این استاد دانشگاه در گفتگو با آنا تاکید کرد:

این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: اگر قرار است رشد اقتصادی پایدار محقق شود و منافع آن به افراد بیشتری برسد، باید روی کسب و کارهای دانش بنیان جوان و نوظهور سرمایه گذاری کنیم تا حجم بالایی از شغل ایجاد شود.
مرتضی افکه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، درباره اینکه چرا نتایج چندین دوره رشد مثبت اقتصادی در وسایل معیشت مردم مشاهده نشده است، توضیح داد: تا دهه 70 رشد اقتصادی به معنای رشد اقتصادی بود. تغییر در زندگی مردم معیشت؛ اما پس از این دوره به دلیل تغییر ماهیت تکنولوژی صنعتی، این شرایط متفاوت شد.
یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ادامه داد: پس از تحولات صنعتی در دهه 70 و پیشرفت فناوری، صنعت سرمایه بر و خودکار شد که رشد اقتصادی را شاهد بود، اما توزیع درآمد انجام نشده و اشتغال ایجاد نشده است. ایجاد شده. . این مشکل به دلیل ماهیت رشد است. به همین دلیل است که از همان دوره، از کشورهای در حال توسعه برای مقابله با مشکل کاهش فقر دعوت شد.
رشد اقتصادی عمدتاً مربوط به واحدهای صنعتی و اقتصادی سرمایه بر است
افکه تاکید کرد: بنابراین می توان به رشد اقتصادی دست یافت اما باید توزیع درآمد اتفاق بیفتد وگرنه توده های مردمی منتفع می شوند. همچنین امکان رشدی وجود دارد که اثرات آن به توده بزرگتری از مردم گسترش یابد. در کشور ما رشدی که به ویژه در شرایط تحریم رخ داده است، عمدتاً در واحدهای صنعتی و اقتصادی سرمایهبر مانند پتروشیمی و فولاد متمرکز بوده است.
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: این نوع واحدها صادرات دارند و بسته به نرخ ارز درآمد و سودآوری آنها افزایش می یابد، اما با توجه به اینکه فعالیت آنها مبتنی بر فناوری و اتوماسیون است و اشتغالزایی پایینی دارند، عموماً افزایش نمی یابند. درآمد مردم
وی گفت: این شرایط زمانی بدتر می شود که بیشتر رشد اقتصادی فعلی ما به دلیل بهره برداری نفت باشد. همچنین بخشی از رشد اقتصادی مربوط به واحدهایی است که در زمان اپیدمی کرونا و همچنین تشدید تحریم ها در سال 1396 به مرز بسته شده بودند و اکنون با گشایش هایی که ایجاد شده دوباره احیا شده اند. از این منظر می توان گفت ایجاد مشاغل عظیم به گونه ای صورت نگرفته است که افراد بیشتری از مزایای رشد اقتصادی برخوردار شوند.
تأثیر دانش بنیان بر افزایش تولید و رشد اقتصادی
این عضو هیئت علمی دانشگاه گفت: اساساً پیشرفت کشورهای دنیا در شرایط کنونی متکی به توسعه علم و فناوری است. اگر علم و دانش از این فرآیند حذف شود، تبدیل به فروش منابع می شود. بنابراین اگر بخواهیم رشد پایدار و مستمری داشته باشیم، این رشد باید مبتنی بر توسعه علم و فناوری باشد.
وی ادامه داد: منشأ رشد اقتصادی در تولید و فناوری انسانی است نه منابع طبیعی. بنابراین طبیعی است که اگر بخواهیم رشد اقتصادی ایران را تثبیت کنیم و از نوسانات ناشی از نوسانات قیمت نفت یا تشدید تحریم ها جلوگیری کنیم، باید برای توسعه خود به نیروی انسانی و توسعه فناوری تکیه کنیم.
افکه تصریح کرد: به همین دلیل است که باید به دانش بنیان هایی که اکنون بازوی تحقق این امر در کشور ما هستند، توجه بیشتری شود. البته باید در نظر داشت که سیاستهای ما باید در واقع توسعه تولید و حمایت از تولیدکنندگان باشد. زیرا متأسفانه در گذشته گزارش هایی منتشر شده بود که بسیاری از دانشگاهیان به دلیل مشکلات به دنبال مهاجرت از ایران بودند.
شرط تامین زیرساخت برای دانشمندان جوان
وی بیان کرد: تاکید داریم که اگر قرار است ادامه رشد اقتصادی محقق شود و منافع آن به افراد بیشتری برسد، باید روی کسب و کارهای نوپا و دانش بنیان سرمایه گذاری کنیم که حجم بالایی از شغل را نیز ایجاد کند. این سرمایه گذاری تضمین کننده رشد پایدار با نرخ رشد سریع است، مشروط بر اینکه زیرساخت هایی برای دانشمندان جوان فراهم شود.