها به تشخیص بالاترین مقام مسئول در سازمان می باشد که منوط به موافقت کتبی مالکان می باشد.
معاون سیاست گذاری مالکیت فکری در ادامه چالش های اجرای ماده 5 را مورد توجه قرار داد و ابهام در فلسفه انتساب ها، تفسیرپذیری تصمیم، عدم شفافیت نقش، مشارکت و منافع دانشگاه ها و پژوهشگاه ها را برشمرد. و نبود ضمانت اجرایی از جمله این چالش هاست.
بزرگترین مانع اجرای ماده 5 قانون نقل و انتقالات، به رسمیت شناخته نشدن آن است.
شقایق حق جوی جوانمرد، رئیس مرکز توسعه راهبردی فناوری معاونت علمی، دیگر سخنران این نشست بود که دانشگاه را هدف اصلی ماده 5 قانون اسکیپ تولید دانش بنیان دانست و در عین حال اعلام کرد: دانشگاههای ما در حوزه مالکیت فکری سیستم منظمی ندارند و یکی از بزرگترین چالشهای ما این است که گاهی فکر میکنیم چرا باید در دانشگاه به ما سهم بدهیم؟
به گفته وی، بزرگترین گلوگاه ما در اجرای ماده 5 قانون نقل و انتقالات، عدم شناخت و اعتماد عمومی آن است و نتوانسته ایم ساختار واسطه ای تعریف کنیم که از اعتماد دانشگاه و خریدار برخوردار باشد و در نهایت یک مکانیسم قانونی شناخته شده
فرهنگ سازی و گفتمان سازی پیش نیاز اجرای قانون مالکیت فکری است
بهروز طهماسب کاظمی، معاون هماهنگی و خدمات پژوهشی مرکز پژوهش های مجلس، بحث خود را با این سوال آغاز کرد که چرا دانشگاه ها با مشکل تجاری سازی مواجه هستند؟ به گفته وی، ما در نظام مالکیت تولید با انواع چالش ها مواجه هستیم و دچار سردرگمی تئوریک هستیم. در نتیجه در حوزه مالکیت فکری با وجود اینکه 20 سال است که از آن صحبت می کنیم، هنوز نتوانسته ایم در این فضا ساماندهی و گفتمان سازی کنیم و به بلوغ کامل آن برسیم. بنابراین قبل از بحث در مورد مکانیسم اجرای آن باید به فرهنگ و شفافیت ذهنی خود عمل کنیم.
تغییر ذهنیت نقطه شروع ما در اجرای قانون مالکیت فکری است
بختیاری رئیس سابق مالکیت فکری سازمان پژوهش های علمی و صنعتی یکی از دغدغه های اصلی ما در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی را تاثیرگذاری پژوهش های کاربردی دانست و گفت: دستیابی به سازوکاری برای اجرای قانون مالکیت فکری. بستگی به شفاف سازی دارد زیرا در فضای مبهم کاری نمی توان کرد و تنها با تغییر ذهنیت ها می توان ابهامات را برطرف کرد. بنابراین نقطه شروع ما باید فرهنگ مستند باشد. این امر موجب شفافیت و افزایش انگیزه می شود و نکته ای که نباید از آن غافل شد این است که ایجاد تحول در هیچ سازمانی جز با انگیزه و آموزش امکان پذیر نیست.
ماده 14 قانون جهش تولید دانش بنیان کاتالیزور اجرای ماده 5 است.
دکتر سیف، مدیرکل دفتر ارتباط با جامعه و صنعت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز گفت: الگوی حمایت اقتصادی و مالی دانشگاه ها موضوعی است که در بحث فکری نباید از آن غفلت کرد. سوالات نسبت ورودی و خروجی دانشگاه ها موضوعی است که باید دو طرف مورد توجه قرار گیرد، در حالی که ما تنها خروجی دانشگاه ها را ملاک ارزیابی آنها قرار می دهیم و اساساً فرمول بندی خاصی برای این ارزیابی ها نداریم.
به نقل از معاونت علمی رئیس جمهور، وی در ادامه این سوال را مطرح کرد که چگونه می توان دارایی ها را در دانشگاه ها فعال کرد و افزود: اگر علاوه بر ماده 5 به ماده 14 قانون جهش توجه شود، تحقق و اجرای این قانون محقق می شود. قانون ما تسهیل می کنیم
انتهای پیام